Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W domowym menu nie może zabraknąć przepisu na tradycyjny gulasz. Wyjdzie idealnie smaczny i aromatyczny, jeśli będzie bazować na mięsie wieprzowym z dodatkiem warzyw, przypraw i bulionu. Esencją perfekcji jest powolne gotowane, które gwarantuje przeniknięcie wszystkich smaków - pośpiech nie jest zatem wskazany.
Jakie mięso na gulasz? Zwróć uwagę na dwie kwestie, nie chodzi tylko o rodzaj
Jak zrobić gulasz? Ta receptura gwarantuje pyszną ucztę
Na pytanie, jak zrobić perfekcyjny gulasz z pewnością nie miałaby problemu niejedna babcia, dlatego warto zrobić ukłon w stronę tradycji. Kluczem do sukcesu jest najlepszej jakości skład. Mowa tu o świeżym mięsie wieprzowym, najlepiej zakupionym od lokalnego rzeźnika lub w sprawdzonym sklepie mięsnym. Kolejnym punktem, który zaważy o smaku gulaszu, jest spora porcja warzyw - więcej znaczy lepiej, dlatego nie szczędźmy marchwi, papryki, cebuli i czosnku. To samo tyczy się przypraw. Danie powinno być bogate w aromaty i zapachy - dodajmy świeżo mielony pieprz, słodką paprykę czy płatki chilli.
Zobacz wideo
Zupa gulaszowa
Przepis na domowy gulasz pełen mięsa i warzyw
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 500 ml bulionu,
- 2 średnie czerwone papryki,
- 2 duże marchewki,
- 3 średnie cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 70 g smalcu,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- sól,
- pieprz,
- chilli.
Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy, kroimy na równej wielkości kawałki - najlepiej niedużą kostkę. Wieprzowinę przekładamy do miski i doprawiamy papryką, chilli, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy smalec, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, dodajemy mięso. Smażymy przez około 20 minut na średniej mocy palnika, pamiętając, by co jakiś czas mięso zamieszać.
- W międzyczasie przygotowujemy warzywa - marchew, cebulę i papryki kroimy na mniejsze kawałki, a następnie podsmażamy przez 10 minut na pozostałym smalcu.
- Warzywa przekładamy do mięsa. Całość podlewamy bulionem, dokładnie mieszamy i dusimy na średniej mocy przez 20 minut. Na finiszu dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie dodatkową porcję przypraw.
- Tak przygotowany gulasz podajemy w ulubiony sposób - świetnie smakuje z pieczywem, kaszą czy ugotowanymi ziemniakami.
Gulasz - przepis na sycące danie jednogarnkowe. Kluczem jest dodatek trunku