Więcej sprytnych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kapusta pekińska à la młoda to zbawienie dla smakoszy oryginalnej potrawy poza sezonem na młodą kapustę. Przepis jest banalny, a dodatek kiełbasy i kminku świetnie podkręca smak potrawy, nadając jej cechy oryginału. Jak się zabrać za oszukaną młodą kapustę?
Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał? Wystrzegaj się trzech błędów
Kapusta pekińska a la młoda - przepis
Składniki:
- 1 większa kapusta pekińska
- 1 duża cebula
- kawałek kiełbasy
- sól, pieprz, kminek, listki laurowe
- pół szklanki bulionu
- posiekany koperek
Sposób wykonania:
- Kapustę pekińską poszatkuj. Cebule pokrój w kostkę, podobnie kiełbasę.
- W garnku rozgrzej łyżkę oleju lub masła i dodaj cebulę i kiełbasę. Podsmażać na średniej mocy palnika, aż cebula się zeszkli.
- Następnie zmniejsz moc pod garnkiem, dodaj poszatkowaną pekinkę i wlej odrobinę bulionu. Dodaj 2 listki laurowe, trochę soli i kminku i duś na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka.
- Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek i w razie potrzeby dopraw pieprzem i solą. Podawaj jako samodzielny posiłek z kromką pieczywa lub jako dodatek do obiadu.
Domowy paprykarz - przepis. Podpowiemy, jak zrobić najlepsze smarowidło