Kiedy jest tłusty czwartek w 2023 roku? Tego dnia nie żałuj sobie pączków, faworków i innych słodkości

Od lat celebrujemy koniec karnawału, przyrządzając różne pyszności. Kiedy jest tłusty czwartek i skąd się wzięło to święto? Już niebawem cukiernie, biura i urzędy będą częstować się pączkiem.
Zobacz wideo Tłusty Czwartek. Kolejka pod najstarszą pączkarnią w Warszawie

Kiedy jest tłusty czwartek w 2023 roku? To pytanie jest zasadne, ponieważ data tej wielowiekowej tradycji jest ruchoma. Wiele zależy od tego, kiedy zakończy się okres karnawału i rozpocznie Wielki Post.

Najlepsze pączki, które zawsze wychodzą. Przepis na pączki dla początkujących i trik z surowym ziemniakiemNajlepsze pączki, które zawsze wychodzą. Przepis na pączki dla początkujących

Ostatnie dni karnawału, czyli kiedy jest tłusty czwartek w 2023?

Tradycja tłustego czwartku nawiązuje do chrześcijańskich zwyczajów państwa polskiego. Jest to bowiem symbol kończącego się okresu karnawału i nadchodzącego Wielkiego Postu. Święto jest ruchome, ale zawsze przypada na 52 dzień przed Wielkanocą

Tłusty czwartek w 2023 roku będzie 16 lutego. Zmienia się nie tylko dzień, w przeszłości bywały sytuacje, że święto zajadania pączków, faworków, czy innych pyszności przypadało na marzec. Wszystko zależy od tego, kiedy w danym roku przypada Święto Zmartwychwstania Pańskiego.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Przepis na chrupiące i delikatne. Zwróć uwagę na proporcjePlacki ziemniaczane Magdy Gessler. Przepis na chrupiące i delikatne

Tradycja tłustego czwartku. Pogańskie korzenie zwyczaju?

Mimo tego, iż tłusty czwartek kojarzony jest datą wyznaczającą koniec karnawału i okres przygotowania się do postu, to jednak korzenie z pozoru chrześcijańskiej tradycji sięgają nieco dalej.

Od czasów, kiedy Polska przyjęła chrzest, tłusty czwartek stał się symbolem końca hucznych zabaw. Oznaczał, że kolejna nadchodząca środa będzie Środą Popielcową i początkiem Wielkiego Postu. Jednak początki tradycji przyrządzania pączków i innych sytych potraw mają swoje źródło w pogaństwie.

Dawniej był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ludzie pili wino, jedli tłuste dania, a dodatkową zagryzką były wówczas pączki z ciasta chlebowego nadziewane słoniną. Pieczenie pączków na słodko pojawiło się w Polsce dopiero w XVI wieku, jednak nie było w nich marmolady, a w środku umieszczano migdał lub orzeszek. Ten, kto trafił na taką sztukę, miał cieszyć się powodzeniem i dobrobytem.

Więcej o: