Zagęszczasz sos mąką? Nie robisz tego źle, ale świetnie też nie. Ten sposób jest lepszy od tradycyjnego

Zagęszczasz sos mąką? Okazuje się, że jest wiele ciekawszych sposobów na to, jak rozprawić się ze zbyt rzadkim sosem. O niektórych z nich na pewno nie mieliście pojęcia. Prezentujemy te, które sprawdzają się w kuchni najlepiej.

Sosy - aromatyczne, kremowe, po prostu obłędnie pyszne. Kto ich nie lubi? Często jednak zdarza się, że są zbyt rzadkie i nie do końca wiemy, w jaki sposób temu zaradzić. Najczęściej sięgamy po mąkę i rozrabiamy ją z niewielką ilością wody. Są jednak inne sposoby, które sprawdzą się równie świetnie, a niektóre pozwolą zaoszczędzić trochę kalorii.

Zobacz wideo Triki, które ułatwią ci gotowanie i przyspieszą pracę w kuchni

Zagęszczasz sos mąką? Spróbuj zrobić to chlebem

Okazuje się, że nie tylko mąka rozrobiona z wodą potrafi zmienić konsystencję sosu. Jeśli zalega ci chleb z poprzedniego dnia, nie wyrzucaj go, ponieważ może być przydatny. Wystarczy, że zblendujemy chleb na drobno, a następnie dorzucimy go do sosu. Dzięki temu stanie się gęsty.

Więcej przydatnych w kuchni trików znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zasmażka - hit czy kit? Pamiętaj, że z pewnością nie fit

Zasmażka to kolejna propozycja na zagęszczenie sosu. Jest to jednak najmniej zdrowa opcja, ponieważ aby ją przygotować, musimy rozgrzać na patelni olej lub masło, a następnie dodać do tego łyżkę mąki. Jeśli zatem zależy nam na ograniczeniu kalorii - nie tędy droga.

Jak zagęścić zbyt rzadki sos? Warzywa sprawdzą się idealnie

Jeśli nie chcesz przesadzić z kaloriami i ograniczyć użycie mąki, możesz użyć warzyw. Świetnie sprawdzi się do tego zblendowany ziemniak czy marchewka. Należy jednak uważać, bo można łatwo przesadzić, a sos będzie przez to zbyt gęsty.

Nie masz ochoty na obieranie warzyw? Nie musisz tego robić. Wystarczy, że dodasz do sosu garstkę soczewicy, która doskonale zagęści potrawę. Należy jednak pamiętać, by zrobić to kilkanaście minut przed podaniem obiadu, by soczewica zdążyła się ugotować.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.