Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Mój dziadek był mistrzem wszelkich wyrobów mięsnych, swojskich wędlin i wyrobów w słoikach. Staram się przejąć od niego pałeczkę i od kilku lat robię swojskie tuszonki, suszone mięsa oraz przepyszną kiełbasę w słoiku, która jest hitem każdego spotkania rodzinnego. Jest aromatyczna, soczysta i co ważne - może stać nawet kilkanaście miesięcy bez lodówki.
Których warzyw nie powinno się jeść na surowo? Jednym zajadamy się w sałatkach
Jak to możliwe? Oprócz odpowiedniego przygotowania mięsa należy przeprowadzić proces tyndalizacji. Na czym to polega? Na trzykrotnym procesie pasteryzacji, czyli gotowaniu słoików z mięsem w co najmniej 100 stopniach Celsjusza przez pół godziny codziennie przez 3 dni. Tak przygotowana kiełbasa w słoikach, ale także leczo, bigos i inne potrawy będą dobre do jedzenia przez wiele miesięcy, bez konieczności przechowywania ich w lodówce - sprawdzi się piwnica lub kuchenne szafki.
Słoik kiełbasy na ciężkie czasy - przepis na domową konserwę z wieprzowiny
Potrzebne składniki:
- 1 kg wieprzowiny, najlepiej karkówki lub łopatki
- ok. 0,5 kg surowego boczku
- 200 ml zimnej wody
- płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- listki laurowe - tyle, ile słoików kiełbasy chcesz przygotować
- 2 łyżki otartego majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu (możesz użyć pieprzu ziołowego)
- 5 ząbków czosnku
- opcjonalnie: odrobina słodkiej lub ostrej papryki
Sposób wykonania:
- Mięso osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Nie odrzucaj kawałków tłuszczu - on będzie nośnikiem całego smaku i sprawi, że na wierzchu utworzy się smaczny smalczyk.
- Mięso zmiel raz w maszynce o grubych oczkach - poszczególne kawałki powinny być wyczuwalne pod palcami. Następnie przełóż je do miski. Dodaj czubatą łyżkę soli, przeciśnięte ząbki czosnku i resztę przypraw. Zacznij wyrabiać masę mięsną.
- Kiedy mięso połączy się z przyprawami, stopniowo wlewaj zimną wodę. Masuj mięso, by wchłonęło cały płyn.
- Przegotuj czyste, wyparzone słoiki. Na dno każdego z nich połóż listek laurowy. Następnie nakładaj masę mięsną do 2/3 wysokości i porządnie ubij, by nie zostały wolne przestrzenie.
- Słoiki z kiełbasą szczelnie zakręć, włóż do dużego, szerokiego garnka i zalej wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości. Dno garnka wcześniej wyłóż ściereczką, by słoiki nie pękły pod wpływem temperatury.
- Włącz panik na niewielką moc i w momencie, kiedy woda się zagotuje, gotuj słoiki przez 2 godziny. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Następnego dnia znów zagotuj słoiki i gotuj przez pół godziny. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Tę czynność powtórz jeszcze 2 razy.
Pasztet z resztek. Koniec z marnowaniem wędlin, a smak podkręci ta przyprawa