Pyzy ziemniaczane to klasyka staropolskiej kuchni. Dawniej kluchy te jadano w wielu domach, jednak dziś coraz częściej odchodzą w zapomnienie. Są raczej restauracyjnym rarytasem, a nie stałym dodatkiem do naszego obiadu. Warto to zmienić, ponieważ są obłędnie pyszne i często przygotowuje my je zgodnie z ideą zero waste.
Zobacz wideo Pyzy drożdżowe, pampuchy, buły na parze [NA TROPIE SMAKU]
Pyzy - przepis z przepiśnika dziadka. Przebijają pyzy babci na głowę
Pyzy ziemniaczane dla wielu z nas są miłym wspomnieniem dzieciństwa. Pyszne, miękkie kluski, które w domu mojego dziadka jedliśmy solo, mogą być również świetnym dodatkiem do pieczonych mięs. Jedno jest pewne - nieważne, z czym podane - będą obłędne. Sprawdź, jeśli nie wierzysz.
Składniki:
- ok. 1 kg ziemniaków (można użyć tych z obiadu),
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- Cebula,
- sól i pieprz,
- 200 g boczku wędzonego i 2 średnie cebule do okraszenia.
Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pyzy ziemniaczane - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
- Ziemniaki obierz, a następnie podziel je na mniej więcej dwie równe części. Jedną z nich ugotuj w wodzie z dodatkiem soli, drugą część zetrzyj na tarce. Możesz użyć również ziemniaków, które zostały ci z obiadu z poprzedniego dnia.
- Następnie przygotuj dużą miskę. Ugotowane ziemniaki utłucz na gładkie purée lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków i przełóż je do miski. Dodaj starte surowe ziemniaki, wbij jajko i dodaj 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Dodaj również startą cebulkę.
- Składniki wymieszaj, by tworzyły gładką, jednolitą masę.
- Następnie oprósz dłonie mąką i formuj z masy kulki o średnicy około pięciu centymetrów.
- Zagotuj wodę w dużym garnku, dodając do niej sól i odrobinę oleju.
- Pyzy gotuj przez 8-10 minut od wypłynięcia.
- W międzyczasie boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni razem z posiekaną cebulką.
- Pyzy podawaj gorące, okraszone skwarkami z boczku i cebuli. Smacznego!