Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zimowe grzyby to niemal zbawienie dla miłośników grzybobrania i smaków potraw ze świeżych grzybów, którzy nie chcą czekać do jesieni. Płomiennica zimowa to jadalny grzyb, który rośnie od października aż do wiosny. Jest odporny na mrozy - nawet, gdy temperatura spada poniżej zera, grzyb przestaje rosnąć, ale nie obmarza i po odmrożeniu nie gnije, tylko dalej rośnie. To bardzo smaczny zimowy grzyb jadalny, w smaku nieco przypominający opieńki.
Odpowiedź brzmi: wszędzie. To mały, pomarańczowy grzybek, najczęściej rośnie w sporych skupiskach, a spotkać je można na obumarłych pniach oraz zdrowych drzewach. Jednak płomiennica rośnie wyłącznie na drzewach liściastych - jeśli kiedyś spotkasz podobne okazy np. na sośnie, nie zbieraj ich, mogą okazać się trujące.
Płomiennice rosną w lasach, parkach i ogrodach. Młode osobniki mają półkoliste kapelusze, starsze - płaskie. Zazwyczaj są pomarańczowe lub pomarańczowo brązowe. Blaszki mają jasny kolor, a trzon u podstawy ciemny, jaśniejszy przy kapeluszu. Inną nazwą płomiennicy jest zimówka aksamitnotrzonowa, ponieważ jej trzon pokryty jest delikatną błoną przypominającą w dotyku zamsz.
Składniki:
Płomienica zimowa jest bardzo popularna w krajach azjatyckich, gdzie jest hodowana przemysłowo. Co ciekawe - azjatycka płomiennica wygląda zupełnie inaczej niż dzikorosnąca, przez warunki, w których się ją uprawia. Azjatyckie zimówki noszą nazwę enoki i mają bardzo długie trzony, małe kapelusze i niemal białą barwę.
Znalezienie płomiennicy zimowej jest naprawdę łatwe i jeśli dopisze nam szczęście, możemy wrócić do domu z pełnym koszykiem tych zimowych grzybów. Jednak jeśli nie jesteśmy pewni, że na sto procent mamy do czynienia z płomiennicą, warto jednak odpuścić zbieranie, zwłaszcza jeśli nie mamy przy sobie atlasu grzybów.