Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Dobra pochodzące z różnych województw zaczynają być coraz bardziej doceniane, m.in. dzięki liście produktów regionalnych. Na Podhalu królują oscypki i bryndza, na Śląsku mięsne przysmaki, z kolei nad morzem ryby. Warto podkreślić, że ostatnim daniem, które zapisało się na kartach tradycyjnych dań jest kaszubska zupa bańtkowa.
Na liście produktów regionalnych, uchwalanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, znaleźć można wiele smacznych dań, wypieków, trunków i lokalnych specjałów. 5 stycznia 2023 roku wpisana została na nią także kaszubska zupa bańtkowa, która jest tam przygotowywana od pokoleń. Ostatnia inicjatywa to pomysł Stowarzyszenia Dziedzictwa Kulturowego Szlakiem Północy. Jak wyjaśnia prezes stowarzyszenia Elżbieta Szwedko:
To już czwarta wnioskowana przez nas potrawa, która znalazła się na liście ministerstwa. Są już na niej: helskie anchovis, bretlingi kaszubskie i śledź mancowy po kaszubsku
- czytamy na portalu gp24.pl.
Lokalny rarytas wyróżnia się ciekawym smakiem i głębokim aromatem. Kaszubska zupa bańtkowa przyrządzana jest na bazie świeżych, młodych fląder zwanych właśnie bańtkami. Ryby te, choć ościste, są w tamtejszej kuchni bardzo cenione. Jak uważają kaszubskie gospodynie, kluczem do sukcesu są małych rozmiarów flądry, spora porcja ziemniaków oraz receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Składniki:
Sposób przygotowania: