Nudny schab zamień w cygańską wersję. Polany tym sosem sprawi, że ślinka sama zacznie lecieć

Schab to mięso, które bardzo często wykorzystywane jest w polskiej kuchni. Najpopularniejsze danie, które jest naszym dobrem narodowym to kotlety schabowe. Jednak jeśli ta wersja już ci się przejadła spróbuj tego przepisu. W wersji cygańskiej schab wprost rozpływa się w ustach.

Kotletów schabowych nie trzeba nikomu przedstawiać. Ich sława jest tak duża, że nawet poza granicami Polski o nich słyszano. Wykonywane są zazwyczaj na niedzielny obiad, a bez niego niektórzy nie wyobrażają sobie tego dnia. Jednak tak jak jedni je uwielbiają, inni szukają nowych smaków, którymi będą mogli zastąpić to danie.

Doskonałą propozycją, która warta jest spróbowania chociaż raz jest schab po cygańsku. Damian z kanału Kuchnia od kuchni pokazał jak przygotować go najlepiej. W swoim przepisie wykorzystał wachlarz warzyw oraz autorski sos. Całość polana jest mieszanką musztardy, ketchupu, koncentratu pomidorowego i przypraw. Mięso w towarzystwie warzyw zostało zapieczone, a jak sam autor mówi, najlepiej by smakowały z pieczonymi lub duszonymi ziemniakami.

Przepis na schab po cygańsku

Składniki

  • 1 kg schabu,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • mąka do panierowania,
  • smalec,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka konserwowa,
  • zioła prowansalskie.

Składniki na sos

  • 1 szklanka wody,
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki ketchupu,
  • papryka słodka,
  • pieprz,
  • sól,
  • 1,5 łyżeczki musztardy,
  • łyżeczka suszonego czosnku.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Sposób przygotowania

  1. Schab pokrój w kawałki o grubości około 2 cm i każdy kawałek za pomocą tłuczka do mięsa delikatnie wyrównaj.
  2. Każdy plaster oprósz z dwóch stron solą, pieprzem i słodką papryką. Przygotowane kawałki odłóż na talerz.
  3. Do większej miseczki wsyp mąkę i maczaj w niej każdy kawałek schabu. Następnie na patelni rozpuść smalec i na gorącym tłuszczu smaż mięso. Kawałki powinny być wysmażone z dwóch stron na złoty kolor.
  4. Schab przełóż do naczynia żaroodpornego i zajmij się warzywami.
  5. Paprykę świeżą pokrój na kawałki, pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie posiekaj warzywo w paski. Paprykę konserwową pokrój w większą kostkę.
  6. Cebulę obierz i pokrój w drobne piórka. Pieczarki przemyj i przekrój na 4 części.
  7. Wszystkie warzywa umieść w misce, posyp solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką słodką. Dokładnie wymieszaj.
  8. Wyłożone w naczyniu mięso obsyp przygotowanymi warzywami.
  9. Do osobne miseczki wlej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy, ketchup i musztardę. Wsyp paprykę słodką, pieprz, czosnek i sól. Wymieszaj do uzyskania jednolitego sosu.
  10. Następnie przygotowanym sosem polej warzywa i rozprowadź go równomiernie.
  11. Tak przygotowane produkty piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 50 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i piecz przez kolejne 20 minut.
  12. Po wypieczeniu serwuj ze świeżo posiekanym koperkiem i pieczonymi ziemniakami.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.