Jak zrobić najlepsze faworki? Sekret tkwi w jednym składniku. Magda Gessler zzielenieje z zazdrości

Jak zrobić najlepsze faworki? Choć wielu osobom może wydawać się, że to prawdziwa sztuka, to okazuje się, że sekret tych łakoci tkwi przede wszystkim w jednym składniku. Jeśli o niego zadbasz, faworków pozazdrości ci nawet Magda Gessler.

Faworki nazywane również chrustem to znak rozpoznawczy karnawału i tłustego czwartku. I choć pomysłów i przepisów na ich wykonanie jest wiele, to ten konkretny trik sprawia, że są kruche i smakują obłędnie.

Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Jak zrobić najlepsze faworki? Kluczem do sukcesu jest ten składnik

Osoby, które chcą zrobić faworki, które będą nadawać się do zjedzenia, a nie śmietnika, zdecydowanie powinny zastosować się do tych trików. Najważniejszym z nich jest wybór odpowiedniej mąki. Jeśli chcemy, by nasze chrusty były kruche, powinniśmy użyć mąki pszennej tortowej, czyli typu 450 i przede wszystkim ją przesiać, zanim zmieszamy ją z pozostałymi składnikami.  Użycie mąki tortowej to po prostu gwarancja, że wypiek uda się w stu procentach.

Więcej przydatnych trików, które przydadzą ci się w kuchni, znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Triki, które sprawią, że twoje faworki będą najlepsze

Jeśli chcemy zabrać się za przygotowywanie faworków, zdecydowanie powinniśmy zastosować się do poniższych trików:

  • Wszystkie składniki, których użyjemy do faworków, powinny być zimne. Najlepiej, gdy będą prosto z lodówki.
  • Ciasto na faworki trzeba dobrze napowietrzyć, ubijając je wałkiem i co jakiś czas je przekręcając oraz ugniatając. Dzięki temu dostanie się do nich więcej powietrza.
  • Do smażenia faworków należy zabrać się wtedy, gdy ciasto będzie zimne. Największy błąd to smażenie ciepłego ciasta.
  • Faworki na piwie, wódce czy spirytusie to podstawa. Dzięki któremuś z tych dodatków faworki będą kruche, gdyż nie będą chłonąć tak dużo tłuszczu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.