Ziemniaki są zdecydowanie jednymi z najbardziej uniwersalnych i ulubionych warzyw. Są pyszne w każdej postaci: gniecione z masłem, jako purée czy jako frytki. Jeśli nie masz więc pomysłu na obiad a goni cię czas, śmiało sięgnij do spiżarni po swojskie pyry i przygotuj smakowity oraz łatwy w wykonaniu posiłek. Ten sprawdzony przepis na danie z ziemniaków nada się idealnie na obiad lub jako przekąska na grillowy stół.
Ziemniaki dokładnie myjemy i opłukujemy. Gotujemy w mundurkach do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki wykładamy na blaszkę do pieczenia posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem. Następnie każdego ziemniaka zgniatamy tłuczkiem, tak by się spłaszczyły.
W garnku roztapiamy masło i dodajemy przyprawy. Przygotowaną mieszanką oblewamy ziemniaki lub smarujemy każdego osobno silikonowym pędzlem. Pieczemy całość w 180 st. przez 20-30 minut, aż ziemniaki będą chrupkie i złociste. W trakcie pieczenia warto je obracać co kilka minut, by upiekły się równomiernie.
W trakcie pieczenia ziemniaków przygotowujemy twarożek i skwarki. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Twaróg mieszamy dokładnie ze śmietaną w osobnym naczyniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Na koniec łączymy masę twarogową z dobrze wysmażonymi skwarkami.
Na każdego upieczonego i lekko ostudzonego ziemniaka wykładamy łyżkę stołową twarogu i dekorujemy posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub pokrojonymi w drobną kostkę korniszonami. Choć obiad wydaje się skromny, jest niezwykle sycący. Wystarczy dodatek pysznej surówki lub sałatki i doskonały obiad mamy gotowy. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl