Faworki nazywane również chrustem to znak rozpoznawczy karnawału i tłustego czwartku. I choć pomysłów i przepisów na ich wykonanie jest wiele, to ten konkretny trik sprawia, że są kruche i smakują obłędnie.
Osoby, które chcą zrobić faworki, które będą nadawać się do zjedzenia, a nie śmietnika, zdecydowanie powinny zastosować się do tych trików. Najważniejszym z nich jest wybór odpowiedniej mąki. Jeśli chcemy, by nasze chrusty były kruche, powinniśmy użyć mąki pszennej tortowej, czyli typu 450 i przede wszystkim ją przesiać, zanim zmieszamy ją z pozostałymi składnikami. Użycie mąki tortowej to po prostu gwarancja, że wypiek uda się w stu procentach.
Więcej przydatnych trików, które przydadzą ci się w kuchni, znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chcemy zabrać się za przygotowywanie faworków, zdecydowanie powinniśmy zastosować się do poniższych trików: