Ziemniaki to nieodłączny element wielu polskich obiadów. Dodatek, który kochamy i podajemy w różnorodnej formie. Robienie zapasów na zimę to całkiem dobry pomysł pod warunkiem, że umiemy przechowywać ziemniaki, które są w tej kwestii dość wymagającym warzywem. Podpowiemy, jak zrobić to dobrze.
Przechowywanie ziemniaków w reklamówce foliowej to najgorszy z możliwych sposobów. Już po kilku dniach zauważymy, że coś jest nie tak. Lepiej nadadzą się do tego płócienne lub papierowe worki. Nie będą tak szybko gnić, ponieważ ten rodzaj materiału pozwoli im oddychać. Należy również przechowywać ziemniaki w suchym, ciemnym, a przede wszystkim nieco chłodniejszym niż nasze pokoje miejscu. Jeśli nie mamy piwniczki, możemy trzymać ziemniaki w szafce.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chcemy, by ziemniaki dłużej zachowały świeżość, na pewno nie powinniśmy ich myć. Jeśli chcemy, możemy omieść je z nadmiaru ziemi. Powinniśmy też sprawdzić, czy wszystkie są twarde oraz, czy żadne z nich nie są spleśniałe, zgniłe i kiełkujące.
Gatunek A jest najlepszy do sałatek i gotowania w mundurkach - zawiera bardzo mało skrobi. Ziemniaki z gatunku B nadają się przede wszystkim do frytek, na placki ziemniaczane i do pieczenia. Gatunek C zawiera najwięcej skrobi, jest idealny do kopytek, pyzów czy kartaczy.