Masz ochotę na kruche faworki? Zastosuj zasadę 1:100, a inne przepisy odejdą w zapomnienie

Masz ochotę na kruche faworki? Okazuje się, że nie muszą być niewypałem - wręcz przeciwnie. Wystarczy zastosować się do zasady 1:100, a przygotujemy je błyskawicznie. Na czym jednak polega ta zasada? Wyjaśniamy.

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc internet zalewają przepisy na pączki i faworki. Jedne z nich są bardziej skomplikowane, inne mniej, ale to zasada 1:100 daje gwarancję, że twoje faworki będą kruche i pyszne. Poznaj triki, które sprawią, że twoje faworki będą obłędnie pyszne - dużo lepsze niż te z cukierni.

Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Przepis na faworki. Pamiętaj o tej zasadzie

Aby faworki wyszły idealnie, należy zastosować się do zasady 1:100. Polega ona na tym, że na 100 g mąki powinniśmy dawać jedno duże żółtko i jedną łyżkę śmietany. Takie dodatki sprawią, że otrzymane ciasto będzie obłędnie pyszne, ale i kruche. Jeśli chcemy wpłynąć na puszystość ciasta,  powinniśmy też przesiać mąkę. Jeśli z kolei nie chcemy, by ciasto było twarde, powinniśmy użyć samych żółtek.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić najlepsze faworki? Triki, które musisz sprawdzić w swojej kuchni

Jeśli chcemy, by nasze faworki były obłędne pod każdym względem, powinniśmy zastosować się do poniższych trików:

  • Wszystkie składniki używane do tworzenia ciasta na faworki, powinny być zimne. Najlepiej, gdy będą wyjęte prosto z lodówki.
  • Ciasto na faworki trzeba dobrze napowietrzyć. Można to zrobić, ubijając je wałkiem i co jakiś czas je przekręcając i ugniatając.
  • Należy poczekać, aż ciasto na faworki wystygnie. Dopiero wtedy możemy zabrać się za ich smażenie.
  • Faworki na piwie, wódce czy spirytusie będą o wiele bardziej kruche, gdyż nie będą chłonąć tak dużo tłuszczu. Warto dodatkowo odsączyć faworki z tłuszczu, kładąc je na talerzu wyścielonym papierowym ręcznikiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.