Pyzy - przepis na kluski. Receptura mojego dziadka jest lepsza niż twojej babci

Pyzy - przepis, który zdaniem wielu nie może się nie udać. A jednak. Przygotowanie tych ziemniaczanych klusków wymaga naprawdę dobrej receptury. Przepis mojego dziadka zawsze się sprawdza, a pyzy są puszyste, mięciutkie i obłędnie pyszne.

Pyzy ziemniaczane to klasyka staropolskiej kuchni. Dawniej kluchy te jadano w wielu domach, jednak dziś coraz częściej odchodzą w zapomnienie. Są raczej restauracyjnym rarytasem, a nie stałym dodatkiem do naszego obiadu. Warto to zmienić, ponieważ są obłędnie pyszne i często przygotowuje my je zgodnie z ideą zero waste.

Zobacz wideo Pyzy drożdżowe, pampuchy, buły na parze [NA TROPIE SMAKU]

Pyzy - przepis z przepiśnika dziadka. Przebijają pyzy babci na głowę

Pyzy ziemniaczane dla wielu z nas są miłym wspomnieniem dzieciństwa. Pyszne, miękkie kluski, które w domu mojego dziadka jedliśmy solo, mogą być również świetnym dodatkiem do pieczonych mięs. Jedno jest pewne - nieważne, z czym podane - będą obłędne. Sprawdź, jeśli nie wierzysz.

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków (można użyć tych z obiadu),
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • Cebula,
  • sól i pieprz,
  • 200 g boczku wędzonego i 2 średnie cebule do okraszenia.

Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pyzy ziemniaczane - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Ziemniaki obierz, a następnie podziel je na mniej więcej dwie równe części. Jedną z nich ugotuj w wodzie z dodatkiem soli, drugą część zetrzyj na tarce. Możesz użyć również ziemniaków, które zostały ci z obiadu z poprzedniego dnia.
  2. Następnie przygotuj dużą miskę. Ugotowane ziemniaki utłucz na gładkie purée lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków i przełóż je do miski. Dodaj starte surowe ziemniaki, wbij jajko i dodaj 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Dodaj również startą cebulkę.
  3. Składniki wymieszaj, by tworzyły gładką, jednolitą masę.
  4. Następnie oprósz dłonie mąką i formuj z masy kulki o średnicy około pięciu centymetrów.
  5. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodając do niej sól i odrobinę oleju.
  6. Pyzy gotuj przez 8-10 minut od wypłynięcia.
  7. W międzyczasie boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni razem z posiekaną cebulką.
  8. Pyzy podawaj gorące, okraszone skwarkami z boczku i cebuli. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.