Podajemy niecodzienny przepis na chrusty. W połączeniu z pewnym dodatkowym składnikiem nabiorą jeszcze lepszego smaku. Wyjdą lekkie i chrupiące - idealnie sprawdzą się w tłusty czwartek i w czasie całego karnawału.
Fot. krzys16/Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Zbliża się tłusty czwartek - czas, w którym zajadamy się nie tylko pączkami, ale też chrustami. Jeśli znudziły wam się tradycyjne faworki, warto skorzystać z naszego przepisu. W czym tkwi ich wyjątkowość? Końcówki chrustów po upieczeniu można zanurzać w polewie czekoladowej - dzięki temu nabiorą nowego, intensywniejszego smaku.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak doczyścić szybę lub lustro? Wypróbuj nasz trik z ziemniakiem
Przepis na chrusty - wyjątkowo delikatna struktura i oryginalny smak
Składniki:
dwie szklanki mąki pszennej,
cztery żółtka,
łyżka spirytusu,
pół łyżeczki cukru,
pół łyżeczki soli,
pół szklanki kwaśnej śmietany,
olej do smażenia.
Na polewę:
pół kostki masła,
trzy łyżki kakao,
kilka łyżek cukru,
płatki migdałowe.
Faworki będą smakowały jeszcze lepiej z dodatkiem polewy czekoladowej i płatków migdałowych
Przygotowanie:
Przesiej mąkę i wymieszaj ją z solą i cukrem. Do mieszanki dodaj żółtka, spirytus ze śmietaną. Zagnieć ciasto i przełóż je na blat posypany mąką.
Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i pokrój na paski o szerokości czterech centymetrów. Wycinaj prostokąty o długości około dziesięciu centymetrów. Każdy fragment ciasta nacinaj pośrodku i przekładaj jeden koniec przez powstałą szczelinę.
Przygotuj polewę. Roztop masło w rondlu, dodaj cukier i kakao. Mieszaj wszystko aż do rozpuszczenia składników. Polewa powinna być gładka i jednolita. Odstaw całość do przestygnięcia.
W międzyczasie rozgrzej olej w garnku.
Smaż chrusty na złoty kolor. Po wyjęciu z oleju przekładaj je na talerze i, kiedy ostygną, każdy koniec faworka zamaczaj w przygotowanej wcześniej polewie i obtaczaj w płatkach migdałowych.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl