Więcej smacznych przepisów najdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe wypieki to rarytas, z którym na próżno konkurować, warto jednak czasami sięgnąć po znacznie bardziej oryginalne receptury, które nie tylko pięknie się prezentują na stole, ale i rozpieszczają wszystkie zmysły. Ciasto marchewkowe to idealny kandydat na każdą okazję - smakuje obłędnie, szczególnie jeśli dodamy białą puszystą pierzynkę.
Ciasto marchewkowe - słodki rarytas pełen witamin
Słodycze to pięta achillesowa wielu z nas. Warto jednak podkreślić, że spożywanie ich z umiarem nie jest niczym złym, wręcz przeciwnie. Ciekawym pomysłem może być zatem połączenie przyjemnego z pożytecznym, a mowa tu o przemyceniu do łakoci zdrowych składników i dodatków. Nic nie stoi bowiem na przeszkodzie, by przygotować brownie z fasoli, zastąpić cukier ksylitolem bądź erytrolem lub postawić na obłędnie smaczne ciasto marchewkowe!
Zobacz wideo Jak uniknąć zbrylania cukru? Kluczem odpowiednie przechowywanie
Przepis na ciasto marchewkowe pod pierzynką z serka
Składniki na ciasto:
- 260 g mąki pszennej,
- 350 g startej marchewki,
- 4 duże jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- 250 ml oleju rzepakowego,
- 200 g brązowego cukru (ilość można zmniejszyć lub dowolnie zastąpić),
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty,
- 100 g posiekanych orzechów włoskich.
Składniki na puszystą polewę:
- 300 g serka philadelphia,
- 90 g masła,
- kilka łyżek cukru (wedle upodobania),
- 4 łyżki płynnego miodu.
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy dużą miskę. Na początek do naczynia przekładamy wszystkie produkty sypkie - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie dodajemy 350 g startej marchewki, cztery jajka, pastę waniliową, orzechy i na koniec olej.
- Zawartość naczynia dokładnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki - nie ma potrzeby długiego wyrabiania czy miksowania. Składniki powinny się jedynie połączyć.
- Tak przygotowane ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch równamy łyżką.
- Pieczemy w 170 stopniach przez około 30-40 minut.
- W czasie gdy ciasto się piecze, przygotowujemy puszysty krem. Warto na wstępie podkreślić, że masło i serek powinny mieć temperaturę pokojową.
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Pod koniec miksowania stopniowo dodajemy miód i serek - cały czas miksując na średnich obrotach. Tak przygotowany serek przekładamy na upieczone i ostudzone ciasto.
- Wskazówka - puszysty krem można ułożyć tylko na wierzchu, ale i przełożyć nim ciasto marchewkowe.