Ciasto marchewkowe nie jest wyszukanym przepisem, a mimo to cieszy się dużą popularnością. Doskonale sprawdza się na różnego typu imprezy, ale i jako niedzielny deser. Jak zrobić ciasto marchewkowe? Zastosuj się do tego przepisu krok po kroku, a gwarantujemy, że będzie idealne!
Zobacz wideo - Co jesz, doktorku? - Ciasto marchewkowe!
Ciasto marchewkowe - przepis. Błyskawicznie znika z talerza
Ciasto marchewkowe to jeden z najprostszych przepisów na ciasto. Lista składników też nie jest długa. Większość z nich mamy w swojej kuchni, więc nie musimy wydawać kroci, gdy mamy chęć na coś słodkiego.
Składniki:
- cztery jajka,
- trzy czwarte szklanki cukru,
- trzy czwarte szklanki oleju,
- półtorej szklanki mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka cynamonu,
- przyprawa do piernika (opcjonalnie),
- dwie marchewki,
- trzy czwarte szklanki posiekanych migdałów lub posiekanych orzechów - włoskich lub laskowych.
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na bajecznie proste ciasto marchewkowe. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Marchewki zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- Ubijać jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy.
- Zmniejszyć obroty miksera i dolać powoli olej.
- Dodać grube wiórki z marchwi i zmiksować całość.
- Dodać migdały lub posiekane orzechy i miksować krótko na wolnych obrotach.
- Na koniec wymieszać masę łyżką aż składniki dobrze się połączą.
- Przygotowaną masę przełożyć do blachy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto marchewkowe pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około czterdzieści minut.
- Upieczone ciasto należy zostawić w wyłączonym piekarniku, by mogło wystygnąć przy otwartych drzwiczkach.
- Po około godzinie wyjmujemy ciasto. Podajemy z lodami, bitą śmietaną bądź kawą. Smacznego!