Przepis na lany chrust. Pożegnaj się ze staniem w kuchni kilka godzin. Sposób na błyskawiczne faworki

Przepis na lany chrust to świetna opcja dla tych, którzy nie chcą spędzać w kuchni długich godzin. Ta receptura jest banalnie prosta, a przygotowane w ten sposób faworki są kruche i po prostu przepyszne.

Przepis na lany chrust odbiega nieco od tradycyjnej receptury, jednak nie oznacza to, że faworki są gorsze w smaku. Przygotowuje się je zdecydowanie prościej i szybciej, więc to idealna propozycja dla łasuchów, którzy lubią się polenić. Jak zatem przygotować lany chrust? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Faworki, chrusty, chrust, a po angielsku anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej

Przepis na lany chrust. Bez wałkowania i wycinania ciasta

Przygotowanie ładnych i smacznych faworków jest dość trudną sztuką. Ci, którzy nie czują się w niej pewnie, powinni zdecydować się na odstąpienie od tradycyjnej receptury i przygotowanie lanego chrustu. To o wiele prostsze!

Składniki:

  • 110 g mąki,
  • jajko,
  • 90 g jasnego piwa,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.
  • łyżka spirytusu,
  • olej do smażenia.

Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Lany chrust - prosty przepis na faworki. Sposób przygotowania krok po kroku

Kluczem do sukcesu jest piwo, które nadaje ciastu kruchości. Nie wolno więc o nim zapomnieć podczas łączenia składników. 

Sposób przygotowania:

  1. Jajko, piwo i spirytus łączymy ze sobą, aż stworzą jednolitą masę.
  2. Dodajemy sól, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Składniki mieszamy.
  3. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego.
  4. Olej rozgrzewamy w garnku. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy stopniowo ciasto, tworząc okrężne ruchy - dzięki temu uzyskamy charakterystyczny kształt gniazdek.
  5. Smażymy przez kilkanaście sekund z obu stron na złoty, rumiany kolor, pilnując, by faworki się nie przypaliły.
  6. Gotowe łakocie wyciągamy z garnka i rozkładamy na ręczniku papierowym, by odsączyć tłuszcz.
  7. Gotowy chrust posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA