Jak zrobić najlepsze faworki? Sekret tkwi w jednym składniku. Magda Gessler zzielenieje z zazdrości

Jak zrobić najlepsze faworki? Choć wielu osobom może wydawać się, że to prawdziwa sztuka, to okazuje się, że sekret tych łakoci tkwi przede wszystkim w jednym składniku. Jeśli o niego zadbasz, faworków pozazdrości ci nawet Magda Gessler.

Faworki nazywane również chrustem to znak rozpoznawczy karnawału i tłustego czwartku. I choć pomysłów i przepisów na ich wykonanie jest wiele, to ten konkretny trik sprawia, że są kruche i smakują obłędnie.

Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Jak zrobić najlepsze faworki? Kluczem do sukcesu jest ten składnik

Osoby, które chcą zrobić faworki, które będą nadawać się do zjedzenia, a nie śmietnika, zdecydowanie powinny zastosować się do tych trików. Najważniejszym z nich jest wybór odpowiedniej mąki. Jeśli chcemy, by nasze chrusty były kruche, powinniśmy użyć mąki pszennej tortowej, czyli typu 450 i przede wszystkim ją przesiać, zanim zmieszamy ją z pozostałymi składnikami.  Użycie mąki tortowej to po prostu gwarancja, że wypiek uda się w stu procentach.

Pyzy - przepis (zdjęcie ilustracyjne)Pyzy - przepis. Receptura mojego dziadka jest najlepsza

Więcej przydatnych trików, które przydadzą ci się w kuchni, znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Co oznacza biała obwódka na pączku? (zdjęcie ilustracyjne)Co oznacza biała obwódka na pączku? Ma większe znaczenie, niż myślisz

Triki, które sprawią, że twoje faworki będą najlepsze

Jeśli chcemy zabrać się za przygotowywanie faworków, zdecydowanie powinniśmy zastosować się do poniższych trików:

  • Wszystkie składniki, których użyjemy do faworków, powinny być zimne. Najlepiej, gdy będą prosto z lodówki.
  • Ciasto na faworki trzeba dobrze napowietrzyć, ubijając je wałkiem i co jakiś czas je przekręcając oraz ugniatając. Dzięki temu dostanie się do nich więcej powietrza.
  • Do smażenia faworków należy zabrać się wtedy, gdy ciasto będzie zimne. Największy błąd to smażenie ciepłego ciasta.
  • Faworki na piwie, wódce czy spirytusie to podstawa. Dzięki któremuś z tych dodatków faworki będą kruche, gdyż nie będą chłonąć tak dużo tłuszczu.
Więcej o: