Karnawałowa propozycja Pawła Małeckiego. Ptysi w takiej wersji nie znajdziesz w żadnym sklepie

Słodkie przysmaki znajdują swój wyjątkowy czas w czasie karnawału, a szczególnie w okolicach tłustego czwartku. Paweł Małecki postanowił podzielić się recepturą na ptysie. Z takim środkiem z pewnością ich nie jadłeś.

Karnawał to czas, kiedy to zajadanie się pysznymi przekąskami i smakołykami wchodzi w krew prawie każdemu. Aby ten czas jeszcze bardziej sobie umilić warto przygotować w domu wyjątkowe wypieki, których nie można znaleźć w żadnym sklepie.

Taką propozycją są ptysie Pawła Małeckiego. Dlaczego są takie niezwykłe? To sprawa czekoladowego musu z dodatkiem korzennych przypraw. Całość dopełniona jest sosem wiśniowym.

Przepis na ptysie z musem czekoladowo-piernikowym Pawła Małeckiego

Składniki na ciasto ptysiowe

  • 125 ml mleka,
  • 125 ml wody,
  • 50 g masła,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 25 g mąki ziemniaczanej,
  • 5 jajek.

Składniki na mus czekoladowo-piernikowy

  • 3 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
  • 25 ml espresso,
  • 100 g czekolady deserowej,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 300 ml śmietanki 30%.
Zobacz wideo Prosty, szybki i smaczny przepis na rurki ptysiowe

OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Składniki na sos

  • 500 g mrożonych wiśni,
  • 100 g cukru,
  • 100 ml wytrawnego wina czerwonego,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki przyprawy korzennej.

Składniki do dekoracji

  • cukier puder,
  • świeża mięta.

Sposób przygotowania ciasta ptysiowego

  1. Do garnka wlej wodę i mleko, dodaj masło. Zagotuj na małym ogniu i wymieszaj do połączenia składników.
  2. Następnie do garnka przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na około 30 minut do przestygnięcia.
  3. Po tym czasie za pomocą miksera ucieraj ciasto na średnich obrotach i stopniowo dodawaj jajka. Mieszaj do uzyskania konsystencji przypominającej budyń.
  4. Blaszkę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę kształt rozetki.
  5. Przygotowane ptysie piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 25-30 minut. Po wypieczeniu odstaw do przestudzenia.

Sposób przygotowania musu czekoladowo-piernikowego

  1. W misce ustawionej nad kąpielą wodną ubij jajka z cukrem. W trakcie tej czynności dolej espresso.
  2. Gdy masa się napowietrzy zdejmij ją z kąpieli i dodaj przyprawę korzenną. Następnie ponownie umieść na poprzednim miejscu i ubijaj przez jeszcze chwilę.
  3. Masę zdejmij z kąpieli wodnej i dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę mleczną i deserową.
  4. Odczekaj chwilę do momentu aż czekolada się rozpuści i wymieszaj do połączenia składników. Gotową masę odstaw do przestygnięcia.
  5. W czasie czekania ubij śmietankę na sztywno w wysokim naczyniu. Stopniowo dodawaj ją do ostudzonej masy, cały czas mieszając.
  6. Mus przelej do miseczki i odstaw do lodówki na około 1,5 godziny.

Sposób przygotowania sosu wiśniowego

  1. Rozmrożone wiśnie wymieszaj z cukrem na patelni. Gotuj przez chwile na małym ogniu.
  2. Następnie dodaj przyprawę korzenną i gotuj do wyparowania nadmiaru płynu.
  3. Do miski przesiej mąkę ziemniaczaną i wlej wino. Dokładnie wymieszaj i przelej do gotujących się wiśni.
  4. Cały czas mieszaj i gotuj do zagęszczenia. Na koniec zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.

Proces składania ptysi

  1. Upieczone ptysie przetnij wzdłuż na 2 części. Na dolą część nałóż 2 łyżki musu czekoladowego i przykryj drugim kawałkiem.
  2. Gotowe przekładaj na talerz i obsyp cukrem pudrem.
  3. Sos wiśniowy przelej do miseczki i mocz w nim wypieki. Udekoruj świeżymi listkami mięty.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA