Ten przepis na chruściki ma 40 lat i na pewno lepszych nie jedliście. Kluczem smaku jest konkretny tłuszcz

Mamy karnawał, czyli czas dobrej zabawy i pysznych przekąsek. Dziś mamy dla was coś naprawdę ekstra - przepis na chruściki, który ma 40 lat. Mogę powiedzieć tylko tyle, że lepszych nigdy nie jedliście.

Więcej przepisów na karnawałowe łakocie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nasza redakcyjna koleżanka pokazała nam przepis na chruściki, który ma już 40 lat. Ten smak zrobił w redakcji furorę i bardzo nieładnie z naszej strony byłoby zachowanie przepisu dla siebie. Co jest takiego niezwykłego w tej recepturze? Wyjątkowy smak zapewnia smażenie na smalcu. Olej nie wchodzi w grę.

Chruściki - przepis sprzed 40 lat

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • kwaśna śmietana (1 pełna łyżka)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 kostki smalcu do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj proszek do pieczenia, cukier puder i sól. Następnie dodaj żółtka i całość zagnieć na gładkie, jednolite ciasto. Pozostaw na kilkanaście minut, by odpoczęło. Żeby nie obeschło, przykryj je ściereczką. 
  2. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na możliwe jak najcieńszy placek. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj podłużne prostokąty. Na środku każdego z nich zrób nacięcie i przełóż jeden koniec, by uzyskać charakterystyczny kształt.
  3. W szerokim rondelku lub ranku rozpuść 4 kostki smalcu i kiedy będzie już gorący, wkładaj partiami chruściki. Smaż je, aż ładnie urosną i apetycznie się zezłocą. Po usmażeniu połóż je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy ostygną, posyp je cukrem pudrem.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.