Więcej przepisów na tłusty czwartek znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Choć teraz praktycznie wszystkie przepisy można znaleźć w internecie, to jednak jest coś nostalgicznego i nieocenionego w starych przepisach, które nasze prababcie, babcie czy mamy zapisywała gdzieś w notesach czy nawet na luźnych kartkach.
Niedawno taki skarb znalazła u swojej mamy Aga, koleżanka z redakcji. Na kartkach z zeszytu zapisany jest przepis na róże karnawałowe. Jak mówi Aga, receptura ma już 40 lat i nadal świetnie się sprawdza. "Rarytasik" - zachwala. Jesteście ciekawi, jak zrobić róże karnawałowe, które mogą być na tłusty czwartek ciekawym zamiennikiem dla pączków czy faworków? Przepis znajdziecie poniżej.
Składniki:
Róże karnawałowe. Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat kuchenny. Mieszamy z proszkiem, cukrem pudrem i solą. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto tak, by było gładkie i jednolite. Przykrywamy je i odstawiamy na kilkanaście minut.
Ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy z niego na każdą różę po trzy coraz mniejsze krążki. Nacinamy w trzech miejscach od obwodu ku środkowi. Zlepiamy je białkiem. Najmniejszy krążek powinien być na wierzchu.
Rozgrzewamy smalec na głębokiej patelni lub w szerokim garnku i smażymy róże karnawałowe na złoty kolor. Ważne, aby wkładać je partiami, a nie wszystkie na raz. Ostrożnie wyławiamy i odsączamy na ręczniku papierowym.
Po usmażeniu posypujemy cukrem i wanilią. Przyozdabiamy konfiturą, kładąc owoc w środku każdej róży.