Co robić, gdy ziemniaki szybko gniją? Przechowuj je w ten sposób, a będą dobre przez całą zimę

Wiele osób kupuje ziemniaki na zapas, a później musi je wyrzucić, bo zgniły. Nadprogramowe kupowanie ziemniaków nie musi jednak kończyć się w ten sposób. Wystarczy, że będziemy je odpowiednio przechowywać.

Ziemniaki to nieodłączny element wielu polskich obiadów. Dodatek, który kochamy i podajemy w różnorodnej formie. Robienie zapasów na zimę to całkiem dobry pomysł pod warunkiem, że umiemy przechowywać ziemniaki, które są w tej kwestii dość wymagającym warzywem. Podpowiemy, jak zrobić to dobrze.

Zobacz wideo Jak doczyścić szybę lub lustro? Wypróbuj nasz trik z ziemniakiem

Co robić, gdy ziemniaki szybko gniją? Ten trik zachowa ich świeżość

Przechowywanie ziemniaków w reklamówce foliowej to najgorszy z możliwych sposobów. Już po kilku dniach zauważymy, że coś jest nie tak. Lepiej nadadzą się do tego płócienne lub papierowe worki. Nie będą tak szybko gnić, ponieważ ten rodzaj materiału pozwoli im oddychać. Należy również przechowywać ziemniaki w suchym, ciemnym, a przede wszystkim nieco chłodniejszym niż nasze pokoje miejscu. Jeśli nie mamy piwniczki, możemy trzymać ziemniaki w szafce.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej  Gazeta.pl

Jak przygotować ziemniaki do przechowywania? Tego zdecydowanie nie rób

Jeśli chcemy, by ziemniaki dłużej zachowały świeżość, na pewno nie powinniśmy ich myć. Jeśli chcemy, możemy omieść je z nadmiaru ziemi. Powinniśmy też sprawdzić, czy wszystkie są twarde oraz, czy żadne z nich nie są spleśniałe, zgniłe i kiełkujące.

Które ziemniaki wybrać do obiadu?

Gatunek A jest najlepszy do sałatek i gotowania w mundurkach - zawiera bardzo mało skrobi. Ziemniaki z gatunku B nadają się przede wszystkim do frytek, na placki ziemniaczane i do pieczenia. Gatunek C zawiera najwięcej skrobi, jest idealny do kopytek, pyzów czy kartaczy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.