Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania i poszukiwania idealnych receptur. Na piedestale można postawić domowy przepis na miękkie i puszyste faworki, z którymi trudno konkurować. Przygotowane według kilku prostych kroków z pewnością wygryzą z rywalizacji pączki, drożdżówki i wszystkie ciasteczka.
Faworki teściowej znane są w całej okolicy. To za sprawą pulchnego ciasta
Miękkie i puszyste faworki - tradycyjny smak z banalnym składem
Każdy, kto lubuje się w prostych, domowych wypiekach powinien znać przepis na puszyste faworki. Ich smak to nie tylko głęboko zakorzeniona tradycja, ale i wspomnienie beztroskich lat dzieciństwa, kiedy to nasze mamy i babcie szykowały łakocie z okazji tłustego czwartku. Faworki, czy inaczej słodki chrust to nic innego jak banalne w przygotowaniu ciasteczka o charakterystycznym kształcie wywiniętej kokardki.
Perfekcyjny smak domowych i chrupiących faworków leży w prostym swojskim składzie - kluczową rolę odgrywają tu wiejskie jajka, które stanowią bazę dla ciasta. Na liście składników nie może zabraknąć także śmietany, odrobiny alkoholu i cukru waniliowego, który nada całości smak i charakter. Warto zwrócić także uwagę na tłuszcz, na którym smażymy łakocie.
Zobacz wideo
Gniazdka z ciasta naleśnikowego - idealne na tłusty czwartek i nie tylko
Przepis na miękkie i puszyste faworki
Składniki:
- 7 żółtek,
- 2 szklanki pszennej mąki,
- 200 g kwaśnej śmietany,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka spirytusu,
- tłuszcz do smażenia - najlepiej swojski smalec.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przesiania mąki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia do dużej miski. Suche produkty dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy żółtka oraz kwaśną śmietanę. Wskazówka - aby żółtka nie zawierały nawet śladowych ilości białka, wystarczy wbić jajko do głębokiego talerza, a następnie dłonią czy łyżką ostrożnie wyciągnąć żółtko.
- Tak przygotowane ciasto energicznie zagniatamy - powinno być jasne, elastyczne, a wszystkie produkty ładnie połączone.
- Na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto - ważne, by je dodatkowo napowietrzyć, dlatego warto rzucić kulą kilka razy. Po takim zabiegu warto odłożyć ciasto na 15 minut leżakowania pod przykryciem.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka mniejszych części, każdą z nich rozwałkowujemy na cienkie płaty. Za pomocą ostrego noża, kroimy ciasto na paseczki długości 10-15 cm i szerokości 3-4 cm. W środku każdego z nich robimy nacięcie, przekładamy końce tak, by uzyskać charakterystyczny dla faworków kształt kokardy.
- Tak przygotowane faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu - może być to olej lub smalec. Ważne, by robić to partiami, tak, aby wszystkie ciasteczka ładnie się zarumieniły. Po tym czasie odsączamy chrust z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Przekładamy na ozdobny talerz, posypujemy cukrem pudrem i gotowe!
Przepis na faworki siostry Anastazji. Chrupiące i delikatne. Usmaż je na oleju