Tęsknisz za młodą kapustą? Nie musisz czekać do czerwca - pomoże prosty przepis z pekinką. Smak niemal identyczny

Młoda kapusta to niestety sezonowy przysmak, ale wcale nie musimy czekać do lata, by cieszyć się ulubionym smakiem. Dziś mamy dla was przepis na "oszukaną młodą kapustę" z kapusty pekińskiej. Przepis jest banalny, a smak niemal identyczny - wystarczy kilka dodatków i nikt nie zorientuje się, że zajada pekinkę.

Więcej sprytnych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kapusta pekińska à la młoda to zbawienie dla smakoszy oryginalnej potrawy poza sezonem na młodą kapustę. Przepis jest banalny, a dodatek kiełbasy i kminku świetnie podkręca smak potrawy, nadając jej cechy oryginału. Jak się zabrać za oszukaną młodą kapustę?

Kapusta pekińska a la młoda - przepis

Składniki:

  • 1 większa kapusta pekińska
  • 1 duża cebula
  • kawałek kiełbasy
  • sól, pieprz, kminek, listki laurowe
  • pół szklanki bulionu
  • posiekany koperek

Sposób wykonania:

  1. Kapustę pekińską poszatkuj. Cebule pokrój w kostkę, podobnie kiełbasę. 
  2. W garnku rozgrzej łyżkę oleju lub masła i dodaj cebulę i kiełbasę. Podsmażać na średniej mocy palnika, aż cebula się zeszkli.
  3. Następnie zmniejsz moc pod garnkiem, dodaj poszatkowaną pekinkę i wlej odrobinę bulionu. Dodaj 2 listki laurowe, trochę soli i kminku i duś na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. 
  4. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek i w razie potrzeby dopraw pieprzem i solą. Podawaj jako samodzielny posiłek z kromką pieczywa lub jako dodatek do obiadu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.