Babcia Ania uczy, jak zrobić ciasteczka idealne. Ten przepis pamięta kilka pokoleń

Przepisy od babć cieszą się szczególną sławą, a wracanie do nich robi się coraz częstsze. Babcia Ania postanowiła podzielić się przepisem na drożdżowe ciasteczka. Polane domowym lukrem odblokują najlepsze wspomnienia.

Babcie to bez dwóch zdań skarbnice wiedzy życiowej i kulinarnej. To one przez lata gotowały jedynie o własnych siłach, bez pomocy sprzętów, którymi możemy się teraz cieszyć. Dzięki temu, że wiele babć jeszcze cieszy nas swoją obecnością, możemy wyciągać z ich pamięci wszystkie wskazówki, które przydadzą się nawet dziś.

Właśnie taką babciną metodą podzieliła się z użytkownikami TikToka @postcards_by_ag. Co pokazała na filmie? Swoją babcię, która uczy jak wykonać drożdżowe ciasteczka na każdą okazję. Przepis na nie, jak sama mówi ma więcej lat niż ona. Oznacza to, że cieszy się on sławą już przez kilka pokoleń.

Przepis na ciasteczka drożdżowe babci Ani

Składniki

  • 600 g mąki,
  • 1 kostka masła,
  • 1 kostka margaryny,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 żółtka,
  • białka jaj,
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany,
  • ulubiony dżem.

Składniki na lukier

  • cukier puder,
  • gorące mleko.
Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki

OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. Na środku kopczyka zrób wgłębienie i umieść w nim masło i margarynę. Za pomocą noża posiekaj całość. Przy pomocy dłoni delikatnie wyrób masę i ponownie posiekaj.
  2. W kubku umieść drożdże i połącz je z cukrem. Energicznie mieszaj do uzyskania lejącej konsystencji i dodaj do ciasta.
  3. Na cieście umieść żółtka i kwaśną śmietanę. Wszystko dokładnie wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy. Od czasu do czasu podsypuj mąką.
  4. Przygotowane ciasto podziel na 4 równe części. Każdy kawałek rozwałkuj na niezbyt cienki placek.
  5. Używając szklanki wykrawaj kółka. Czynność powtórz do momentu, kiedy ciasto się skończy. W połowie wykrojonych kółek ponownie wytnij otwory. Możesz to zrobić używając kieliszka.
  6. Pełne części kół wysmaruj pozostałym białkiem i następnie ułóż na nich te części ciasta, które nie mają środka.
  7. Na środku każdego ciasta umieść łyżeczkę dżemu i przełóż je na wysmarowaną margaryną blachę.
  8. Ciasteczka piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 15 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor.
  9. W czasie pieczenia przygotuj lukier. Cukier puder przesiej do miseczki, dodawaj do niego ciepłe mleko i wymieszaj do uzyskania gęstej konsystencji.
  10. Wypieczone ciasteczka pozostaw do przestygnięcia, a na koniec wymocz je w przygotowanym lukrze.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: