-
Haps
-
Jak przygotować
- Pomysł na obiad z piekarnika. Banalny przepis na zapiekankę z mielonego. Wszystkie składniki masz w kuchni
Pomysł na obiad z piekarnika. Banalny przepis na zapiekankę z mielonego. Wszystkie składniki masz w kuchni
Przedstawiamy bardzo prosty przepis na zapiekankę z mielonego mięsa z indyka. Aromatycznego smaku doda całości odrobina ostrych przypraw i passata pomidorowa. Danie jest sycące i sprawdzi się w różnych okolicznościach.
Jeśli szukasz pomysłu na obiad z piekarnika, który będzie łatwy i szybki w przygotowaniu, polecamy sięgnąć po poniższy przepis. Do przygotowania zapiekanki z mięsa mielonego będziecie potrzebowali pół kilo mięsa mielonego, makaron, passatę pomidorową oraz kilka innych składników, które dodadzą całości bogatego smaku i aromatu.
Zobacz wideo Nie wyrzucaj fusów od kawy. Zobacz, do czego mogą ci się przydać
Przepis na zapiekankę z mielonego mięsa z indyka
- pół kilo mielonego mięsa z indyka,
- opakowanie 400 g dowolnego, krótkiego makaronu,
- dwie duże cebule,
- kawałek żółtego sera,
- trzy szklanki passaty pomidorowej,
- pół szklanki śmietany 12 proc.,
- dwie łyżki oleju roślinnego,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki kolorowego pieprzu,
- szczypta białego pieprzu,
- szczypta chili,
- dwie łyżeczki soli.
Zapiekankę zrobisz w nieco ponad godzinę
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron al dente. W międzyczasie obierz i pokrój drobno cebulę, podsmaż ją i dodaj do niej mięso mielone. Smaż wszystko na średnim ogniu.
- Kolejnym krokiem będzie dodanie passaty pomidorowej do patelni. Kiedy całość się zagotuje, dodaj przyprawy: słodką paprykę, biały i kolorowy pieprz, chili i sól. Wymieszaj dokładnie pomidory z mięsem
- Zetrzyj ser na tarce. Przygotuj naczynie żaroodporne. Na dnie rozłóż ugotowany wcześniej makaron, zalej go sosem z passaty i mięsa mielonego. Na wierzchu zapiekanki rozlej śmietanę i posyp całość żółtym serem.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około czterdzieści minut. Gotową zapiekankę można podawać z dodatkiem świeżych liści bazylii lub natki pietruszki.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl