Kotlety mielone to klasyka polskich obiadów i bardzo często goszczą na naszych stołach. Czasami jednak zdarzy zrobić się ich za dużo i bywa, że mamy ich lekki przesyt. Jak przerobić mielone, żeby nie marnować jedzenia i skutecznie zaskoczyć domowników zupełnie nowymi smakami? Oto trzy przepisy - burgery z kotletem to prawdziwy sztos.
3
silviarita/Pixabay
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na sprytne wykorzystanie resztek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Na pewno pamiętasz z dzieciństwa podobny tekst: "Mamo, a czy możemy zjeść hamburgera? - Nie, mamy hamburgera w domu, jak wrócimy, to ci zrobię". I faktycznie, w domu był hamburger, a raczej kawałek kotleta włożony między dwie kromki, czasem z serem i ketchupem. Nie zawsze spełniało to nasze oczekiwania, ale dziś pokażemy ci, jak przerobić wczorajsze kotlety, by smakowały nieziemsko. To nie tylko burger na wypasie, ale także sprytne spaghetti i sycąca zapiekanka. Już nigdy nie będziesz narzekać, że kolejny dzień na obiad mielone.
Jak przerobić kotlety mielone?
1. Burgery na bogato
Chociaż burgery najczęściej robi się z mielonej wołowiny, nie trzeba przecież sztywno trzymać się zasad i zrobić domowego burgera z kotletem mielonym i mnóstwem przepysznych dodatków. Oto przepis.
Składniki na jednego burgera
1 większy kotlet mielony
1 puszysta bułka
pół cebuli
1 krążek sera camembert
2 liście sałaty
plaster pomidora
1 ogórek kiszony lub konserwowy
majonez i ketchup
jajko i bułka tarta do opanierowania sera
masło klarowane
opcjonalnie: kilka plastrów marynowanej papryczki chili
Sposób wykonania:
Bułkę przekrój na pół i stostuj są na suchej patelni. Na tej samej patelni na odrobinie tłuszczu podsmaż kotleta - wcześniej pokrój go w plastry, najlepiej 4, podobnej grubości.
Ser camembert w poprzek na pół. Następnie zanurz go w roztrzepanym jajku i podwójnie opanieruj w bułce tartej. Panierka musi idealnie przylegać, by ser nie wypłynął podczas smażenia. Ser usmaż na złoty kolor.
Cebulę pokrój w cienkie piórka, ogórka w plastry. Kiedy zarówno kotlet, jak i ser będą dobrze zagrzane, zacznij składać burgera. Dół kanapki posmaruj ketchupem, na to połóż sałatę. Następnie połóż cebulę i ogórka i dwa kawałki kotleta. Na kotlet połóż podsmażony ser i przykryj dwoma pozostałymi plastrami kotleta. Następnie połóż pomidora i liść sałaty. Połóż porcję majonezu i przykryj całość drugą połową bułki. Porządnie ściśnij i zajadaj.
Wskazówka: Zamiast panierowanego camemberta możesz użyć zwykłego sera w plastrach lub sera topionego - taki burger będzie równie smaczny.
Szybkie spaghetti z kotletem mielonym
Jeśli masz w lodówce kilka wczorajszych mielonych i chęć na makaron, koniecznie wypróbuj ten przepis na sprytne spaghetti.
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszone oregano, bazylia
Sposób wykonania:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie i odcedź. Możesz zachować szklankę wody, w której się gotował, przyda się, jeśli sos okaże się za gęsty.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na odrobinie oleju. Następnie dołóż drobno pokrojone kotlety i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
Dodaj pomidory z puszki, passatę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś na średnim ogniu przez 5 minut.
Dopraw do smaku przyprawami i w razie konieczności dołóż koncentrat. Następnie dodaj ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszaj. Jeśli całość wydaje ci się zbyt gęsta, wlej odrobinę wody z gotowania makaronu. Podawaj ze startym serem.
Szybka zapiekanka z ziemniakami i kotletami
Innym sposobem na przerobienie kotletów mielonych jest banalnie prosta i sycąca zapiekanka. Po takim obiedzie nikt nie będzie głodny.
Składniki:
kilka koletów mielonych (4-6 w zależności od wielkości)
500 g pieczarek
800 g ziemniaków
2 średnie cebule
1 szklanka rosołu lub bulionu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
łyżka mąki
masło
śmietanka 30 proc.
musztarda
ser do posypania
Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm.
Pieczarki oczyść i pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka i całość podsmaż na maśle. Kiedy z pieczarek odparuje nadmiar wody - lekko je osól.
Kotlety pokrój w plastry o grubości podobnej do plastrów ziemniaków.
Przygotuj naczynie żaroodporne i układaj na zmianę - plastry ziemniaków, plastry kotleta, pieczarki i tak, aż skończą się składniki.
Przygotuj sos. Do rondelka włóż masło i kiedy się rozpuści, dodaj łyżkę mąki. Całość energicznie mieszaj, aż powstanie złota zasmażka. Następnie wlej śmietankę (ok. pół szklanki) i na wolnym ogniu mieszaj, aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz musztardą.
Przygotowanym sosem zalej zapiekankę i wierzch posyp startym serem. Piecz przez ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.