Tradycyjne regionalne potrawy często nie są znane osobom spoza lokalnych społeczności. Jednak takimi smakołykami warto dzielić się z szerszym gronem. Pochodząca z Kaszub zupa z żółtych wreków jest przykładem dania, które warto znać. Gotując ją, trzeba pamiętać, że tylko z konkretnym mięsem wyjdzie najsmaczniejsza.
Fot. Shutterstock, Chatham172
REKLAMA
REKLAMA
Staropolska kuchnia nie charakteryzowała się nigdy skomplikowanym procesem gotowania lub długą listą składników. Do przygotowania większości potraw wystarczyło mieć jedynie to, co dały plony i to, co znalazło się w domu.
REKLAMA
Przykładem dania, które nie tylko jest szybkie w przygotowaniu, lecz także nie ma wymagających produktów, jest zupa z brukwi. Przepis został wpisany na listę produktów regionalnych pochodzących z województwa pomorskiego. W tamtych okolicach nazywana jest zupą z żeltich wreczi lub żółtych wreków. Oprócz takich warzyw jak brukiew, marchew, pietruszka, czy ziemniaki ma w sobie gęsinę, która nadaje całości odpowiedniego aromatu i smaku.
Przepis na zupę z "żółtych wreków", czyli zupę z brukwi
Składniki:
1 brukiew,
1 pietruszka,
4 ziemniaki,
3 marchewki,
pół selera,
2 l wody,
3 liście laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
łyżeczka soli,
łyżeczka pieprzu,
łyżeczka suszonego majeranku,
200 g gęsiny.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa