Pączki z ziemniakami siostry Anastazji. Zgadzamy się, brzmi dziwnie, ale naprawdę smakuje obłędnie

Pączki z ziemniakami siostry Anastazji to dość wyjątkowy przepis. Wielu z nas nie wyobraża sobie takiego połączenia, jednak okazuje się, że jest niezwykle trafione. Jak zrobić pączki ziemniaczane z przepisu siostry Anastazji? Przedstawiamy recepturę krok po kroku.

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc jeszcze przed tym świętem warto wypróbować kilka przepisów na pączki, by być pewnym, że tego dnia usmażymy łakocie najlepsze z najlepszych. Przepis na pączki z ziemniakami może brzmieć nieco abstrakcyjnie, ale smak naprawdę potrafi zaskoczyć.

Zobacz wideo Piwne pączki - comfort food w nieco innej odsłonie

Pączki z ziemniakami siostry Anastazji - przepis. Brzmi abstrakcyjnie, ale warto spróbować

Składniki:

  • 360 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 125 ml ciepłej wody
  • 125 ml ciepłego mleka,
  • 75 g masła,
  • 1 jajko,
  • 7 g drożdży instant,
  • 1 łyżeczka soli.

Składniki na puree ziemniaczane:

  • 150 g ziemniaków
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżka masła.

Dodatkowe składniki:

  • mąka do podsypania,
  • smalec do głębokiego smażenia.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na pączki z ziemniakami siostry Anastazji. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Zaczynamy od puree ziemniaczanego. W tym celu obieramy ziemniaki i gotujemy je, aż osiągną miękkość.
  2. Odcedzamy ziemniaki i dodajemy do nich mleko oraz masło. Następnie ubijamy składniki ze sobą
  3. Masło rozpuszczamy, a następnie ostudzamy.
  4. W dużej misce łączymy  drożdże, cukier, mąkę i sól.
  5. W drugiej misce łączymy wodę, masło, gorące jeszcze puree, mleko i jajko.
  6. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, aż otrzymamy jednolite ciasto. Odstawiamy je na 40 minut, przykrywając ściereczką.
  7. Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. Wycięte pączki układamy na blaszce pod przykryciem. Następny kwadrans to czas na ich wyrośnięcie.
  8. W głębokim garnku rozgrzewamy smalec do temperatury 180 stopni  Celsjusza. Smażymy po minucie na każdą stronę. Wstrzykujemy dżem i posypujemy cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.