Jak przedłużyć świeżość sałaty? Katarzyna Bosacka używa do tego szmatki, a zielone liście są jędrne tygodniami

Katarzyna Bosacka to pierwsza dama zaradności i w wielu programach dzieli się swoimi sposobami na ułatwianie sobie życia i wprowadzanie nawyków oszczędności. Na Instagramie podzieliła się ciekawym sposobem na przedłużenie świeżości sałaty. Moczenie w wodzie i okrywanie ręcznikiem papierowym odchodzi do lamusa. Ściereczka sprawdzi się dużo lepiej.

Więcej przydatnych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Katarzyna Bosacka na Instagramie pokazała bardzo przydatny trik na przedłużenie świeżości sałaty za pomocą zwykłej kuchennej ściereczki. Ten sposób jest tak samo banalny, co skuteczny, a sałata przechowywana w ten sposób przez długie tygodnie pozostanie świeża i jędrna. 

 

Jak przedłużyć świeżość sałaty? Patent Bosackiej to hit

  1. Najpierw usuń brązowe, psujące się już końcówki sałaty, które mogą być przyczyną szybszego psucia się warzywa.
  2. Dokładnie obejrzyj sałatę, sprawdź, czy na liściach nie ma żadnych plam i przebarwień. Jeśli znajdziesz taki liść - usuń go.
  3. Przygotuj zwykłą materiałową ściereczkę kuchenną i zamocz ją w zimnej wodzie. Następnie porządnie odciśnij, by była wilgotna, ale nie mokra.
  4. Sałatę owiń wilgotną ściereczką i włóż do szklanego naczynia. Naczynie z sałatą umieść w lodówce i ciesz się świeżym warzywem przez dużo dłuższy czas.

Katarzyna Bosacka podpowiada także, że wkładanie sałaty do foliowego opakowania nie będzie najlepszym pomysłem z jednego, ale dość istotnego powodu. Umieszczenie warzywa w folii przyspieszy proces parowania i skraplania, co może spowodować szybszy rozwój bakterii i w efekcie, szybsze zepsucie się sałaty.

Jeśli szukacie jeszcze innych patentów na przedłużenie świeżości zielonego warzywa, mamy kilka wskazówek:

  1. Kąpiel w słoiku. Na czym polega ta metoda? Liście sałaty oczyszczone z zabrudzeń włóż do słoika z zimną wodą i szczelnie zakręć. Przechowuj w lodówce, ale pamiętaj, bo co jakiś czas zmieniać wodę - najlepiej co dwa dni.
  2. Ręcznik papierowy dobry na wszystko. Ta metoda jest podobna to propozycji Bosackiej. Oczyszczone liście sałaty wystarczy położyć na wilgotnym arkuszu ręcznika papierowego, przykryć drugim i włożyć do lodówki. Sałata przechowywana w ten sposób długo będzie świeża, ale pamiętaj, by co jakiś czas wymieniać arkusze ręcznika na nowe.
  3. Sałata w misce. Oczywiście, zamiast słoika można włożyć główkę sałaty do miski z wodą. Wówczas wystarczy, by w pełni zanurzony był korzeń, a liście można przykryć wilgotnym ręcznikiem papierowym. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.