Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc internet zalewają przepisy na pączki i faworki. Jedne z nich są bardziej skomplikowane, inne mniej, ale to zasada 1:100 daje gwarancję, że twoje faworki będą kruche i pyszne. Poznaj triki, które sprawią, że twoje faworki będą obłędnie pyszne - dużo lepsze niż te z cukierni.
Aby faworki wyszły idealnie, należy zastosować się do zasady 1:100. Polega ona na tym, że na 100 g mąki powinniśmy dawać jedno duże żółtko i jedną łyżkę śmietany. Takie dodatki sprawią, że otrzymane ciasto będzie obłędnie pyszne, ale i kruche. Jeśli chcemy wpłynąć na puszystość ciasta, powinniśmy też przesiać mąkę. Jeśli z kolei nie chcemy, by ciasto było twarde, powinniśmy użyć samych żółtek.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chcemy, by nasze faworki były obłędne pod każdym względem, powinniśmy zastosować się do poniższych trików: