Pizza w kształcie serca. Danie idealne nie tylko na Walentynki

Pizza w kształcie serca sprawdzi się doskonale jako jedno z dań, które można przygotować z okazji zbliżających się Walentynek. Zaskoczysz swoją miłość pizzą w innym wydaniu. Jeśli nie masz pomysłu na menu na ten wyjątkowy wieczór ten przepis z pewnością Ci się przyda.

Pizza w kształcie serca na Walentynki – potrawa w kształcie serca zrobiona z sercem

Pizza w kształcie serca to zdecydowanie niebanalny i wyjątkowy sposób na okazanie swoich uczuć do drugiej, bliskiej nam osoby. Taki gest zapewne sprawi drugiej połówce mnóstwo radości i wywoła zaskoczenie oraz uśmiech na twarzy. Dodatkowo gdy przygotujesz pizzę w kształcie serca samodzielnie na 100% skradniesz serce swojej wybranki lub wybranka! Nie bez powodu często słyszymy powiedzenie "przez żołądek do serca". Warto zatem spróbować przygotować takie danie i choć może się to wydawać trudne - dobre chęci, zaangażowanie, sprawdzony przepis a także troszkę serca, które włożymy w zrobienie takiej pizzy w kształcie serca na Walentynki na pewno zostaną docenione.

Jak zrobić pizzę w kształcie serca? Wystarczy kilka składników, aby ją przygotować

Jak zrobić pizzę w kształcie serca? Na pierwszy rzut oka może się to wydawać dość trudne i skomplikowane, ale nie należy się zniechęcać. Zwłaszcza, że aby przygotować pizzę w kształcie serca wystarczy zaledwie kilka prostych składników, których listę znajdziecie poniżej.

Składniki do przygotowania rozczynu: łyżka cukru, 100 ml ciepłego mleka, łyżka mąki, 20 g świeżych drożdży

Zobacz wideo Zaskocz ukochaną osobę w walentynki. To prostsze, niż myślisz!

Składniki na ciasto: 0,5 łyżeczki soli, 350 g mąki pszennej, 100 ml ciepłej wody, 4 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo potrzebne będą: 50 g sera Grana Padano, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 50 g rukoli, łyżeczka posiekanych listków bazylii, 50 g szynki dojrzewającej, szczypta ziół prowansalskich, 50 g pomidorków koktajlowych, 100 g mozzarelli

Pizza serce - przepis, który pomoże Ci zrobić pizzę w kształcie serca

Pizza serce - przepis, dzięki któremu jej przygotowanie na pewno się uda znajdziecie niżej.

  1. Świeże drożdże wsypujemy do miseczki. Dodajemy do nich 100 ml ciepłego (nie gorącego) mleka, łyżkę mąki oraz cukier i odstawiamy to na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej wyrośnięty rozczyn, a także pozostałe składniki. Zanim przystąpimy do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się). Możemy też skorzystać z robota kuchennego.
  3. Ciasto wyrabiamy co najmniej przez 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby wyrosło.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą lekko rozwałkowujemy ręcznie w kształt serca.
  5. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy przyprawami, nakładamy startą mozzarellę i pokrojone pomidorki koktajlowe.
  6. Pieczemy je ok. 12-15 minut w temperaturze 220 stopni. Po upieczeniu nakładamy szynkę, rukolę oraz starty ser Grana Padano.

Zobacz też: Kolacja przy świecach. Nie tylko w restauracji może być romantycznie!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.