Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kuchnia bez niektórych przypraw i dodatków nie byłaby taka sama - mowa tu o bazowych składnikach takich jak masło, czosnek, pieprz czy oliwa. Jak się okazuje, często hasło "mniej znaczy więcej" sprawdza się wręcz śpiewająco. Idealnym przykładem na to jest sos cebulowy serwowany na ciepło.
Szukasz taniego i banalnie prostego przepisu na dodatek do dań? Sos cebulowy serwowany na ciepło to rarytas, który zadowoli niemal każde podniebienie. Sekretem idealnego smaku jest prostota i zaledwie pięć produktów, które wchodzą w jego skład. Cebula w połączeniu z bulionem, solą i pieprzem da wyrafinowany efekt na miarę najlepszych szefów kuchni. To banalnie proste - wystarczy podsmażyć warzywo, doprawić, a następnie stopniowo podlewać bulionem. Kluczem do sukcesu jest brak pośpiechu i powolne gotowanie na małym ogniu. Efekt zaskoczy spektakularnym smakiem i aromatem.
Tak przygotowany sos cebulowy na ciepło wzbogaci wiele dań obiadowych, przystawek, mięs i dań jarskich. Świetnie dopełni smak frytek, pieczonych ziemniaków, mięs, pieczeni, kaszy ryżu czy tradycyjnych zrazów. Warto wprowadzić małą wariację i wzbogacić smak o estragon, tymianek lub rozmaryn.
Składniki:
Sposób przygotowania: