Przepis na pączki domowe ze starej książki kucharskiej. Tak puszystych i mięciutkich nie kupisz w żadnej cukierni

Dziś mamy dla was prawdziwą perełkę - przepis na domowe pączki ze starej książki kucharskiej, które wychodzą absolutnie nieziemskie - puszyste jak chmurka i kosmicznie pyszne. Jak się za nie zabrać? Nie musisz wałkować ciasta ani wycinać kółek szklanką - wystarczy zwykła łyżka.

Więcej rozmaitych przepisów na pączki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nie ma nic lepszego niż mięciutkie, domowe pączki obficie wypełnione owocową marmoladą lub dżemem z dzikiej róży. Ostatnio wpadła nam w ręce "Kuchnia Polska" wydana w latach osiemdziesiątych i na jednej z pożółkłych stron widniał przepis na pączki. Dziś podzielimy się nim z wami, ponieważ w głębi każdy z nas jest łasuchem. Jeśli czekasz niecierpliwie na tłusty czwartek, zrób je już dziś na próbę - przecież pączkową sztukę trzeba doskonalić, szczególnie kiedy ma się tak prosty i sprawdzony przepis na pączki. 

Przepis na pączki z 'Kuchni polskiej'Przepis na pączki z 'Kuchni polskiej' Fot. Redakcja

Pączki na tłusty czwartek - przepis ze starej książki kucharskiej

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • kostka świeżych drożdży (100 g)
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • pasta waniliowa
  • 1 całe jajko
  • ok. 150 g cukru
  • sok wyciśnięty z cytryny oraz otarta skórka
  • 1 kieliszek spirytusu (50 ml)
  • 100 g margaryny
  • 400 g ulubionej marmolady lub gęstego dżemu
  • smalec do głębokiego smażenia, cukier puder do dekoracji

Domowe pączki - sposób wykonania:

  1. Wykonanie pączków zacznij oczywiście od rozczynu. Wkrusz drożdże do miseczki, dodaj łyżkę cukru oraz jakieś 200 g mąki i połowę mleka. Musi być ciepłe, ale nie gorące. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować. 
  2. Przygotuj sporą miskę i umieść w niej żółtka, jajko oraz resztę cukru. Za pomocą miksera utrzyj całość na jasny kogel-mogel. Następnie przesiej mąkę, wlej wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, odrobinę pasty waniliowej, sok i skórkę z cytryny oraz kieliszek alkoholu i zacznij wyrabiać ciasto.
  3. Kiedy ciasto się już napowietrzy i zacznie odlepiać się od dłoni, powoli wlewaj rozpuszczoną i lekko ostudzoną margarynę. Wyrabiaj jeszcze chwilę, uklep wierzch, by napowietrzyć ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Powinno znacznie zwiększyć objętość. 
  4. Kiedy już wyrośnie, za pomocą łyżki zanurzanej w oleju nabieraj porcje ciasta i zwilżonymi dłońmi formuj je w kształt kulki. Następnie spłaszcz je i na środku połóż porcję ulubionej marmolady. Następnie szczelnie zalep pączka tak, by podczas smażenia nadzienie nie wypłynęło. 
  5. Pączuszki ułóż na stolnicy lekko oprószonej mąką (złączeniem do dołu) i przykryj ściereczką. Odstaw do ponownego wyrośnięcia. 
  6. W dużym najlepiej szerokim garnku rozgrzej smalec do głębokiego smażenia. Kiedy będzie już gorący, wrzucaj partiami pączki, uprzednio oczyszczone z mąki (możesz to zrobić za pomocą pędzelka). Powinny swobodnie pływać w tłuszczu. Kiedy z jednej strony staną się już brązowe i apetyczne, za pomocą widelca odwróć je na drugą stronę. 
  7. Usmażone pączki połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Posyp je cukrem pudrem i zanurz zęby w najlepszych domowych pączkach, jakie istnieją. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA