Jak zrobić gulasz? Najlepszy efekt gwarantuje domowa receptura bazująca na dużej ilości mięsa i warzyw

Gulasz to niemalże piedestał wśród domowych specjałów. Danie syci, rozgrzewa i poprawi humor w mroźne dni. Ważne jest jednak przygotowanie według babcinych zasad - mowa tu o odpowiednim składzie, dużej porcji mięsa i warzyw, odrobinie bulionu i świeżych ziołach.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W domowym menu nie może zabraknąć przepisu na tradycyjny gulasz. Wyjdzie idealnie smaczny i aromatyczny, jeśli będzie bazować na mięsie wieprzowym z dodatkiem warzyw, przypraw i bulionu. Esencją perfekcji jest powolne gotowane, które gwarantuje przeniknięcie wszystkich smaków - pośpiech nie jest zatem wskazany. 

Jak zrobić gulasz? Ta receptura gwarantuje pyszną ucztę

Na pytanie, jak zrobić perfekcyjny gulasz z pewnością nie miałaby problemu niejedna babcia, dlatego warto zrobić ukłon w stronę tradycji. Kluczem do sukcesu jest najlepszej jakości skład. Mowa tu o świeżym mięsie wieprzowym, najlepiej zakupionym od lokalnego rzeźnika lub w sprawdzonym sklepie mięsnym. Kolejnym punktem, który zaważy o smaku gulaszu, jest spora porcja warzyw - więcej znaczy lepiej, dlatego nie szczędźmy marchwi, papryki, cebuli i czosnku. To samo tyczy się przypraw. Danie powinno być bogate w aromaty i zapachy - dodajmy świeżo mielony pieprz, słodką paprykę czy płatki chilli

Zobacz wideo Zupa gulaszowa

Przepis na domowy gulasz pełen mięsa i warzyw

Składniki: 

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 500 ml bulionu, 
  • 2 średnie czerwone papryki,
  • 2 duże marchewki,
  • 3 średnie cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 70 g smalcu,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • chilli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso myjemy, kroimy na równej wielkości kawałki - najlepiej niedużą kostkę. Wieprzowinę przekładamy do miski i doprawiamy papryką, chilli, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy. 
  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy smalec, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, dodajemy mięso. Smażymy przez około 20 minut na średniej mocy palnika, pamiętając, by co jakiś czas mięso zamieszać. 
  3. W międzyczasie przygotowujemy warzywa - marchew, cebulę i papryki kroimy na mniejsze kawałki, a następnie podsmażamy przez 10 minut na pozostałym smalcu. 
  4. Warzywa przekładamy do mięsa. Całość podlewamy bulionem, dokładnie mieszamy i dusimy na średniej mocy przez 20 minut. Na finiszu dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie dodatkową porcję przypraw. 
  5. Tak przygotowany gulasz podajemy w ulubiony sposób - świetnie smakuje z pieczywem, kaszą czy ugotowanymi ziemniakami. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA