Kruche ciasto to fundament wielu wypieków. Warto jest więc znać dobry przepis, który już nigdy nie sprawi, że w trakcie wizyty gości, zamiast najeść się słodkości, najemy się wstydu. Oto idealny przepis na kruche ciasto, który zawsze się sprawdza.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Ciasto kruche - przepis. Zaskocz bliskich pysznym wypiekiem
Przepis na idealne kruche ciasto powinien znać każdy. To podstawa wielu wypieków, więc może się przydać bardziej, niż myślisz. Należy jednak pamiętać, że potrzebujemy dobrych składników - i to całkiem sporo.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- jajko,
- 3 żółtka,
- szklanka cukru,
- kostka masła,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ulubione owoce - na przykład truskawki, jagody, maliny, borówki (mogą być mrożone).
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na kruche ciasto. Sposób przygotowania krok po kroku
- Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy jajka, masło pokrojone na mniejsze kawałki, cukier i śmietanę. Energicznie zagniatamy ciasto i formujemy w kulę - dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3.
- Ciasto przekładamy do foli aluminiowej lub przykrywamy ściereczką i chłodzimy w lodówce przez co najmniej pół godziny.
- Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia.
- Na wierzchu układamy pokrojone świeże owoce lub mrożone, a z pozostałej części ciasta tworzymy w palcach kruszonkę i obficie obsypujemy całą powierzchnię ciasta.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 50 minut.
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika, a następnie czekamy, aż wystygnie. Podajemy posypane cukrem pudrem. Świetnie smakuje z lodami.