Czy wiesz, jak szybko rozmrozić rybę? Jest na to pięć niezawodnych sposobów. Jeden może cię zaskoczyć

Chcesz jak najszybciej przygotować pyszny obiad, a zapomniałaś wyjąć rybę z zamrażalnika? To nie powód do paniki. Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na to, jak szybko rozmrozić rybę. Wszystko, co potrzebne, na pewno masz pod ręką.

Źle rozmrożone ryby potrafią przysporzyć niemało kłopotów. Mięso i ryby najlepiej rozmrażać powoli i spokojnie. Idealnym sposobem jest wstawienie zamrożonych ryb do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Niestety nie zawsze mamy taką możliwość, dlatego warto posłużyć się sprawdzonymi sposobami. 

1. Jak szybko rozmrozić rybę? Sól i zimna woda nigdy nie zawodzą

Zamrożoną rybę warto opłukać pod bieżącą, zimną wodą. W miarę rozmrażania warto delikatnie zwiększać temperaturę wody, aż dojdziemy do temp. pokojowej. Wtedy rybę przekładamy do naczynia i obsypujemy solą. Sól znana jest z tego, że powoduje szybkie roztapianie lodu.

2. Do zimnej wody dodaj sok z cytryny

Jeśli nie chcemy używać soli lub nie mamy jej pod ręką, można w zamian użyć odrobiny soku z cytryny. Lepiej jednak nie przesadzać z jej ilością, bo może spowodować ścinanie się białka. 

3. W mikrofali? Tylko jeśli masz tę opcję

Włożenie ryby do mikrofali na normalny tryb może skończyć się katastrofą. Jeśli jednak nasz sprzęt posiada opcję "defrost", czyli rozmrażanie, możemy na niewielkiej mocy spróbować rozmrozić naszą rybę. Warto jednak ją co kilka czy kilkanaście sekund kontrolować, żeby nie podgrzała się za mocno.

4. Rozmrażasz rybę w dzwonkach? Lepiej użyj mleka

Dla niektórych jest to sposób znany od lat, dla innych może być nieco zaskakujący. Zanurzenie filetów lub dzwonków na kilka minut w mleku nie tylko pomoże rozmrozić rybę dużo szybciej, ale zniweluje jednocześnie jej intensywny zapach podczas smażenia. Warto jednak pamiętać, żeby mleko było w temperaturze pokojowej.

Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera

5. Chwila w piekarniku może pomóc

Jeśli planujemy na obiad piec rybę, możemy rozmrozić ją podczas nagrzewania piekarnika. Wystarczy, że opłukaną pod wodą zamrożoną rybę wrzucimy do piekarnika w momencie jego włączenia. Ryba stopniowo będzie się ogrzewać a przy okazji przygotujemy piekarnik na później. Nie należy jednak wstawiać ją od razu do wysokiej temperatury oraz trzeba regularnie sprawdzać jej stan, żeby nie przegapić momentu, w którym będzie już rozmrożona.

Nieważne, jak bardzo się spieszysz. Nie popełniaj tego błędu

Absolutnie pod żadnym pozorem nie zanurzaj zamrożonej ryby we wrzątku. Wówczas białko na zewnątrz się zetnie a ryba w środku nadal pozostanie zamrożona. Co więcej, jeśli rozmrażamy rybę pod bieżącą wodą lub moczymy ją w mleku, koniecznie trzeba ją osuszyć ręcznikiem papierowym. W innym wypadku mięso będzie się rozpadać w trakcie smażenia i przygotowywanie obiadu stanie się koszmarem. Na szczęście wiedząc, jak szybko rozmrozić rybę możesz tego łatwo uniknąć.

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.