• Link został skopiowany

Co jesz, doktorku? Ciasto marchewkowe! Przepis na marchewkowiec - błyskawiczny i zdrowy deser

Przepis na marchewkowiec - smakuje obłędnie zarówno w wersji tradycyjnej, jak i w wersji fit. To nieco zdrowsza wersja ciast, które na co dzień królują w naszym domu. Jak więc przygotować tę pyszną słodkość, z której nie trzeba rezygnować podczas liczenia kalorii? Podpowiadamy.
Co jesz, doktorku? Ciasto marchewkowe! Przepis na marchewkowiec - błyskawiczny i zdrowy deser (zdjęcie ilustracyjne)
fot.unsplash/alisa-anton

Marchewka to warzywo, które ma wiele zalet. Jest wyjątkowo smaczne, ale też jest istną bombą witaminową. Zawiera ogrom cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Warto jednak pamiętać, by mieć umiar w spożywaniu marchwi.

Zobacz wideo Ciasto marchewkowe [HAPS KIDS]

Przepis na marchewkowiec - ciasto w zdrowej wersji

Ciasto marchewkowe w wersji fit jest niezwykle proste do przygotowania. Oto lista składników, której potrzebujesz do wypieku.

Składniki:

  • mąka owsiana pełnoziarnista 80 g,
  • 1-2 marchewki,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki miodu,
  • Orzechy włoskie 30 g,
  • Olej kokosowy 65 ml,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Więcej przepisów na fit desery znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na ciasto marchewkowe. Pyszny i zdrowy wypiek w wersji fit

Jeśli liczysz kalorie i unikasz słodyczy, zdecydowanie powinieneś przygotować ciasto marchewkowe. Ta zdrowa wersja pozwala uniknąć niepożądanego cukru, a również potrafi smakować obłędnie.

Sposób przygotowania:

  1. Umytą marchew ścieramy na tarce o małych oczkach.
  2. W dużej misce ubijamy jajka na puszystą pianę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon. W trakcie ubijania jajek dodajemy miód i olej kokosowy.
  3. Do masy jajecznej dodajemy startą marchew. Mieszając, stopniowo wsypujemy mąkę. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto do formy. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.
  5. Podajemy z gałką lodów i kawą. Smacznego!

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: