Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Treściwa lokalna kuchnia to esencja polskiej kultury, szczególnie zimą, gdy za oknami gości ponura aura czy zaspy śniegu. Kulinaria rodem z Podhala sprawdzają się w tej roli idealnie - mowa tu o domowej kwaśnicy, moskolach z masłem, pieczeniach czy baraninie. Niewiele mów się jednak o zakopiańskich kluskach, które na południu polski robią prawdziwą furorę.
Jeśli w domowym menu brakuje ci regionalnych smaków lub chcesz zaskoczyć domowników, czy gości oryginalnym smakiem przygotuj kluski zakopiańskie! To banalnie proste danie przygotujesz w zaledwie kilka minut, nie wymaga ono także specjalnych umiejętności czy sprzętu. Tu rządzi prostota, składniki "na oko" i swojski klimat!
Kluski zakopiańskie to nic innego jak ugotowane ziemniaki połączone z mąką, jajkami, śmietaną i dodatkiem regionalnego specjału, jakim bez dwóch zdań jest podhalańska bryndza, czyli ser wytwarzany z owczego mleka. Wszystkie składniki wystarczy energicznie zagnieść, wyrobić jednolite ciasto i zadbać o charakterystyczny kształt przypominający kopytka. Tak przygotowane kluski świetnie smakują z podsmażoną cebulką czy skwarkami.
Składniki:
Sposób przygotowania: