"Mamo, możemy burgera? - Mamy burgera w domu", czyli jak przerobić kotlety z wczoraj. Trzy przepisy na mielone inaczej

Kotlety mielone to klasyka polskich obiadów i bardzo często goszczą na naszych stołach. Czasami jednak zdarzy zrobić się ich za dużo i bywa, że mamy ich lekki przesyt. Jak przerobić mielone, żeby nie marnować jedzenia i skutecznie zaskoczyć domowników zupełnie nowymi smakami? Oto trzy przepisy - burgery z kotletem to prawdziwy sztos.

Więcej przepisów na sprytne wykorzystanie resztek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Na pewno pamiętasz z dzieciństwa podobny tekst: "Mamo, a czy możemy zjeść hamburgera? - Nie, mamy hamburgera w domu, jak wrócimy, to ci zrobię". I faktycznie, w domu był hamburger, a raczej kawałek kotleta włożony między dwie kromki, czasem z serem i ketchupem. Nie zawsze spełniało to nasze oczekiwania, ale dziś pokażemy ci, jak przerobić wczorajsze kotlety, by smakowały nieziemsko. To nie tylko burger na wypasie, ale także sprytne spaghetti i sycąca zapiekanka. Już nigdy nie będziesz narzekać, że kolejny dzień na obiad mielone.

Jak przerobić kotlety mielone?

1. Burgery na bogato

Chociaż burgery najczęściej robi się z mielonej wołowiny, nie trzeba przecież sztywno trzymać się zasad i zrobić domowego burgera z kotletem mielonym i  mnóstwem przepysznych dodatków. Oto przepis.

Składniki na jednego burgera

  • 1 większy kotlet mielony
  • 1 puszysta bułka
  • pół cebuli
  • 1 krążek sera camembert 
  • 2 liście sałaty 
  • plaster pomidora
  • 1 ogórek kiszony lub konserwowy
  • majonez i ketchup
  • jajko i bułka tarta do opanierowania sera
  • masło klarowane
  • opcjonalnie: kilka plastrów marynowanej papryczki chili

Sposób wykonania:

  1. Bułkę przekrój na pół i stostuj są na suchej patelni. Na tej samej patelni na odrobinie tłuszczu podsmaż kotleta - wcześniej pokrój go w plastry, najlepiej 4, podobnej grubości. 
  2. Ser camembert w poprzek na pół. Następnie zanurz go w roztrzepanym jajku i podwójnie opanieruj w bułce tartej. Panierka musi idealnie przylegać, by ser nie wypłynął podczas smażenia. Ser usmaż na złoty kolor. 
  3. Cebulę pokrój w cienkie piórka, ogórka w plastry. Kiedy zarówno kotlet, jak i ser będą dobrze zagrzane, zacznij składać burgera. Dół kanapki posmaruj ketchupem, na to połóż sałatę. Następnie połóż cebulę i ogórka i dwa kawałki kotleta. Na kotlet połóż podsmażony ser i przykryj dwoma pozostałymi plastrami kotleta. Następnie połóż pomidora i liść sałaty. Połóż porcję majonezu i przykryj całość drugą połową bułki. Porządnie ściśnij i zajadaj. 

Wskazówka: Zamiast panierowanego camemberta możesz użyć zwykłego sera w plastrach lub sera topionego - taki burger będzie równie smaczny.

Domowe burgery
Domowe burgery Max Kolmeto /Shutterstock

Szybkie spaghetti z kotletem mielonym

Jeśli masz w lodówce kilka wczorajszych mielonych i chęć na makaron, koniecznie wypróbuj ten przepis na sprytne spaghetti.

Składniki:

  • 2-3 średnie kotlety mielone
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 większa cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 słoik krojonych pomidorów
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (dla wzmocnienia smaku)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszone oregano, bazylia

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie i odcedź. Możesz zachować szklankę wody, w której się gotował, przyda się, jeśli sos okaże się za gęsty.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na odrobinie oleju. Następnie dołóż drobno pokrojone kotlety i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. 
  3. Dodaj pomidory z puszki, passatę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś na średnim ogniu przez 5 minut. 
  4. Dopraw do smaku przyprawami i w razie konieczności dołóż koncentrat. Następnie dodaj ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszaj. Jeśli całość wydaje ci się zbyt gęsta, wlej odrobinę wody z gotowania makaronu. Podawaj ze startym serem.
Domowe spaghetti
Domowe spaghetti MariaKovaleva /Shutterstock

Szybka zapiekanka z ziemniakami i kotletami

Innym sposobem na przerobienie kotletów mielonych jest banalnie prosta i sycąca zapiekanka. Po takim obiedzie nikt nie będzie głodny.

Składniki:

  • kilka koletów mielonych (4-6 w zależności od wielkości)
  • 500 g pieczarek
  • 800 g ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 1 szklanka rosołu lub bulionu
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • łyżka mąki
  • masło
  • śmietanka 30 proc.
  • musztarda
  • ser do posypania

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. 
  2. Pieczarki oczyść i pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka i całość podsmaż na maśle. Kiedy z pieczarek odparuje nadmiar wody - lekko je osól. 
  3. Kotlety pokrój w plastry o grubości podobnej do plastrów ziemniaków.
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne i układaj na zmianę - plastry ziemniaków, plastry kotleta, pieczarki i tak, aż skończą się składniki. 
  5. Przygotuj sos. Do rondelka włóż masło i kiedy się rozpuści, dodaj łyżkę mąki. Całość energicznie mieszaj, aż powstanie złota zasmażka. Następnie wlej śmietankę (ok. pół szklanki) i na wolnym ogniu mieszaj, aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz musztardą.
  6. Przygotowanym sosem zalej zapiekankę i wierzch posyp startym serem. Piecz przez ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Zapiekanka ziemniaczana z kotletami mielonymi
Zapiekanka ziemniaczana z kotletami mielonymi Angelika Heine /Shutterstock
Więcej o: