• Link został skopiowany

Kluski zakopiańskie, czyli bananie prosty rarytas rodem z Podhala! Swojski skład podkreśli owczy ser

Regionalna kuchnia rodem z Podhala to esencja smaków, treściwych przysmaków i ciekawych połączeń. Idealnym przykładem są kluski zakopiańskie, które bazują na prostym, swojskim składzie. Receptura bazuje na ugotowanych ziemniakach, mące i bryndzy, czyli lokalnym serze z mleka owczego.
Kluski
utroja0, pixabay

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Treściwa lokalna kuchnia to esencja polskiej kultury, szczególnie zimą, gdy za oknami gości ponura aura czy zaspy śniegu. Kulinaria rodem z Podhala sprawdzają się w tej roli idealnie - mowa tu o domowej kwaśnicy, moskolach z masłem, pieczeniach czy baraninie. Niewiele mów się jednak o zakopiańskich kluskach, które na południu polski robią prawdziwą furorę. 

Kluski zakopiańskie - prosty skład z dodatkiem owczego sera

Jeśli w domowym menu brakuje ci regionalnych smaków lub chcesz zaskoczyć domowników, czy gości oryginalnym smakiem przygotuj kluski zakopiańskie! To banalnie proste danie przygotujesz w zaledwie kilka minut, nie wymaga ono także specjalnych umiejętności czy sprzętu. Tu rządzi prostota, składniki "na oko" i swojski klimat!

Kluski zakopiańskie to nic innego jak ugotowane ziemniaki połączone z mąką, jajkami, śmietaną i dodatkiem regionalnego specjału, jakim bez dwóch zdań jest podhalańska bryndza, czyli ser wytwarzany z owczego mleka. Wszystkie składniki wystarczy energicznie zagnieść, wyrobić jednolite ciasto i zadbać o charakterystyczny kształt przypominający kopytka. Tak przygotowane kluski świetnie smakują z podsmażoną cebulką czy skwarkami. 

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Przepis na kluski zakopiańskie, czyli przysmak rodem z Podhala

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g bryndzy,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 4 łyżki mąki,
  • jajko,
  • sól.

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. 
  2. Gdy warzywa przestygną przepuszczamy je razem z bryndzą przez maszynkę - wówczas osiągniemy idealnie kremową i gładką konsystencję. 
  3. Masę ziemniaczano-serową łączymy z mąką, jajkiem, śmietaną i solą. 
  4. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. 
  5. Stolnicę oprószamy mąką, formujemy z ciasta wałki i wycinamy przy pomocy ostrego noża kluseczki o charakterystycznym, skośnym kształcie. 
  6. Tak przygotowane kluski zakopiańskie gotujemy w osolonym wrzątku, do momentu aż wypłyną na powierzchnię i będą miękkie.
  7. Podajemy ze skwarkami lub podsmażoną na maśle cebulą. 
Więcej o: