Więcej przepisów na karnawałowe łakocie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Nasza redakcyjna koleżanka pokazała nam przepis na chruściki, który ma już 40 lat. Ten smak zrobił w redakcji furorę i bardzo nieładnie z naszej strony byłoby zachowanie przepisu dla siebie. Co jest takiego niezwykłego w tej recepturze? Wyjątkowy smak zapewnia smażenie na smalcu. Olej nie wchodzi w grę.
Tak robią mistrzowie cukiernictwa. Dodajesz pianę do ciasta? Ważny jest moment
Chruściki - przepis sprzed 40 lat
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- kwaśna śmietana (1 pełna łyżka)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- pół płaskiej łyżeczki soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 kostki smalcu do smażenia
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj proszek do pieczenia, cukier puder i sól. Następnie dodaj żółtka i całość zagnieć na gładkie, jednolite ciasto. Pozostaw na kilkanaście minut, by odpoczęło. Żeby nie obeschło, przykryj je ściereczką.
- Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na możliwe jak najcieńszy placek. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj podłużne prostokąty. Na środku każdego z nich zrób nacięcie i przełóż jeden koniec, by uzyskać charakterystyczny kształt.
- W szerokim rondelku lub ranku rozpuść 4 kostki smalcu i kiedy będzie już gorący, wkładaj partiami chruściki. Smaż je, aż ładnie urosną i apetycznie się zezłocą. Po usmażeniu połóż je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy ostygną, posyp je cukrem pudrem.
Co oznacza biała obwódka na pączku? Ma większe znaczenie, niż myślisz