Przygotuj niedzielny rosół w iście królewskim stylu. Wachowicz dodaje do niego pieczarki i jajka w koszulce

Wyobraźnia kulinarna nie zna granic. Przykładem dania, które łączy tradycję z nowatorskim podejściem, jest rosół królewski. Ewa Wachowicz dodaje do niego różne mięsa, jajka w koszulkach oraz pieczarki. Zrób go w niedzielę, a goście oniemieją z zachwytu.

Rosół to tradycyjne polskie danie, które króluje nie tylko na niedzielnych obiadach, lecz także na różnych uroczystościach. Przepis na tę kultową potrawę zna każdy i nie ma w niej nic skomplikowanego. Przecież przez lata w domowym zaciszu korzysta się z jednej sprawdzonej receptury.

Ewa Wachowicz postanowiła przełamać klasyczne smaki i zaproponowała rosół, który określa jako królewski. Dlaczego nazywany jest tak doniośle? Wszystko za sprawą bogatego składu, którego nie powstydziłaby się żadna królewska kuchnia.

Ta zupa, oprócz klasycznych warzyw, łączy w sobie różne mięsa, takie jak kurę, cielęcinę oraz wołowinę. Dodatkowo zaskakującym składnikiem, którego nie każdy używa, są pieczarki. Wszystko podane jest w towarzystwie jajka w koszulce, podsmażonej wątróbki i ugotowanych ziemniaków.

Przepis na rosół królewski Ewy Wachowicz

Składniki

  • ćwiartka kury,
  • kawałek cielęciny,
  • szponder wołowy,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka gałązek lubczyku,
  • sól,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • kilka pieczarek,
  • kawałek pora,
  • cebula,
  • łyżka masła klarowanego.

Składniki do podania

  • ziemniaki,
  • jajka poszetowe,
  • wątróbka usmażona na maśle,
  • natka pietruszki.
Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Sposób przygotowania

  1. Do większego garnka wlej zimną wodę i włóż mięso. Umieść także liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i sól. Pozostaw na średnim ogniu pod przykryciem na około 45 minut.
  2. Warzywa korzeniowe pokrój w kostkę i podsmaż delikatnie na maśle. Dorzuć do nich pokrojone pieczarki oraz posiekany w kostkę por.
  3. Cebulę obierz, przekrój na pół i opal nad ogniem. Następnie wszystkie warzywa wrzuć do garnka z mięsem.
  4. Gdy wywar zacznie wrzeć, zbierz szumowiny powstałe na wierzchu. Pozostaw całość na małym ogniu pod przykryciem na kolejne 3 godziny.
  5. Wątróbkę pokrój w plastry, podsmaż na rozgrzanym maśle. Na sam koniec przypraw solą.
  6. W rondelku zagrzej wodę z octem. Następnie wbij do niego jajko tworząc jajko w koszulce. Kiedy białko się zetnie, wyłów je, zanurz w zimnej wodzie i odcedź. Przygotuj tyle jajek ile porcji będziesz podawać.
  7. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości.
  8. Rosół podawaj z ugotowanymi kartoflami, podsmażoną wątróbką, jajkiem w koszulce oraz posiekaną natką pietruszki.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.