Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W sezonie zimowym na stołach królują rozgrzewające zupy, dania jednogarnkowe i sycące buliony. Na piedestale króluje pomidorowa, która co prawda o tej porze roku nie smakuje tak dobrze, jak latem, przygotowana z odmiany malinowej. Warto jednak poznać sposób, który da równie spektakularny efekt.
Zimowa pomidorowa - przepis bez grama koncentratu
Chociaż zupa pomidorowa smakuje najlepiej, gdy dostępne są lokalne warzywa, zimą można przygotować równie smaczną i zdrową wersję. Kluczem do sukcesu jest nasz sprawdzony przepis, który gwarantuje pyszne, swojskie danie, przypominające babciny ideał.
Do uzyskania perfekcyjnej pomidorowej potrzebować będziemy bazy - świetnie sprawdzi się rosół drobiowy lub warzywny bulion. Później wystarczy poddusić warzywa na maśle, przecedzić je przez drobne sito wprost do zupy, odpowiedni doprawić i gotowe! To znacznie łatwiejsze niż mogłoby się wydawać, a efekt...no cóż, mówi sam za siebie! Warto pamiętać także o dodatkach takich jak czosnek, świeża zielenina i zabielanie śmietanką. Jeśli chodzi o podanie, tu już panuje dowolność - może być to zarówno ryż, jak i ulubiony rodzaj makaronu.
Zobacz wideo Domowy sos pomidorowy w słoiczku
Pomidorowa według domowej receptury
Składniki:
- litr rosołu lub bulionu na bazie warzyw,
- puszka pomidorów całych lub krojonych, lub 600 g świeżych pomidorów,
- cebula,
- trzy ząbki czosnku,
- oliwa,
- łyżka masła,
- śmietanka 30 proc.,
- sól,
- pieprz gruboziarnisty,
- bazylia,
- koperek lub natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od pokrojenia cebuli i czosnku na drobne piórka. Świeże pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, czosnek i pomidory (świeże lub z puszki). Gdy całość nabierze kolorów, dodajemy masło i nadal dusimy na średniej mocy palnika. Proces może trochę trwać - ważne by wydobyć aromaty i lekko odparować pomidory.
- Całość doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
- Tak przygotowane warzywa przekładamy do wcześniej podgrzanego bulionu. Wskazówka - jeśłi zależy nam na kremowej konsystencji bez kawałków warzyw, całość lub połowę zawartości patelni możemy dokładnie zblendować i wówczas dodać do bulionu.
- Pomidorowa powinna się przez kilkanaście minut podgotować na małym ogniu, tak by wszystkie smaki ładnie się przeniknęły.
- Zupę zabielamy śmietanką (pamiętając o wcześniejszym zahartowaniu) i posypujemy świeżą zieleniną.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami - ryżem, makaronem lub grzankami.