Naleśniki z serem jak u babci. Sekretem smaku jest perfekcyjne ciasto i dodatek kogla-mogla

Smaki, które pamiętamy z dzieciństwa to piedestał, z którym ciężko konkurować. Jednym ze słodkich przepisów są naleśniki z serem autorstwa babci. Poza idealnym ciastem na sprężyste i cienkie placuszki kluczowe jest słodkie nadzienie - wyjdzie kremowe i perfekcyjne, jeśli dodasz do niego... kogel-mogel!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe naleśniki są jednym z uwielbianych dań. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem, a efekt wypada bezkonkurencyjnie - szczególnie, jeśli przygotujemy naleśniki ze słodkim nadzieniem serowym. 

Naleśniki z serem jak u babci - perfekcja kryje się w słodkim farszu 

Jak przygotować naleśniki, by smakowały jak te autorstwa babci? Przepis jest bardzo prosty, jednak trzeba pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Pierwsza z nich to idealne ciasto - co prawda w niemal każdym domu skład i proporcję nieco się różnią, ale efekt powinien być podobny - cienkie placuszki, które się nie rwą, są sprężyste i smaczne. Później wystarczy standardowe smażenie i gotowe. 

Co jednak ze słodkim farszem? Nadzienie naszych naleśników jest równie banalne, kluczowy jest jednak niepozorny składnik. Mowa tu o żółtku i cukrze, z których powstanie kogel-mogel, który następnie należy połączyć ze zmielonym twarogiem. Efekt wow gwarantuje także odrobina pasty waniliowej lub świeżych ziaren. 

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Przepis na naleśniki z serem, czyli słodkie smaki dzieciństwa 

Składniki na ciasto

  • pełna szklanka mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • szklanka mleka,
  • szklanka wody gazowanej, 
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • szczypta soli. 

Składniki na słodki ser: 

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżki cukru,
  • żółtko,
  • pół łyżeczki pasty waniliowej lub świeżych ziaren. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od ciasta - do miski lub wysokiego naczynia przelewamy mleko, wodę, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, szczyptę soli i olej (można zamienić roztopionym masłem). Wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  2. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 30 minut, by odpoczęło. 
  3. Przechodzimy do słodkiego nadzienia serowego - do miseczki przekładamy twaróg, ugniatamy go widelcem lub mielimy, by efekt był delikatniejszy. W filiżance ucieramy żółtko z cukrem, tak by powstał kremowy i jasny kogel-mogel. Jajko dodajemy do sera razem ze śmietaną i wanilią. Całość dokładnie mieszamy. 
  4. Naleśniki smażymy na suchej, płaskiej patelni z obu stron na złoty kolor.   
  5. Tak przygotowane placki układamy jeden na drugim, a następnie przechodzimy do nakładania sera. Twaróg rozsmarowujemy na placku i składamy w trójkąt. Tak przygotowane naleśniki dodatkowo podsmażamy na maśle, by uzyskać chrupiącą skórkę i ciepłe nadzienie. 
  6. Podajemy z cukrem pudrem, sosem czekoladowym czy świeżymi owocami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.