Pomysł na obiad z piekarnika. Banalny przepis na zapiekankę z mielonego. Wszystkie składniki masz w kuchni

Przedstawiamy bardzo prosty przepis na zapiekankę z mielonego mięsa z indyka. Aromatycznego smaku doda całości odrobina ostrych przypraw i passata pomidorowa. Danie jest sycące i sprawdzi się w różnych okolicznościach.

Jeśli szukasz pomysłu na obiad z piekarnika, który będzie łatwy i szybki w przygotowaniu, polecamy sięgnąć po poniższy przepis. Do przygotowania zapiekanki z mięsa mielonego będziecie potrzebowali pół kilo mięsa mielonego, makaron, passatę pomidorową oraz kilka innych składników, które dodadzą całości bogatego smaku i aromatu.

Zobacz wideo Nie wyrzucaj fusów od kawy. Zobacz, do czego mogą ci się przydać

Przepis na zapiekankę z mielonego mięsa z indyka

  • pół kilo mielonego mięsa z indyka,
  • opakowanie 400 g dowolnego, krótkiego makaronu,
  • dwie duże cebule,
  • kawałek żółtego sera,
  • trzy szklanki passaty pomidorowej,
  • pół szklanki śmietany 12 proc.,
  • dwie łyżki oleju roślinnego,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki kolorowego pieprzu,
  • szczypta białego pieprzu,
  • szczypta chili,
  • dwie łyżeczki soli.

Zapiekankę zrobisz w nieco ponad godzinę

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente. W międzyczasie obierz i pokrój drobno cebulę, podsmaż ją i dodaj do niej mięso mielone. Smaż wszystko na średnim ogniu.
  2. Kolejnym krokiem będzie dodanie passaty pomidorowej do patelni. Kiedy całość się zagotuje, dodaj przyprawy: słodką paprykę, biały i kolorowy pieprz, chili i sól. Wymieszaj dokładnie pomidory z mięsem
  3. Zetrzyj ser na tarce. Przygotuj naczynie żaroodporne. Na dnie rozłóż ugotowany wcześniej makaron, zalej go sosem z passaty i mięsa mielonego. Na wierzchu zapiekanki rozlej śmietanę i posyp całość żółtym serem.
  4. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około czterdzieści minut.  Gotową zapiekankę można podawać z dodatkiem świeżych liści bazylii lub natki pietruszki.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: