Ciasto marchewkowe - przepis. Prosty wypiek z kilku składników, który pokochają wszyscy domownicy

Ciasto marchewkowe - przepis, który warto znać, ponieważ jego przygotowanie jest po prostu błyskawiczne. A sam wypiek jest obłędnie pyszny. Jak zrobić ciasto marchewkowe i których dodatków warto użyć, by wzbogacić jego smak? Podpowiadamy.

Ciasto marchewkowe nie jest wyszukanym przepisem, a mimo to cieszy się dużą popularnością. Doskonale sprawdza się na różnego typu imprezy, ale i jako niedzielny deser. Jak zrobić ciasto marchewkowe? Zastosuj się do tego przepisu krok po kroku, a gwarantujemy, że będzie idealne!

Zobacz wideo - Co jesz, doktorku? - Ciasto marchewkowe!

Ciasto marchewkowe - przepis. Błyskawicznie znika z talerza

Ciasto marchewkowe to jeden z najprostszych przepisów na ciasto. Lista składników też nie jest długa. Większość z nich mamy w swojej kuchni, więc nie musimy wydawać kroci, gdy mamy chęć na coś słodkiego.

Składniki:

  • cztery jajka,
  • trzy czwarte szklanki cukru,
  • trzy czwarte szklanki oleju,
  • półtorej szklanki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka cynamonu,
  • przyprawa do piernika (opcjonalnie),
  • dwie marchewki,
  • trzy czwarte szklanki posiekanych migdałów lub posiekanych orzechów - włoskich lub laskowych.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na bajecznie proste ciasto marchewkowe. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  2. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  3. Ubijać jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy.
  4. Zmniejszyć obroty miksera i dolać powoli olej.
  5. Dodać grube wiórki z marchwi i zmiksować całość.
  6. Dodać migdały lub posiekane orzechy i miksować krótko na wolnych obrotach.
  7. Na koniec wymieszać masę łyżką aż składniki dobrze się połączą.
  8. Przygotowaną masę przełożyć do blachy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Ciasto marchewkowe pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około czterdzieści minut.
  10. Upieczone ciasto należy zostawić w wyłączonym piekarniku, by mogło wystygnąć przy otwartych drzwiczkach.
  11. Po około godzinie wyjmujemy ciasto. Podajemy z lodami, bitą śmietaną bądź kawą. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.