18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Wino do kolacji. Zobacz, jak poprawnie dopasować wino do walentynkowe menu

Jakie wino do kolacji walentynkowej będzie najlepsze? 14 lutego to bez wątpienia wyjątkowy dzień i trzeba go uroczyście uczcić. Dobór alkoholu do serwowanych dań także nie jest bez znaczenia. Oto kilka przydatnych rad.

Jakie wino do kolacji walentynkowej?

Jakie wino do kolacji walentynkowej będzie najlepsze? Oczywiście nie ma jednej odmiany tego szlachetnego trunku, która byłaby przeznaczona właśnie na tę okazję. Z pewnością musi ona jednak dobrze pasować do serwowanych dań. Te zaś z reguły nie należą do zbyt ciężkostrawnych. Dlaczego? Okazuje się, że przejedzenie może niekiedy przyczynić się do uczucia senności i ospałości. Nie o to zaś chodzi w przypadku kolacji dla dwojga.

Jakie więc powinno być wino do kolacji walentynkowej? Oto kilka ważnych sugestii:

  • delikatne różowe lub białe wino jest odpowiednie w przypadku lekkich dań w postaci sałatek, owoców morza czy delikatnie przyrządzonego drobiu;
  • do mocno przyprawionych dań zaleca się raczej czerwone wino;
  • w przypadku słonych dań najlepszym rozwiązaniem są zwykle wina wytrawne;
  • do potraw słodkich absolutnie nie pasuje wino wytrawne (kontrast potęguje jeszcze bardziej wytrawny smak wina);
  • w przypadku dań cięższych dobrze spisuje się wino wytrawne;
  • przy daniach gorzkich lepiej sprawdzą się te odmiany wina, które zawierają mniej tanin (nie są zatem zbyt gorzkie).
Zobacz wideo Szampańska galaretka

Jaka kolacja do czerwonego wina?

Jaka kolacja do czerwonego wina? Umiejętne zestawienie posiłku i trunku nie bez przyczyny uchodzi za dużą sztukę. Stąd tutaj można wskazać przede wszystkim ogólne zasady takiego doboru. Przy trunku koloru czerwonego świetnie sprawdzą się niektóre kategorie dań. Wiele zależy od tego, z jakim gatunkiem szlachetnego trunku mamy do czynienia. Oto przykłady: 

  • intensywnie czerwone, ale delikatne Chianti dobrze sprawdza się w przypadku potraw z pieczonym drobiem, ale także np. salami; do tego typu win dobrze dopasują się potrawy włoskie i hiszpańskie, sery typu cheddar czy parmezan;
  • owocowe wina o średniej intensywności, jak choćby Merlot, również bywają polecane do pieczonego drobiu, ale także wołowiny, wędzonek i ziół takich, jak tymianek, bazylia, mięta czy kolendra; można je zestawić z niektórymi serami pleśniowymi;
  • dojrzałe i korzenne wina, jak choćby Shiraz, dobrze pasują do cięższych dań grillowanych, zapiekanych, gęsiny, wołowiny, jagnięciny i dziczyzny. 

Jaka kolacja do białego wina?

Jaka kolacja do białego wina? Jakie dania będą pasowały do takiego trunku? Warto pamiętać o tym, że:

  • kwaśne i wytrawne białe wina podaje się często przed posiłkiem, jako aperitif; poprawiają one trawienie;
  • lekkie wina białe, słodkie i o wyraźniejszym aromacie owocowym, mogą być dobierane do warzyw, ryb i owoców morza;
  • bardzo słodkie wina białe są przede wszystkim dedykowane do ciast, deserów czekoladowych i z dodatkami takimi, jak bita śmietana;
  • cięższe wina białe dobrze wypadają w towarzystwie duszonych lub smażonych ryb.

O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Wina musujące często wykorzystywane są do wznoszenia toastów, rzadko zaś towarzyszy konkretnym potrawom. Niekoniecznie jest to odpowiednie podejście, bo pasuje np. do hiszpańskiej paelli, owoców morza i niektórych ryb;
  • Wina różowe pasują do ryb przyrządzanych na różne sposoby. Dodatkowo podamy je do serów o delikatnym smaku czy do kaczki z jabłkami.

Zobacz też: Pizza w kształcie serca. Danie idealne nie tylko na Walentynki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.