Przepis na lany chrust odbiega nieco od tradycyjnej receptury, jednak nie oznacza to, że faworki są gorsze w smaku. Przygotowuje się je zdecydowanie prościej i szybciej, więc to idealna propozycja dla łasuchów, którzy lubią się polenić. Jak zatem przygotować lany chrust? Podpowiadamy.
Zobacz wideo Faworki, chrusty, chrust, a po angielsku anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej
Przepis na lany chrust. Bez wałkowania i wycinania ciasta
Przygotowanie ładnych i smacznych faworków jest dość trudną sztuką. Ci, którzy nie czują się w niej pewnie, powinni zdecydować się na odstąpienie od tradycyjnej receptury i przygotowanie lanego chrustu. To o wiele prostsze!
Składniki:
- 110 g mąki,
- jajko,
- 90 g jasnego piwa,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
- łyżka spirytusu,
- olej do smażenia.
Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Lany chrust - prosty przepis na faworki. Sposób przygotowania krok po kroku
Kluczem do sukcesu jest piwo, które nadaje ciastu kruchości. Nie wolno więc o nim zapomnieć podczas łączenia składników.
Sposób przygotowania:
- Jajko, piwo i spirytus łączymy ze sobą, aż stworzą jednolitą masę.
- Dodajemy sól, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Składniki mieszamy.
- Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego.
- Olej rozgrzewamy w garnku. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy stopniowo ciasto, tworząc okrężne ruchy - dzięki temu uzyskamy charakterystyczny kształt gniazdek.
- Smażymy przez kilkanaście sekund z obu stron na złoty, rumiany kolor, pilnując, by faworki się nie przypaliły.
- Gotowe łakocie wyciągamy z garnka i rozkładamy na ręczniku papierowym, by odsączyć tłuszcz.
- Gotowy chrust posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!