Przepis na miękkie i puszyste faworki. Wyjdą jak u babci dzięki wiejskim jajkom i trikowi z żółtkami

To już ostatni dzwonek na odnalezienie idealnej, słodkiej receptury na tłusty czwartek. Bezkonkurencyjnym faworytem jest przepis na miękkie i puszyste faworki. Kluczem do cukierniczego sukcesu jest prosty skład... i trik z żółtkami, który nada całości idealnego smaku.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania i poszukiwania idealnych receptur. Na piedestale można postawić domowy przepis na miękkie i puszyste faworki, z którymi trudno konkurować. Przygotowane według kilku prostych kroków z pewnością wygryzą z rywalizacji pączki, drożdżówki i wszystkie ciasteczka. 

Puszyste faworkiFaworki teściowej znane są w całej okolicy. To za sprawą pulchnego ciasta

Miękkie i puszyste faworki - tradycyjny smak z banalnym składem 

Każdy, kto lubuje się w prostych, domowych wypiekach powinien znać przepis na puszyste faworki. Ich smak to nie tylko głęboko zakorzeniona tradycja, ale i wspomnienie beztroskich lat dzieciństwa, kiedy to nasze mamy i babcie szykowały łakocie z okazji tłustego czwartku. Faworki, czy inaczej słodki chrust to nic innego jak banalne w przygotowaniu ciasteczka o charakterystycznym kształcie wywiniętej kokardki. 

Perfekcyjny smak domowych i chrupiących faworków leży w prostym swojskim składzie - kluczową rolę odgrywają tu wiejskie jajka, które stanowią bazę dla ciasta. Na liście składników nie może zabraknąć także śmietany, odrobiny alkoholu i cukru waniliowego, który nada całości smak i charakter. Warto zwrócić także uwagę na tłuszcz, na którym smażymy łakocie. 

Zobacz wideo Gniazdka z ciasta naleśnikowego - idealne na tłusty czwartek i nie tylko

Przepis na miękkie i puszyste faworki

Składniki: 

  • 7 żółtek,
  • 2 szklanki pszennej mąki,
  • 200 g kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka spirytusu, 
  • tłuszcz do smażenia - najlepiej swojski smalec. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przesiania mąki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia do dużej miski. Suche produkty dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy żółtka oraz kwaśną śmietanę. Wskazówka - aby żółtka nie zawierały nawet śladowych ilości białka, wystarczy wbić jajko do głębokiego talerza, a następnie dłonią czy łyżką ostrożnie wyciągnąć żółtko. 
  2. Tak przygotowane ciasto energicznie zagniatamy - powinno być jasne, elastyczne, a wszystkie produkty ładnie połączone. 
  3. Na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto - ważne, by je dodatkowo napowietrzyć, dlatego warto rzucić kulą kilka razy. Po takim zabiegu warto odłożyć ciasto na 15 minut leżakowania pod przykryciem. 
  4. Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka mniejszych części, każdą z nich rozwałkowujemy na cienkie płaty. Za pomocą ostrego noża, kroimy ciasto na paseczki długości 10-15 cm i szerokości 3-4 cm. W środku każdego z nich robimy nacięcie, przekładamy końce tak, by uzyskać charakterystyczny dla faworków kształt kokardy.
  5. Tak przygotowane faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu - może być to olej lub smalec. Ważne, by robić to partiami, tak, aby wszystkie ciasteczka ładnie się zarumieniły. Po tym czasie odsączamy chrust z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Przekładamy na ozdobny talerz, posypujemy cukrem pudrem i gotowe!

Przepis na faworki siostry Anastazji (zdjęcie ilustracyjne)Przepis na faworki siostry Anastazji. Chrupiące i delikatne. Usmaż je na oleju

Więcej o: