Surówka z marchewki. Kolorowa bomba witaminowa. Ten składnik sprawi, że będzie miała wyjątkowy smak

Jak przyrządzić surówkę z marchewki? Najlepiej będzie połączyć ją z jabłkiem i posypać specjalnym składnikiem - ziarnami słonecznika. Dzięki nim nabierze wyraźnego smaku. Całość wystarczy skropić olejem lnianym i miodem. Do dzieła!

Marchewka z jabłkiem to jedna z najpopularniejszych surówek, jakie przyrządza się do obiadu. Jeśli szykujesz surówkę na bazie marchewki, warto dodać do niej składniki, które przełamią słodki smak. Chodzi o nasiona słonecznika, które doskonale komponują się z marchwią i jabłkiem.

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Przepis na surówkę z marchewki - zdrowa i smaczna

Marchew jest bogata w beta-karoten. Powinno się spożywać ją regularnie - poprawia ona bowiem stan wzroku i wzmacnia układ odpornościowy. Z kolei słonecznik zawiera duże ilości witaminy E i składników mineralnych - kwasu foliowego, magnezu i potasu.

Składniki:

  • pół kilo marchwi,
  • dwa jabłka,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka miodu,
  • garść pestek słonecznika,
  • łyżka oleju lnianego,
  • szczypta soli.

Szarlotka z patelni. Ciasto bez pieczenia, które przygotujesz w kilka minut. Wyjątkowo prosty przepisSzarlotka z patelni. Ciasto bez pieczenia. Wyjątkowo prosty przepis

Marchewka z jabłkiem będzie smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu

Surówka z marchewki z dodatkiem jabłka, miodu i pestek słonecznika będzie świetnie komponowała się z różnymi rodzajami mięs, a także z kluskami i pierogami. Nie dość, że ładnie prezentuje się na talerzu, to jeszcze jest bogata w witaminy, dlatego dobrze jest podawać ją w towarzystwie dań obiadowych. Pestki słonecznika można zastąpić też pestkami dyni

Przygotowanie:

  1. Marchew obierz, dokładnie umyj i zetrzyj na średnich oczkach tarki. Następnie umyj jabłka, obierz je i zetrzyj do naczynia ze startą marchewką. 
  2. Całość skrop sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Surówkę polej odrobiną miodu i oleju. Posyp garścią pestek słonecznika. Wymieszaj ponownie.
  3. Surówka smakuje najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

Pączki ziemniaczanePrzepis na pączki ziemniaczane - słodki rarytas z dodatkiem warzyw

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: