Ciasto kruche - przepis, który niejeden raz uratuje ci życie. Wszyscy goście będą chcieli go mieć

Ciasto kruche - przepis najlepszy z najlepszych. Każdy z twoich gości będzie chciał go mieć w swoim przepiśniku z jednego prostego powodu. Ciasto jest obłędnie pyszne, a co najlepsze - zawsze się udaje. Jak zatem brzmi przepis? Odpowiadamy.

Kruche ciasto to fundament wielu wypieków. Warto jest więc znać dobry przepis, który już nigdy nie sprawi, że w trakcie wizyty gości, zamiast najeść się słodkości, najemy się wstydu. Oto idealny przepis na kruche ciasto, który zawsze się sprawdza.

Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Ciasto kruche - przepis. Zaskocz bliskich pysznym wypiekiem

Przepis na idealne kruche ciasto powinien znać każdy. To podstawa wielu wypieków, więc może się przydać bardziej, niż myślisz. Należy jednak pamiętać, że potrzebujemy dobrych składników - i to całkiem sporo.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • jajko,
  • 3 żółtka,
  • szklanka cukru,
  • kostka masła,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ulubione owoce - na przykład truskawki, jagody, maliny, borówki (mogą być mrożone).

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na kruche ciasto. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy jajka, masło pokrojone na mniejsze kawałki, cukier i śmietanę. Energicznie zagniatamy ciasto i formujemy w kulę - dzielimy na dwie części:  1/3 i 2/3.
  2. Ciasto przekładamy do foli aluminiowej lub przykrywamy ściereczką i chłodzimy w lodówce przez co najmniej pół godziny.
  3. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia.
  4. Na wierzchu układamy pokrojone świeże owoce lub  mrożone, a z pozostałej części ciasta tworzymy w palcach kruszonkę i obficie obsypujemy całą powierzchnię ciasta.
  5. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 50 minut.
  6. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, a następnie czekamy, aż wystygnie. Podajemy posypane cukrem pudrem. Świetnie smakuje z lodami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.