Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc internet zalewają przepisy na pączki i faworki. Jedne z nich są bardziej skomplikowane, inne mniej, ale to zasada 1:100 daje gwarancję, że twoje faworki będą kruche i pyszne. Poznaj triki, które sprawią, że twoje faworki będą obłędnie pyszne - dużo lepsze niż te z cukierni.
Zobacz wideo
Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale
Przepis na faworki. Pamiętaj o tej zasadzie
Aby faworki wyszły idealnie, należy zastosować się do zasady 1:100. Polega ona na tym, że na 100 g mąki powinniśmy dawać jedno duże żółtko i jedną łyżkę śmietany. Takie dodatki sprawią, że otrzymane ciasto będzie obłędnie pyszne, ale i kruche. Jeśli chcemy wpłynąć na puszystość ciasta, powinniśmy też przesiać mąkę. Jeśli z kolei nie chcemy, by ciasto było twarde, powinniśmy użyć samych żółtek.
Przepis na chrusty. Koniec z cukrem pudrem, ten składnik jest znacznie lepszy
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Żeby była smaczniejsza, wypróbuj trik z cebulą
Jak zrobić najlepsze faworki? Triki, które musisz sprawdzić w swojej kuchni
Jeśli chcemy, by nasze faworki były obłędne pod każdym względem, powinniśmy zastosować się do poniższych trików:
- Wszystkie składniki używane do tworzenia ciasta na faworki, powinny być zimne. Najlepiej, gdy będą wyjęte prosto z lodówki.
- Ciasto na faworki trzeba dobrze napowietrzyć. Można to zrobić, ubijając je wałkiem i co jakiś czas je przekręcając i ugniatając.
- Należy poczekać, aż ciasto na faworki wystygnie. Dopiero wtedy możemy zabrać się za ich smażenie.
- Faworki na piwie, wódce czy spirytusie będą o wiele bardziej kruche, gdyż nie będą chłonąć tak dużo tłuszczu. Warto dodatkowo odsączyć faworki z tłuszczu, kładąc je na talerzu wyścielonym papierowym ręcznikiem.