-
Haps
-
Jak przygotować
- Najprostsze oponki serowe na świecie. Zdaniem Moniki Richardson są pyszne i znikają w kilka chwil
Najprostsze oponki serowe na świecie. Zdaniem Moniki Richardson są pyszne i znikają w kilka chwil
Oponki serowe wcale nie muszą być skomplikowane, a czasu na ich przygotowanie nie musimy liczyć w godzinach. Monika Richardson poleciła przepis, który zwali z nóg wszystkich, którzy uwielbiają ten przysmak. Jego przygotowanie nie trwa nawet 30 minut.
Monika Richardson znana jest szerszemu gronu jako prezenterka i dziennikarka telewizyjna. Można ją kojarzyć z prowadzenia takich programów jak "Pytanie na śniadanie" lub "Europa da się lubić". Obecnie prowadzi własną szkołę językową i prężnie udziela się na Instagramie. To właśnie tam podzieliła się z fanami przepisem na serowe oponki. "Są pyyyszne" - zachwala gwiazda.
Autorką przepisu jest zaprzyjaźniona blogerka kulinarna Ania Pastuszka z profilu @aniapastuszka_official, która wyjaśnia, jak zrobić oponki. Receptura jest naprawdę banalna, a ich wykonanie to zaledwie kilka chwil.
Oponki serowe z polecenia Moniki Richardson
Składniki:
- 350 g mąki tortowej,
- 250 g twarogu,
- 100 g śmietany 12 proc.,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 3 łyżki cukru pudru,
- czubata łyżeczka sody,
- 1 łyżka octu,
- 1 l oleju do smażenia,
- cukier puder z wanilią do posypania.
Zobacz wideo Pieczone oponki
OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce
Sposób przygotowania:
- 300 g mąki przesiej do większej miski. Dodaj cukier puder, sodę oczyszczoną, 1 całe jajko i 1 żółtko.
- Twaróg przeciśnij przez praskę do pozostałych składników. Do całości również umieść śmietanę i ocet. Energicznie wymieszaj, aby połączyć składniki i napowietrzyć ciasto.
- Po wymieszaniu przełóż masę na stolnicę i podsyp resztą mąki. Delikatnie wyrabiaj, następnie rozpłaszcz na placek o kształcie prostokąta.
- Przy pomocy szklanki wycinaj kółka, w których kieliszkiem wytnij jeszcze mniejsze otwory.
- Olej wlej do garnka i podgrzej do 170°C. Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj oponki i smaż je z dwóch stron na złoty kolor.
- Po wysmażeniu odkładaj na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, a po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl