Mól spożywczy to inaczej omacnica spichrzanka. Jest wyjątkowo uciążliwym owadem, który chętnie bytuje i rozmnaża się w jedzeniu. Pozbycie się ich bywa trudne. Domowe sposoby sprawią, że problem zniknie.
Mole spożywcze można spotkać wszędzie, także w miejscach zadbanych i higienicznych. Wystarczy, że przez przypadek przyniesiemy do domu produkt, na którym znajdują się maleńkie larwy lub w opakowaniu bytują już mole. Czasem zdarza się, że mole spożywcze przedostają się także, przelatując przez kratki wentylacyjne. Taki problem można zauważyć w blokach. Kiedy w jednym domu fruwają te nieznośne owady, to chwilę później mogą znaleźć się w kolejnych mieszkaniach.
Jak pozbyć się moli? Omacnica spichrzanka wyjątkowo nie lubi niektórych zapachów. Kiedy je wyczuje, natychmiast się ulatnia. Przykładem są liście laurowe oraz ziarna jałowca. Dlatego, jeżeli chcemy pozbyć się moli, rozsypujemy w szafkach te przyprawy. Warto także wrzucić kilka liści i ziaren do pojemnika, w którym przechowujemy suszone grzyby. Dzięki temu zawsze będą aromatyczne i nie pojawią się robaki.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Pozbycie się moli powinno być kompleksowym działaniem. Na samym początku należy dokładnie obejrzeć przechowywaną żywność, zwłaszcza otwarte mąki, ryż, makrony, kasze, a nawet bakalie. Sygnałem alarmującym jest obecność cieniutkiej pajęczynki w jedzeniu. Mogą pojawić się z czasem również białe robaki oraz fruwające owady. W takich przypadkach produkty muszą zostać wyrzucone do kosza.
Poza tym na opakowaniach mogą pojawić się gdzieniegdzie małe lekko żółte grudki wyglądające na paprochy. To larwy, dlatego należy zdezynfekować całą powierzchnię oraz przetrzeć wodą z octem wszystkie pojemniki, opakowania, blaty i szafki.