Więcej przepisów na domowe łakocie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Minipączki jogurtowe to tylko trzy składniki i dwie chwile - chwila mieszania i chwila smażenia. Jednak żeby malutkie pączuszki były delikatne i puszyste, musisz zwrócić uwagę na istotną rzecz. Olej, w którym będziesz smażyć minipączki nie może być za gorący. Jeśli tłuszcz za mocno się rozgrzeje, na pączkach utworzy się brązowa, twarda skorupa, a w środku mogą być surowe. Dziś podpowiemy, jak zrobić idealne, smaczne pączki na tłusty czwartek i jak sprawdzić, czy olej jest odpowiednio nagrzany. Przyda się drewniana łyżka.
Spędziłem miesiąc w Atenach. Poznałem przepis, który skradł moje serce
Minipączki jogurtowe - proste pączki na tłusty czwartek
Składniki:
- 150 g mąki pszennej (typ 500 będzie w sam raz)
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dodatkowo: olej roślinny do głębokiego smażenia i cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
- Przed przystąpieniem do pracy wyjmij jogurt z lodówki, by nabrał temperatury pokojowej.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj ocieplony jogurt oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj łyżką na gładkie i jednolite ciasto.
- W garnku rozgrzej olej. Za pomocą drewnianej łyżki sprawdź, czy dobrze się rozgrzał. Jak to zrobić? Zanurz trzon drewnianej łyżki w oleju. Kiedy na dnie przy łyżce zaczną pojawiać się pęcharzyki - możesz zacząć smażenie pączków. Jeśli jednak pęcherzyki pojawiają się na całej długości zanurzonej łyżki - olej będzie za gorący.
- Lekko zwilżonymi dłońmi odrywaj małe kawałki i "ukulaj" je, by nadać im okrągłego kształtu. Następnie partiami wrzucaj na gorący tłuszcz i smaż, aż z obu stron będą złote i apetyczne. Podczas smażenia zwracaj jednak uwagę, czy nie brązowieją za szybko. Jeśli tak, zmniejsz moc palnika.
Jak zrobić gofry? Dzięki temu trickowi będą chrupiące jak te z budki
Usmażone minipączki jogurtowe wyjmij na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy lekko przestygną, oprósz je cukrem pudrem.
Wskazówka: Jeśli chcesz, żeby twoje minipączki jogurtowe były nieco słodsze, do ciasta dodaj łyżkę cukru pudru lub łyżkę cukru waniliowego.