Jak ugotować jajko na miękko? To pytanie zadajemy sobie zawsze, kiedy nie do końca wiemy, co zrobić, aby żółtko było płynne, a białko ścięte. Zbyt długa obróbka termiczna sprawia, że uzyskujemy suchy i niesmaczny środek. Nasz przepis na idealne śniadanie zawsze się sprawdza.
Przyrządzając jajko na miękko, głównym problemem jest czas. Dlatego często zadajemy sobie pytanie, jak długo gotować jajko na miękko, aby miało idealną konsystencję. W końcu największą zmorą każdego miłośnika ciepłych śniadań jest ciągnące się białko, które nie ścięło się podczas gotowania.
A zatem, jak ugotować jajko na miękko? Wiele zależy od tego, jakiej wielkości jest dane jajo. Natomiast najlepszą metodą jest zagotowanie w garnku takiej ilości wrzątku, aby woda zakryła jajko. Kolejną istotną kwestią jest wspomniany czas. Małe jajka gotujemy 5 minut, średnie i duże 6 minut od momentu włożenia do wrzącej wody.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tak przyrządzone jajka na miękko najlepiej smakują w połączeniu z chrupiącym chlebem posmarowanym świeżym masłem. Smacznego!
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!