Przepis na drożdżówki jak marzenie. Dodaj ten składnik do ciasta, a będzie mięciutkie i lekkie

Przepis na drożdżówki powinien znać każdy łasuch. Ceny w sklepach bywają zatrważające, więc szczególnie warto przygotować ten wypiek w domu. Co jednak zrobić, by bułeczki drożdżowe były miękkie i pyszne? Wystarczy, że dodasz ten składnik do ciasta.

Domowe drożdżówki to wypieki najlepsze z najlepszych. Przygotowując je, warto skorzystać z receptury naszych babć. Dzięki temu zyskamy gwarancję, że nie zaliczymy żadnej wpadki, a bułeczki wyjdą obłędnie pyszne. Oto przepis na drożdżówki z przepiśnika babci.

Zobacz wideo Chińskie bułeczki - wariacja na temat drożdżówek

Przepis na drożdżówki jak marzenie. Pamiętaj o tym składniku

Drożdżówki w wielu domach są absolutnym hitem. Warto jednak znać dobry przepis, który sprawi, że będziemy z ochotą zajadać się tymi pysznymi bułeczkami. Nasze babcie, aby mieć gwarancję doskonałego wypieku, do ciasta dodawały łyżkę octu 9 proc. Dzięki temu składnikowi ciasto jest mięciutkie.

Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki:

  • 30 dag drożdży,
  • 500 g mąki pszennej typu 650,
  • 250 ml mleka,
  • 100 g cukru do wypieków,
  • 5 żółtek,
  • 1 jajko,
  • 100 g masła,
  • łyżka octu 9 proc.

Przepis na bułeczki drożdżowe. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Do miski wkrusz drożdże, dodaj łyżkę maki i łyżkę cukru oraz wlej połowę mleka. Wymieszaj i odstaw, by rozczyn zaczął pracować.
  2. Do miski wbij jajko, dodaj żółtka oraz pozostały cukier i za pomocą miksera ubij na puszystą masę. Masło rozpuść i pozostaw, by nieco przestygło.
  3. Mąkę przesiej do miski. Dodaj rozczyn, u bite żółtka i zacznij wyrabiać. Stopniowo dodawaj płynne masło. Dodaj też łyżkę octu. Kiedy ciasto zacznie już odchodzić od rąk, miskę przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na ponad godzinę, by podwoiło objętość.
  4. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiaj. Następnie uformuj z niego wałek i podziel na kilkanaście części. Każdą z nich uformuj dłońmi w kształt kuli i lekko ją spłaszcz. Wypełnij ulubionym owocowym nadzieniem lub dżemem. Następnie szczelnie zlep bułeczki i ułóż złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj drożdżówki ściereczką i pozostaw na dwa kwadranse.
  5. Piecz w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.