Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc jeszcze przed tym świętem warto wypróbować kilka przepisów na pączki, by być pewnym, że tego dnia usmażymy łakocie najlepsze z najlepszych. Przepis na pączki z ziemniakami może brzmieć nieco abstrakcyjnie, ale smak naprawdę potrafi zaskoczyć.
Zobacz wideo
Piwne pączki - comfort food w nieco innej odsłonie
Pączki z ziemniakami siostry Anastazji - przepis. Brzmi abstrakcyjnie, ale warto spróbować
Składniki:
- 360 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 125 ml ciepłej wody
- 125 ml ciepłego mleka,
- 75 g masła,
- 1 jajko,
- 7 g drożdży instant,
- 1 łyżeczka soli.
Ziemniaki szybko gniją? To sprawi, że będą dobre przez całą zimę
Składniki na puree ziemniaczane:
- 150 g ziemniaków
- 2 łyżki mleka,
- 1 łyżka masła.
Dodatkowe składniki:
- mąka do podsypania,
- smalec do głębokiego smażenia.
Ciasto drożdżowe to twoja pięta achillesowa? Dodaj ten składnik
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na pączki z ziemniakami siostry Anastazji. Sposób przygotowania krok po kroku
- Zaczynamy od puree ziemniaczanego. W tym celu obieramy ziemniaki i gotujemy je, aż osiągną miękkość.
- Odcedzamy ziemniaki i dodajemy do nich mleko oraz masło. Następnie ubijamy składniki ze sobą
- Masło rozpuszczamy, a następnie ostudzamy.
- W dużej misce łączymy drożdże, cukier, mąkę i sól.
- W drugiej misce łączymy wodę, masło, gorące jeszcze puree, mleko i jajko.
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą, aż otrzymamy jednolite ciasto. Odstawiamy je na 40 minut, przykrywając ściereczką.
- Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. Wycięte pączki układamy na blaszce pod przykryciem. Następny kwadrans to czas na ich wyrośnięcie.
- W głębokim garnku rozgrzewamy smalec do temperatury 180 stopni Celsjusza. Smażymy po minucie na każdą stronę. Wstrzykujemy dżem i posypujemy cukrem pudrem.