Minipączki jogurtowe z trzech składników. Wychodzą najpyszniejsze, ale uważaj na tłuszcz

Minipączki jogurtowe to jedna z najsmaczniejszych, a na pewno najprostsza propozycja na małe co nieco w tłusty czwartek. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie trzech składników, ale musisz uważać na jedną rzecz - olej musi mieć idealną temperaturę. Podpowiemy, jak to sprawdzić.

Więcej przepisów na domowe łakocie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Minipączki jogurtowe to tylko trzy składniki i dwie chwile - chwila mieszania i chwila smażenia. Jednak żeby malutkie pączuszki były delikatne i puszyste, musisz zwrócić uwagę na istotną rzecz. Olej, w którym będziesz smażyć minipączki nie może być za gorący. Jeśli tłuszcz za mocno się rozgrzeje, na pączkach utworzy się brązowa, twarda skorupa, a w środku mogą być surowe. Dziś podpowiemy, jak zrobić idealne, smaczne pączki na tłusty czwartek i jak sprawdzić, czy olej jest odpowiednio nagrzany. Przyda się drewniana łyżka. 

Minipączki jogurtowe - proste pączki na tłusty czwartek

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej (typ 500 będzie w sam raz)
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo: olej roślinny do głębokiego smażenia i cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  1. Przed przystąpieniem do pracy wyjmij jogurt z lodówki, by nabrał temperatury pokojowej. 
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj ocieplony jogurt oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj łyżką na gładkie i jednolite ciasto. 
  3. W garnku rozgrzej olej. Za pomocą drewnianej łyżki sprawdź, czy dobrze się rozgrzał. Jak to zrobić? Zanurz trzon drewnianej łyżki w oleju. Kiedy na dnie przy łyżce zaczną pojawiać się pęcharzyki - możesz zacząć smażenie pączków. Jeśli jednak pęcherzyki pojawiają się na całej długości zanurzonej łyżki - olej będzie za gorący. 
  4. Lekko zwilżonymi dłońmi odrywaj małe kawałki i "ukulaj" je, by nadać im okrągłego kształtu. Następnie partiami wrzucaj na gorący tłuszcz i smaż, aż z obu stron będą złote i apetyczne. Podczas smażenia zwracaj jednak uwagę, czy nie brązowieją za szybko. Jeśli tak, zmniejsz moc palnika. 

Usmażone minipączki jogurtowe wyjmij na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy lekko przestygną, oprósz je cukrem pudrem.

Wskazówka: Jeśli chcesz, żeby twoje minipączki jogurtowe były nieco słodsze, do ciasta dodaj łyżkę cukru pudru lub łyżkę cukru waniliowego. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.