Jak ugotować jajko na miękko? Prosta zasada sprawi, że żółtko będzie płynne, a białko idealnie ścięte

Przyrządzanie śniadania to nic nadzwyczajnego. Gorzej, jeżeli w grę wchodzi ochota na coś, co raczej rzadko przyrządzamy i nie do końca wiemy, jak się za to zabrać. Przykładem może być jajko na miękko. Jak je ugotować, żeby miało idealną konsystencję? Przydadzą się pewne wskazówki.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Jak ugotować jajko na miękko? To pytanie zadajemy sobie zawsze, kiedy nie do końca wiemy, co zrobić, aby żółtko było płynne, a białko ścięte. Zbyt długa obróbka termiczna sprawia, że uzyskujemy suchy i niesmaczny środek. Nasz przepis na idealne śniadanie zawsze się sprawdza.

Ile gotować jajko na miękko? Ważna wskazówka

Przyrządzając jajko na miękko, głównym problemem jest czas. Dlatego często zadajemy sobie pytanie, jak długo gotować jajko na miękko, aby miało idealną konsystencję. W końcu największą zmorą każdego miłośnika ciepłych śniadań jest ciągnące się białko, które nie ścięło się podczas gotowania. 

A zatem, jak ugotować jajko na miękko? Wiele zależy od tego, jakiej wielkości jest dane jajo. Natomiast najlepszą metodą jest zagotowanie w garnku takiej ilości wrzątku, aby woda zakryła jajko. Kolejną istotną kwestią jest wspomniany czas. Małe jajka gotujemy 5 minut, średnie i duże 6 minut od momentu włożenia do wrzącej wody.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jajko na miękko. Przepis krok po kroku

  1. Do wysokiego garnka wlewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia.
  2. Jeżeli jajka były wcześniej w lodówce, wkładamy je na kilka minut do ciepłej wody. Dzięki temu nie pękną po włożeniu do wrzątku.
  3. Kiedy woda zaczyna wrzeć, wkładamy ogrzane jajka. Używamy do tego celu łyżki i delikatnie zanurzamy jajka.
  4. W zależności od rozmiaru gotujemy od pięciu do sześciu minut.
  5. Po tym czasie zdejmujemy garnek z palnika.
  6. Wylewamy gorącą wodę i zalewamy je zimną wodą z kranu.
  7. Następnie obieramy do połowy. Płuczemy i umieszczamy w specjalnym naczynku do jajek.

Tak przyrządzone jajka na miękko najlepiej smakują w połączeniu z chrupiącym chlebem posmarowanym świeżym masłem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA