Staropolska zupa z Kaszub wraca do łask. Wywar z żółtych wreków wyjdzie najlepiej jedynie z tym mięsem

Tradycyjne regionalne potrawy często nie są znane osobom spoza lokalnych społeczności. Jednak takimi smakołykami warto dzielić się z szerszym gronem. Pochodząca z Kaszub zupa z żółtych wreków jest przykładem dania, które warto znać. Gotując ją, trzeba pamiętać, że tylko z konkretnym mięsem wyjdzie najsmaczniejsza.

Staropolska kuchnia nie charakteryzowała się nigdy skomplikowanym procesem gotowania lub długą listą składników. Do przygotowania większości potraw wystarczyło mieć jedynie to, co dały plony i to, co znalazło się w domu.

Przykładem dania, które nie tylko jest szybkie w przygotowaniu, lecz także nie ma wymagających produktów, jest zupa z brukwi. Przepis został wpisany na listę produktów regionalnych pochodzących z województwa pomorskiego. W tamtych okolicach nazywana jest zupą z żeltich wreczi lub żółtych wreków. Oprócz takich warzyw jak brukiew, marchew, pietruszka, czy ziemniaki ma w sobie gęsinę, która nadaje całości odpowiedniego aromatu i smaku.

Przepis na zupę z "żółtych wreków", czyli zupę z brukwi

Składniki:

  • 1 brukiew,
  • 1 pietruszka,
  • 4 ziemniaki,
  • 3 marchewki,
  • pół selera,
  • 2 l wody,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • 200 g gęsiny.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Sposób przygotowania:

  1. Brukiew, ziemniaki, pietruszkę, marchew i seler obierz, przemyj i pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Do garnka wlej wodę, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie oraz gęsinę i brukiew. Całość gotuj na wolnym ogniu do miękkości warzywa.
  3. Gdy brukiew stanie się miękka wyjmij ją za pomocą łyżki cedzakowej.
  4. Ugotowane mięso z gęsi również wyjmij, pozostaw do przestygnięcia. Następnie obierz je z kości i ponownie włóż do wywaru.
  5. Do zupy włóż pozostałe pokrojone warzywa i gotuj do miękkości na małym ogniu.
  6. Wyjętą z wywaru brukiew rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowany przecier dodaj do zupy.
  7. Pod koniec gotowania dopraw całość pieprzem, solą i suszonym majerankiem.
  8. Zupę podawaj ze świeżo posiekaną pietruszką.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.