Zimowe grzyby. W lasach ich pełno i aż pchają się do zupy. Płomiennica smakuje w lutym tak, jak borowiki jesienią

Nie każdy wie, że zimą także można wybierać się do lasu i wrócić z koszami pełnymi smacznych, zimowych grzybów. Płomiennica zimowa rośnie od października aż do kwietnia i zachęca swoim pomarańczowym kolorem. Jest jadalna, co więcej - bardzo smaczna. Dziś podpowiemy, gdzie szukać płomiennic i jak zrobić zupę z zimowych grzybów.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zimowe grzyby to niemal zbawienie dla miłośników grzybobrania i smaków potraw ze świeżych grzybów, którzy nie chcą czekać do jesieni. Płomiennica zimowa to jadalny grzyb, który rośnie od października aż do wiosny. Jest odporny na mrozy - nawet, gdy temperatura spada poniżej zera, grzyb przestaje rosnąć, ale nie obmarza i po odmrożeniu nie gnije, tylko dalej rośnie. To bardzo smaczny zimowy grzyb jadalny, w smaku nieco przypominający opieńki. 

Zimowe grzyby. Gdzie szukać płomiennic zimowych?

Odpowiedź brzmi: wszędzie. To mały, pomarańczowy grzybek, najczęściej rośnie w sporych skupiskach, a spotkać je można na obumarłych pniach oraz zdrowych drzewach. Jednak płomiennica rośnie wyłącznie na drzewach liściastych - jeśli kiedyś spotkasz podobne okazy np. na sośnie, nie zbieraj ich, mogą okazać się trujące. 

Płomiennice rosną w lasach, parkach i ogrodach. Młode osobniki mają półkoliste kapelusze, starsze - płaskie. Zazwyczaj są pomarańczowe lub pomarańczowo brązowe. Blaszki mają jasny kolor, a trzon u podstawy ciemny, jaśniejszy przy kapeluszu. Inną nazwą płomiennicy jest zimówka aksamitnotrzonowa, ponieważ jej trzon pokryty jest delikatną błoną przypominającą w dotyku zamsz.

Co zrobić z płomiennicy zimowej? Najlepsza zupa ze świeżych grzybów w środku zimy

Składniki:

  • ok. 300 - 350 g kapeluszy płomiennic zimowych
  • 700 ml bulionu
  • 1 por
  • 1 większa marchewka
  • mała cebula
  • 3-4 ziemniaki
  • masło
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, kilka listków ziela angielskiego, łyżka sosu sojowego
  • opcjonalnie: śmietana
  • koperek do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Kapelusze płomiennic dokładnie oczyść. Większe z nich pokrój na kawałki, mniejsze możesz zostawić w całości. 
  2. Pora posiekaj w paski, cebulę w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce.
  3. Przygotuj garnek i na dnie rozpuść solidną łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i pora. Duś na średnim ogniu, aż warzywa się zeszklą. Następnie dodaj grzyby, sos sojowy i duś całość przez ok. 7 minut. Następnie dodaj marchewkę i duś kolejne 5. 
  4. Całość zalej bulionem, dodaj kilka listków laurowych, zmniejsz moc palnika i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu. 
  5. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dopraw do smaku solą, czosnkiem oraz pieprzem i dalej gotuj do miękkości ziemniaków.
  6. Pod koniec gotowania możesz zaprawić zupę zahartowaną śmietanką. Po nalaniu do talerzy udekoruj posiekanym koperkiem. 

Płomienica zimowa jest bardzo popularna w krajach azjatyckich, gdzie jest hodowana przemysłowo. Co ciekawe - azjatycka płomiennica wygląda zupełnie inaczej niż dzikorosnąca, przez warunki, w których się ją uprawia. Azjatyckie zimówki noszą nazwę enoki i mają bardzo długie trzony, małe kapelusze i niemal białą barwę. 

Znalezienie płomiennicy zimowej jest naprawdę łatwe i jeśli dopisze nam szczęście, możemy wrócić do domu z pełnym koszykiem tych zimowych grzybów. Jednak jeśli nie jesteśmy pewni, że na sto procent mamy do czynienia z płomiennicą, warto jednak odpuścić zbieranie, zwłaszcza jeśli nie mamy przy sobie atlasu grzybów.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.