Prosty i szybki obiad? Wypróbuj sprawdzony przepis na danie z ziemniaków. Będzie palce lizać

Tempo życia niekiedy nie pozwala nam na spokojnie przygotowanie ciepłego posiłku. Nie jest to jednak ogromny kłopot, ponieważ istnieje cała masa przepisów, które wykonasz szybko i bez większego trudu. Jeśli chcesz przyrządzić pyszny, a zarazem prosty obiad, poznaj ten niezawodny przepis na danie z ziemniaków. Będą smakować obłędnie.

Ziemniaki są zdecydowanie jednymi z najbardziej uniwersalnych i ulubionych warzyw. Są pyszne w każdej postaci: gniecione z masłem, jako purée czy jako frytki. Jeśli nie masz więc pomysłu na obiad a goni cię czas, śmiało sięgnij do spiżarni po swojskie pyry i przygotuj smakowity oraz łatwy w wykonaniu posiłek. Ten sprawdzony przepis na danie z ziemniaków nada się idealnie na obiad lub jako przekąska na grillowy stół.

Składniki:

  • 20 średniej wielkości ziemniaków,
  • 6 łyżek masła,
  • 250 g boczku,
  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 400 g śmietany 12 lub 18 proc.,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • papryka słodka, papryka ostra, koperek,
  • koperek, szczypiorek lub korniszony do dekoracji (opcjonalnie).
Zobacz wideo Ekspertka od żywienia i trenerka, Natalia Kruczyńska, dosadnie o tym, co nas tuczy. "To nie pieczywo i ziemniaki"

Banalnie prosty przepis na danie z ziemniaków. Zrobi go każdy

Ziemniaki dokładnie myjemy i opłukujemy. Gotujemy w mundurkach do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki wykładamy na blaszkę do pieczenia posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem. Następnie każdego ziemniaka zgniatamy tłuczkiem, tak by się spłaszczyły.

W garnku roztapiamy masło i dodajemy przyprawy. Przygotowaną mieszanką oblewamy ziemniaki lub smarujemy każdego osobno silikonowym pędzlem. Pieczemy całość w 180 st. przez 20-30 minut, aż ziemniaki będą chrupkie i złociste. W trakcie pieczenia warto je obracać co kilka minut, by upiekły się równomiernie.

W trakcie pieczenia ziemniaków przygotowujemy twarożek i skwarki. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Twaróg mieszamy dokładnie ze śmietaną w osobnym naczyniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Na koniec łączymy masę twarogową z dobrze wysmażonymi skwarkami.

Na każdego upieczonego i lekko ostudzonego ziemniaka wykładamy łyżkę stołową twarogu i dekorujemy posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub pokrojonymi w drobną kostkę korniszonami. Choć obiad wydaje się skromny, jest niezwykle sycący. Wystarczy dodatek pysznej surówki lub sałatki i doskonały obiad mamy gotowy. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.