Marchewka to warzywo, które ma wiele zalet. Jest wyjątkowo smaczne, ale też jest istną bombą witaminową. Zawiera ogrom cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Warto jednak pamiętać, by mieć umiar w spożywaniu marchwi.
Zobacz wideo Ciasto marchewkowe [HAPS KIDS]
Przepis na marchewkowiec - ciasto w zdrowej wersji
Ciasto marchewkowe w wersji fit jest niezwykle proste do przygotowania. Oto lista składników, której potrzebujesz do wypieku.
Składniki:
- mąka owsiana pełnoziarnista 80 g,
- 1-2 marchewki,
- 2 jajka,
- 3 łyżki miodu,
- Orzechy włoskie 30 g,
- Olej kokosowy 65 ml,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Więcej przepisów na fit desery znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na ciasto marchewkowe. Pyszny i zdrowy wypiek w wersji fit
Jeśli liczysz kalorie i unikasz słodyczy, zdecydowanie powinieneś przygotować ciasto marchewkowe. Ta zdrowa wersja pozwala uniknąć niepożądanego cukru, a również potrafi smakować obłędnie.
Sposób przygotowania:
- Umytą marchew ścieramy na tarce o małych oczkach.
- W dużej misce ubijamy jajka na puszystą pianę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon. W trakcie ubijania jajek dodajemy miód i olej kokosowy.
- Do masy jajecznej dodajemy startą marchew. Mieszając, stopniowo wsypujemy mąkę. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto do formy. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.
- Podajemy z gałką lodów i kawą. Smacznego!