-
Haps
-
Jak przygotować
- Staropolska zupa z Kaszub wraca do łask. Wywar z żółtych wreków wyjdzie najlepiej jedynie z tym mięsem
Staropolska zupa z Kaszub wraca do łask. Wywar z żółtych wreków wyjdzie najlepiej jedynie z tym mięsem
Tradycyjne regionalne potrawy często nie są znane osobom spoza lokalnych społeczności. Jednak takimi smakołykami warto dzielić się z szerszym gronem. Pochodząca z Kaszub zupa z żółtych wreków jest przykładem dania, które warto znać. Gotując ją, trzeba pamiętać, że tylko z konkretnym mięsem wyjdzie najsmaczniejsza.
Staropolska kuchnia nie charakteryzowała się nigdy skomplikowanym procesem gotowania lub długą listą składników. Do przygotowania większości potraw wystarczyło mieć jedynie to, co dały plony i to, co znalazło się w domu.
Przykładem dania, które nie tylko jest szybkie w przygotowaniu, lecz także nie ma wymagających produktów, jest zupa z brukwi. Przepis został wpisany na listę produktów regionalnych pochodzących z województwa pomorskiego. W tamtych okolicach nazywana jest zupą z żeltich wreczi lub żółtych wreków. Oprócz takich warzyw jak brukiew, marchew, pietruszka, czy ziemniaki ma w sobie gęsinę, która nadaje całości odpowiedniego aromatu i smaku.
Przepis na zupę z "żółtych wreków", czyli zupę z brukwi
Składniki:
- 1 brukiew,
- 1 pietruszka,
- 4 ziemniaki,
- 3 marchewki,
- pół selera,
- 2 l wody,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka pieprzu,
- łyżeczka suszonego majeranku,
- 200 g gęsiny.
Zobacz wideo
Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce
Sposób przygotowania:
- Brukiew, ziemniaki, pietruszkę, marchew i seler obierz, przemyj i pokrój w mniejsze kawałki.
- Do garnka wlej wodę, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie oraz gęsinę i brukiew. Całość gotuj na wolnym ogniu do miękkości warzywa.
- Gdy brukiew stanie się miękka wyjmij ją za pomocą łyżki cedzakowej.
- Ugotowane mięso z gęsi również wyjmij, pozostaw do przestygnięcia. Następnie obierz je z kości i ponownie włóż do wywaru.
- Do zupy włóż pozostałe pokrojone warzywa i gotuj do miękkości na małym ogniu.
- Wyjętą z wywaru brukiew rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowany przecier dodaj do zupy.
- Pod koniec gotowania dopraw całość pieprzem, solą i suszonym majerankiem.
- Zupę podawaj ze świeżo posiekaną pietruszką.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl