Przepis na ciasto marchewkowe. Wypiek pod puszystą pierzynką z kremowego serka rozpływa się w ustach

Wśród domowych wypieków warto wyróżnić te, które są nieco lżejsze, mają zdrowszy skład i pozbawione są licznych kalorii. Ciasto marchewkowe to idealny przykład na fit słodkość, która nie tylko smakuje, ale i dostarcza witamin. Dodając akcent w postaci białej pierzynki z serka, nie tylko podrasujesz smak, ale i wygląd łakoci.

Więcej smacznych przepisów najdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe wypieki to rarytas, z którym na próżno konkurować, warto jednak czasami sięgnąć po znacznie bardziej oryginalne receptury, które nie tylko pięknie się prezentują na stole, ale i rozpieszczają wszystkie zmysły. Ciasto marchewkowe to idealny kandydat na każdą okazję - smakuje obłędnie, szczególnie jeśli dodamy białą puszystą pierzynkę. 

Ciasto marchewkowe - słodki rarytas pełen witamin 

Słodycze to pięta achillesowa wielu z nas. Warto jednak podkreślić, że spożywanie ich z umiarem nie jest niczym złym, wręcz przeciwnie. Ciekawym pomysłem może być zatem połączenie przyjemnego z pożytecznym, a mowa tu o przemyceniu do łakoci zdrowych składników i dodatków. Nic nie stoi bowiem na przeszkodzie, by przygotować brownie z fasoli, zastąpić cukier ksylitolem bądź erytrolem lub postawić na obłędnie smaczne ciasto marchewkowe!

Zobacz wideo Jak uniknąć zbrylania cukru? Kluczem odpowiednie przechowywanie

Przepis na ciasto marchewkowe pod pierzynką z serka

Składniki na ciasto

  • 260 g mąki pszennej,
  • 350 g startej marchewki,
  • 4 duże jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • 250 ml oleju rzepakowego,
  • 200 g brązowego cukru (ilość można zmniejszyć lub dowolnie zastąpić), 
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty, 
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich. 

Składniki na puszystą polewę: 

  • 300 g serka philadelphia
  • 90 g masła,
  • kilka łyżek cukru (wedle upodobania),
  • 4 łyżki płynnego miodu.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowujemy dużą miskę. Na początek do naczynia przekładamy wszystkie produkty sypkie - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie dodajemy 350 g startej marchewki, cztery jajka, pastę waniliową, orzechy i na koniec olej. 
  2. Zawartość naczynia dokładnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki - nie ma potrzeby długiego wyrabiania czy miksowania. Składniki powinny się jedynie połączyć. 
  3. Tak przygotowane ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch równamy łyżką. 
  4. Pieczemy w 170 stopniach przez około 30-40 minut. 
  5. W czasie gdy ciasto się piecze, przygotowujemy puszysty krem. Warto na wstępie podkreślić, że masło i serek powinny mieć temperaturę pokojową.
  6. Masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Pod koniec miksowania stopniowo dodajemy miód i serek - cały czas miksując na średnich obrotach. Tak przygotowany serek przekładamy na upieczone i ostudzone ciasto. 
  7. Wskazówka - puszysty krem można ułożyć tylko na wierzchu, ale i przełożyć nim ciasto marchewkowe. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA