Więcej sprawdzonych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Światowe Banki Żywności alarmują o rekordowych danych dotyczących marnowania żywności. Jak się okazuje, w sondażu przeprowadzonym przez Instytut Ochrony Środowiska Polacy wyrzucają nawet 5 mln ton jedzenia rocznie! Warto zatem zmienić dotychczasowe nawyki i zminimalizować straty - a zacząć można od pieczywa, które codziennie gości w domowym jadłospisie.
Marnowanie żywności to globalny problem, który dotyczy także naszego rodzimego podwórka. Mowa tu m.in. o pieczywie, które codziennie kupujemy i często niedojadamy. Efektem jest wyrzucenie chleb czy bułek do kosza, nawet jeśli te są jedynie odrobinę czerstwe. Jak zatem podratować złe nawyki i odświeżyć pieczywo? Sposobów nie brakuje, a najważniejszym z nich jest kupowanie mniejszych porcji np. połowę bochenka. Hasło mniej znaczy więcej i lepiej sprawdza się w tej kwestii zatem wręcz idealnie. Warto także wybierać produkty przygotowane na zakwasie - dzięki temu będą dłużej świeże i smaczne. Samo przechowywanie jest równie istotne - wybierzmy zatem papierową torbę lub bawełniany woreczek zamiast plastikowego opakowania.
Jeśli w chlebaku zalega kilkudniowe pieczywo warto przygotować je w jajku - to propozycja idealna na wytrawne, jak i słodkie śniadanie. Sprawdzą się również klasyczne tosty czy grzanki, które przygotować możemy w piekarniku, na patelni czy opiekaczu. Czerstwy chleb sprawdzi się wyśmienicie w postaci domowej panierki - mowa tu oczywiście o bułce tartej. Wystarczy dodatkowo podsuszyć bułki lub chleb i zetrzeć na tarce, lub w melakserze.
Zwilżenie bułek czy bochenków chleba to równie trafny sposób wystarczy lekko nawilżyć je z wierzchu wodą, włożyć do piekarnika i podgrzewać kilka minut. Efekt? Smaczny, świeży wypiek, którym śmiało, można się zajadać. Warto rozważyć także mrożenie nadmiaru pieczywa - w ten sposób możemy w dowolnym momencie sięgnąć po produkt - dodatkowym atutem jest brak konieczności wychodzenia z domu!
Warto rozważyć także jeden z wielu przepisów, który pozwoli zminimalizować marnowanie żywności i wykorzystać zalegające pieczywo. Mowa tu m.in. o puddingu chlebowym, wszelakich zapiekankach i tartach, spodzie do pizzy czy nawet kotletach! Czerstwe pieczywo wystarczy jedynie odpowiednio przygotować i smaczny obiad bądź przekąska są gotowe!