-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na oponki z mascarpone w 15 minut. Każdy sobie z nimi poradzi, ale jeden ze składników jest kluczowy
Przepis na oponki z mascarpone w 15 minut. Każdy sobie z nimi poradzi, ale jeden ze składników jest kluczowy
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami i właśnie z tej okazji mamy dla ciebie arcyprosty i szybki przepis na oponki z serem mascarpone. Są jeszcze pyszniejsze i jeszcze bardziej puszyste, niż tradycyjne, ale nie możesz zapomnieć o jednym składniku, który może troszeczkę szokować. Chodzi o wódkę.
Więcej przepisów na proste słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Oponki z serem mascarpone to jedna z tych rzeczy, które każdy łasuch chociaż raz w swoim życiu musi spróbować. Są delikatne, mięciutkie jak majowe obłoczki i tak łatwe w wykonaniu, że nawet najmłodsi świetnie poradzą sobie z ich wykonaniem (oczywiście pod kontrolą opiekunów). Sekretem ich smaku jest właśnie zamiana twarogu na kremowy włoski ser oraz dodatek mocnego alkoholu. Dlaczego ten dodatek jest istotny? Dzięki wódce (lub spirytusowi) nasze oponki nie będą chłonęły tłuszczu.
Przepis na oponki z serem mascarpone - najłatwiejsze łakocie na tłusty czwartek
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej (typ 450)
- ok. 250 g serka mascarpone
- 2 średnie jajka
- 4 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina mocnego alkoholu
- olej roślinny do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj proszek do pieczenia, cukier i całość wymieszaj.
- Do suchych składników wbij jajka i dodaj serek mascarpone (powinny być w temperaturze pokojowej). Dodaj także łyżeczkę alkoholu i całość dokładnie wyrób dłońmi, aż uzyskasz gładkie i jednolite ciasto.
- Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm. Teraz za pomocą szklanki i kieliszka wycinaj z ciasta oponki.
- W szerokim garnku porządnie rozgrzej olej roślinny. Następnie wrzucaj partiami oponki tak, żeby swobodnie pływały w tłuszczu (podczas smażenia trochę urosną). Smaż je, aż z obu stron apetycznie się zbrązowią.
- Usmażone oponki wyjmij na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy lekko ostygną, oprósz je cukrem pudrem.