Marchewka z jabłkiem to jedna z najpopularniejszych surówek, jakie przyrządza się do obiadu. Jeśli szykujesz surówkę na bazie marchewki, warto dodać do niej składniki, które przełamią słodki smak. Chodzi o nasiona słonecznika, które doskonale komponują się z marchwią i jabłkiem.
Marchew jest bogata w beta-karoten. Powinno się spożywać ją regularnie - poprawia ona bowiem stan wzroku i wzmacnia układ odpornościowy. Z kolei słonecznik zawiera duże ilości witaminy E i składników mineralnych - kwasu foliowego, magnezu i potasu.
Składniki:
Surówka z marchewki z dodatkiem jabłka, miodu i pestek słonecznika będzie świetnie komponowała się z różnymi rodzajami mięs, a także z kluskami i pierogami. Nie dość, że ładnie prezentuje się na talerzu, to jeszcze jest bogata w witaminy, dlatego dobrze jest podawać ją w towarzystwie dań obiadowych. Pestki słonecznika można zastąpić też pestkami dyni.
Przygotowanie:
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl