Pomidorowa z aromatycznych warzyw. Zapomnij o koncentracie i przygotuj treściwe danie jak u babci

Pomidorowa to królowa tradycyjnych zup, z którą na próżno konkurować. Danie wyróżnia się wyjątkowym smakiem, prostotą i wspomnieniem, które niemal każdy pamięta z dzieciństwa. Zapomnij więc o koncentracie i przygotuj pomidorową z soczystych i aromatycznych warzyw.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W sezonie zimowym na stołach królują rozgrzewające zupy, dania jednogarnkowe i sycące buliony. Na piedestale króluje pomidorowa, która co prawda o tej porze roku nie smakuje tak dobrze, jak latem, przygotowana z odmiany malinowej. Warto jednak poznać sposób, który da równie spektakularny efekt. 

Zimowa pomidorowa - przepis bez grama koncentratu

Chociaż zupa pomidorowa smakuje najlepiej, gdy dostępne są lokalne warzywa, zimą można przygotować równie smaczną i zdrową wersję. Kluczem do sukcesu jest nasz sprawdzony przepis, który gwarantuje pyszne, swojskie danie, przypominające babciny ideał. 

Do uzyskania perfekcyjnej pomidorowej potrzebować będziemy bazy - świetnie sprawdzi się rosół drobiowy lub warzywny bulion. Później wystarczy poddusić warzywa na maśle, przecedzić je przez drobne sito wprost do zupy, odpowiedni doprawić i gotowe! To znacznie łatwiejsze niż mogłoby się wydawać, a efekt...no cóż, mówi sam za siebie! Warto pamiętać także o dodatkach takich jak czosnek, świeża zielenina i zabielanie śmietanką. Jeśli chodzi o podanie, tu już panuje dowolność - może być to zarówno ryż, jak i ulubiony rodzaj makaronu

Zobacz wideo Domowy sos pomidorowy w słoiczku

Pomidorowa według domowej receptury 

Składniki: 

  • litr rosołu lub bulionu na bazie warzyw,
  • puszka pomidorów całych lub krojonych, lub 600 g świeżych pomidorów,
  • cebula,
  • trzy ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • łyżka masła,
  • śmietanka 30 proc., 
  • sól,
  • pieprz gruboziarnisty, 
  • bazylia, 
  • koperek lub natka pietruszki. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli i czosnku na drobne piórka. Świeże pomidory kroimy na mniejsze kawałki. 
  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, czosnek i pomidory (świeże lub z puszki). Gdy całość nabierze kolorów, dodajemy masło i nadal dusimy na średniej mocy palnika. Proces może trochę trwać - ważne by wydobyć aromaty i lekko odparować pomidory. 
  3. Całość doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. 
  4. Tak przygotowane warzywa przekładamy do wcześniej podgrzanego bulionu. Wskazówka - jeśłi zależy nam na kremowej konsystencji bez kawałków warzyw, całość lub połowę zawartości patelni możemy dokładnie zblendować i wówczas dodać do bulionu.
  5. Pomidorowa powinna się przez kilkanaście minut podgotować na małym ogniu, tak by wszystkie smaki ładnie się przeniknęły. 
  6. Zupę zabielamy śmietanką (pamiętając o wcześniejszym zahartowaniu) i posypujemy świeżą zieleniną. 
  7. Podajemy z ulubionymi dodatkami - ryżem, makaronem lub grzankami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.