Karnawał to czas, kiedy to zajadanie się pysznymi przekąskami i smakołykami wchodzi w krew prawie każdemu. Aby ten czas jeszcze bardziej sobie umilić warto przygotować w domu wyjątkowe wypieki, których nie można znaleźć w żadnym sklepie.
Taką propozycją są ptysie Pawła Małeckiego. Dlaczego są takie niezwykłe? To sprawa czekoladowego musu z dodatkiem korzennych przypraw. Całość dopełniona jest sosem wiśniowym.
Przepis na ptysie z musem czekoladowo-piernikowym Pawła Małeckiego
Składniki na ciasto ptysiowe
- 125 ml mleka,
- 125 ml wody,
- 50 g masła,
- 150 g mąki pszennej,
- 25 g mąki ziemniaczanej,
- 5 jajek.
Składniki na mus czekoladowo-piernikowy
- 3 jajka,
- 100 g cukru,
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
- 25 ml espresso,
- 100 g czekolady deserowej,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 300 ml śmietanki 30%.
Zobacz wideo
Prosty, szybki i smaczny przepis na rurki ptysiowe
OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce
Składniki na sos
- 500 g mrożonych wiśni,
- 100 g cukru,
- 100 ml wytrawnego wina czerwonego,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- pół łyżeczki przyprawy korzennej.
Składniki do dekoracji
- cukier puder,
- świeża mięta.
Sposób przygotowania ciasta ptysiowego
- Do garnka wlej wodę i mleko, dodaj masło. Zagotuj na małym ogniu i wymieszaj do połączenia składników.
- Następnie do garnka przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na około 30 minut do przestygnięcia.
- Po tym czasie za pomocą miksera ucieraj ciasto na średnich obrotach i stopniowo dodawaj jajka. Mieszaj do uzyskania konsystencji przypominającej budyń.
- Blaszkę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę kształt rozetki.
- Przygotowane ptysie piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 25-30 minut. Po wypieczeniu odstaw do przestudzenia.
Sposób przygotowania musu czekoladowo-piernikowego
- W misce ustawionej nad kąpielą wodną ubij jajka z cukrem. W trakcie tej czynności dolej espresso.
- Gdy masa się napowietrzy zdejmij ją z kąpieli i dodaj przyprawę korzenną. Następnie ponownie umieść na poprzednim miejscu i ubijaj przez jeszcze chwilę.
- Masę zdejmij z kąpieli wodnej i dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę mleczną i deserową.
- Odczekaj chwilę do momentu aż czekolada się rozpuści i wymieszaj do połączenia składników. Gotową masę odstaw do przestygnięcia.
- W czasie czekania ubij śmietankę na sztywno w wysokim naczyniu. Stopniowo dodawaj ją do ostudzonej masy, cały czas mieszając.
- Mus przelej do miseczki i odstaw do lodówki na około 1,5 godziny.
Sposób przygotowania sosu wiśniowego
- Rozmrożone wiśnie wymieszaj z cukrem na patelni. Gotuj przez chwile na małym ogniu.
- Następnie dodaj przyprawę korzenną i gotuj do wyparowania nadmiaru płynu.
- Do miski przesiej mąkę ziemniaczaną i wlej wino. Dokładnie wymieszaj i przelej do gotujących się wiśni.
- Cały czas mieszaj i gotuj do zagęszczenia. Na koniec zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
Proces składania ptysi
- Upieczone ptysie przetnij wzdłuż na 2 części. Na dolą część nałóż 2 łyżki musu czekoladowego i przykryj drugim kawałkiem.
- Gotowe przekładaj na talerz i obsyp cukrem pudrem.
- Sos wiśniowy przelej do miseczki i mocz w nim wypieki. Udekoruj świeżymi listkami mięty.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl