Placek bananowiec. Ciasto na weekend - proste, szybkie i zachwycające smakiem

Placek bananowiec to dobry pomysł nie tylko na deser, ale i drugie śniadanie. Z dodatkiem orzechów bananowiec będzie sycący, a do tego przepyszny. Poznaj przepis na bananowiec, który zrobisz w kilka chwil.

Ciasto bananowiec na drugie śniadanie

Ciasto bananowiec to jeden z częściej wybieranych przepisów. Dzieje się tak nie tylko ze względu na smak, ale i łatwość wykonania. Ponadto placek jest bardzo sycący, przez co bez trudu możemy przygotować go na wyjazd lub jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Bananowiec można upiec w różnoraki sposób. Receptura, którą podamy, jest naprawdę prosta i nie wymaga znakomitych umiejętności kulinarnych.

Bananowiec - prosty przepis bez galaretek i trudnych mas

Prosty przepis na bananowiec, który jest szybki w wykonaniu to idealna przedświąteczna propozycja. W gąszczu zadań do wykonania i licznych obowiązków trudno jest znaleźć chwilę na pieczenie, zwłaszcza tych ciast, które są skomplikowane i czasochłonne. Na szczęście mamy przepisy na błyskawiczne wypieki - proste i znakomite w smaku. Oto jeden z nich:

Składniki:

  • 4-5 bananów
  • około 120 g masła
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • sól
  • 150 g cukru brązowego
  • 40 g czekolady

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej. Połącz z sodą oczyszczoną. Dodaj sól.
  2. Całość wymieszaj.
  3. W rondlu rozpuść masło.
  4. Przygotuj banany. Obierz je ze skórki i rozgnieć widelcem na masę.
  5. Banany wymieszaj z cukrem i jajkami oraz rozpuszczonym masłem.
  6. Dodaj suche składniki.
  7. Rozkrusz czekoladę.
  8. Połącz składniki.
  9. Przygotuj foremkę.
  10. Przełóż masę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Przepis na ciasto bananowiec - idealne do aromatycznej kawy

Przepis na ciasto bananowiec nie jest trudny do wykonania, nawet jeżeli mamy wykonać go z galaretką lub innymi dodatkami, które należy wcześniej przygotować. Ciasto z bananem ma ciekawą konsystencję, a przy tym naprawdę dobrze smakuje. Przepis na wyjątkowy deser znajdziesz poniżej.

Przepis - bananowiec, który zachwyci smakiem

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 5-6 łyżek mąki
  • 5-6 łyżek cukru białego
  • 1 łyżeczka przegotowanej, ale zimnej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 1 masło
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 dowolne galaretki
  • 1 żółtko
  • 6 bananów

Wykonanie biszkoptu:

  1. Ubij białka na sztywną.
  2. Później dodaj cukier po łyżce, cały czas ubijając białka.
  3. Dodaj do żółtek łyżeczkę przegotowanej wody.
  4. Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia.
  5. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj.
  6. Przełóż do blaszki. Piecz przez 25-30 minut w temperaturze około 180 stopni.

Wykonanie masy:

  1. Utrzyj masło z cukrem pudrem i żółtkiem. Wcześniej sparz jajko wrzątkiem.
  2. Przygotuj dwie galaretki w 1/2 ilości wody.
  3. Kiedy galaretki będą powoli tężeć, zacznij dodawać je do masy. Ucieraj.
  4. 5 bananów obierz i zetrzyj na tarce.
  5. Dołóż do masy.
  6. Tak przygotowaną masę przełóż na biszkopt.
  7. Przygotuj trzecią galaretkę.
  8. Ułóż pokrojonego banana na masie i zalej tężejącą galaretką.

Zobacz też: Tort bez pieczenia - trzy przepisy na szybkie torty bez pieczenia

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.