Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Cukiernicy mają sprawdzoną metodę i złote proporcje: jeden i dwa razy pół

Kruszonka to przepyszne zwieńczenie ciasta drożdżowego, szarlotki i różnych słodkich bułeczek. Przepis jest banalny i jeśli stawiasz swoje pierwsze cukiernicze kroki, warto wiedzieć, jak kruszonkę robią specjaliści od słodkości. Sposób na idealną kruszonkę jest banalny do zapamiętania, a chodzi o proporcje mąki do cukru i masła.

Więcej przydatnych porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zrobienie kruszonki podstawowa umiejętność każdego miłośnika domowych ciast i innych słodkich wypieków. Na szczęście przepis na kruszonkę jest banalny i bardzo łatwy do zapamiętania. Żeby wyszła idealna, trzeba zapamiętać króciutką listę składników i ich proporcje - jeden i dwa razu pół. Jedna szklanka mąki, pół szklanki cukru i pół kostki masła. Ot, cała filozofia.

Jak zrobić kruszonkę? Sprawdzony i niezawodny przepis

Lista składników:

  • 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej tortowej, ale może być także krupczatka
  • pół szklanki cukru (można dołożyć łyżkę cukru waniliowego)
  • pół kostki masła (100 g)

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj stolnicę i przesiej na nią mąkę. Następnie dosyp cukier oraz zimne masło. 
  2. Za pomocą długiego, ostrego noża zacznij siekać składniki, a kiedy masło zacznie wchłaniać mąkę i cukier, zacznij łączyć składniki dłońmi.
  3. Masa powinna być jednolita, ale kryształki cukru powinny być wyczuwalne pod palcami. Kruszonka powinna też być dość sypka, ale nie na tyle, by poszczególne grudki przesypywały się między palcami. 

Tak przygotowaną kruszonką posyp swoje wypieki przed włożeniem do piekarnika. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.