Domowe drożdżówki to wypieki najlepsze z najlepszych. Przygotowując je, warto skorzystać z receptury naszych babć. Dzięki temu zyskamy gwarancję, że nie zaliczymy żadnej wpadki, a bułeczki wyjdą obłędnie pyszne. Oto przepis na drożdżówki z przepiśnika babci.
Zobacz wideo Chińskie bułeczki - wariacja na temat drożdżówek
Przepis na drożdżówki jak marzenie. Pamiętaj o tym składniku
Drożdżówki w wielu domach są absolutnym hitem. Warto jednak znać dobry przepis, który sprawi, że będziemy z ochotą zajadać się tymi pysznymi bułeczkami. Nasze babcie, aby mieć gwarancję doskonałego wypieku, do ciasta dodawały łyżkę octu 9 proc. Dzięki temu składnikowi ciasto jest mięciutkie.
Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
- 30 dag drożdży,
- 500 g mąki pszennej typu 650,
- 250 ml mleka,
- 100 g cukru do wypieków,
- 5 żółtek,
- 1 jajko,
- 100 g masła,
- łyżka octu 9 proc.
Przepis na bułeczki drożdżowe. Sposób przygotowania krok po kroku
- Do miski wkrusz drożdże, dodaj łyżkę maki i łyżkę cukru oraz wlej połowę mleka. Wymieszaj i odstaw, by rozczyn zaczął pracować.
- Do miski wbij jajko, dodaj żółtka oraz pozostały cukier i za pomocą miksera ubij na puszystą masę. Masło rozpuść i pozostaw, by nieco przestygło.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj rozczyn, u bite żółtka i zacznij wyrabiać. Stopniowo dodawaj płynne masło. Dodaj też łyżkę octu. Kiedy ciasto zacznie już odchodzić od rąk, miskę przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na ponad godzinę, by podwoiło objętość.
- Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiaj. Następnie uformuj z niego wałek i podziel na kilkanaście części. Każdą z nich uformuj dłońmi w kształt kuli i lekko ją spłaszcz. Wypełnij ulubionym owocowym nadzieniem lub dżemem. Następnie szczelnie zlep bułeczki i ułóż złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj drożdżówki ściereczką i pozostaw na dwa kwadranse.
- Piecz w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.