Rosół to tradycyjne polskie danie, które króluje nie tylko na niedzielnych obiadach, lecz także na różnych uroczystościach. Przepis na tę kultową potrawę zna każdy i nie ma w niej nic skomplikowanego. Przecież przez lata w domowym zaciszu korzysta się z jednej sprawdzonej receptury.
Ewa Wachowicz postanowiła przełamać klasyczne smaki i zaproponowała rosół, który określa jako królewski. Dlaczego nazywany jest tak doniośle? Wszystko za sprawą bogatego składu, którego nie powstydziłaby się żadna królewska kuchnia.
Ta zupa, oprócz klasycznych warzyw, łączy w sobie różne mięsa, takie jak kurę, cielęcinę oraz wołowinę. Dodatkowo zaskakującym składnikiem, którego nie każdy używa, są pieczarki. Wszystko podane jest w towarzystwie jajka w koszulce, podsmażonej wątróbki i ugotowanych ziemniaków.
Przepis na rosół królewski Ewy Wachowicz
Składniki
- ćwiartka kury,
- kawałek cielęciny,
- szponder wołowy,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka gałązek lubczyku,
- sól,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- pół selera,
- kilka pieczarek,
- kawałek pora,
- cebula,
- łyżka masła klarowanego.
Składniki do podania
- ziemniaki,
- jajka poszetowe,
- wątróbka usmażona na maśle,
- natka pietruszki.
Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?
OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce
Sposób przygotowania
- Do większego garnka wlej zimną wodę i włóż mięso. Umieść także liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i sól. Pozostaw na średnim ogniu pod przykryciem na około 45 minut.
- Warzywa korzeniowe pokrój w kostkę i podsmaż delikatnie na maśle. Dorzuć do nich pokrojone pieczarki oraz posiekany w kostkę por.
- Cebulę obierz, przekrój na pół i opal nad ogniem. Następnie wszystkie warzywa wrzuć do garnka z mięsem.
- Gdy wywar zacznie wrzeć, zbierz szumowiny powstałe na wierzchu. Pozostaw całość na małym ogniu pod przykryciem na kolejne 3 godziny.
- Wątróbkę pokrój w plastry, podsmaż na rozgrzanym maśle. Na sam koniec przypraw solą.
- W rondelku zagrzej wodę z octem. Następnie wbij do niego jajko tworząc jajko w koszulce. Kiedy białko się zetnie, wyłów je, zanurz w zimnej wodzie i odcedź. Przygotuj tyle jajek ile porcji będziesz podawać.
- Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości.
- Rosół podawaj z ugotowanymi kartoflami, podsmażoną wątróbką, jajkiem w koszulce oraz posiekaną natką pietruszki.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl