Więcej rozmaitych przepisów na pączki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Nie ma nic lepszego niż mięciutkie, domowe pączki obficie wypełnione owocową marmoladą lub dżemem z dzikiej róży. Ostatnio wpadła nam w ręce "Kuchnia Polska" wydana w latach osiemdziesiątych i na jednej z pożółkłych stron widniał przepis na pączki. Dziś podzielimy się nim z wami, ponieważ w głębi każdy z nas jest łasuchem. Jeśli czekasz niecierpliwie na tłusty czwartek, zrób je już dziś na próbę - przecież pączkową sztukę trzeba doskonalić, szczególnie kiedy ma się tak prosty i sprawdzony przepis na pączki.
Przepis na pączki z 'Kuchni polskiej' Fot. Redakcja
Kupiłyśmy cztery pączki u Gessler. Zapłaciłyśmy 75 zł. "Dobre, ale nie najlepsze"
Pączki na tłusty czwartek - przepis ze starej książki kucharskiej
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- kostka świeżych drożdży (100 g)
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- pasta waniliowa
- 1 całe jajko
- ok. 150 g cukru
- sok wyciśnięty z cytryny oraz otarta skórka
- 1 kieliszek spirytusu (50 ml)
- 100 g margaryny
- 400 g ulubionej marmolady lub gęstego dżemu
- smalec do głębokiego smażenia, cukier puder do dekoracji
Domowe pączki - sposób wykonania:
- Wykonanie pączków zacznij oczywiście od rozczynu. Wkrusz drożdże do miseczki, dodaj łyżkę cukru oraz jakieś 200 g mąki i połowę mleka. Musi być ciepłe, ale nie gorące. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
- Przygotuj sporą miskę i umieść w niej żółtka, jajko oraz resztę cukru. Za pomocą miksera utrzyj całość na jasny kogel-mogel. Następnie przesiej mąkę, wlej wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, odrobinę pasty waniliowej, sok i skórkę z cytryny oraz kieliszek alkoholu i zacznij wyrabiać ciasto.
- Kiedy ciasto się już napowietrzy i zacznie odlepiać się od dłoni, powoli wlewaj rozpuszczoną i lekko ostudzoną margarynę. Wyrabiaj jeszcze chwilę, uklep wierzch, by napowietrzyć ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Powinno znacznie zwiększyć objętość.
- Kiedy już wyrośnie, za pomocą łyżki zanurzanej w oleju nabieraj porcje ciasta i zwilżonymi dłońmi formuj je w kształt kulki. Następnie spłaszcz je i na środku połóż porcję ulubionej marmolady. Następnie szczelnie zalep pączka tak, by podczas smażenia nadzienie nie wypłynęło.
- Pączuszki ułóż na stolnicy lekko oprószonej mąką (złączeniem do dołu) i przykryj ściereczką. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.
- W dużym najlepiej szerokim garnku rozgrzej smalec do głębokiego smażenia. Kiedy będzie już gorący, wrzucaj partiami pączki, uprzednio oczyszczone z mąki (możesz to zrobić za pomocą pędzelka). Powinny swobodnie pływać w tłuszczu. Kiedy z jednej strony staną się już brązowe i apetyczne, za pomocą widelca odwróć je na drugą stronę.
- Usmażone pączki połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Posyp je cukrem pudrem i zanurz zęby w najlepszych domowych pączkach, jakie istnieją.
Domowy smalec. Przepis na dodatek do kanapek. Wykorzystaj nietypowy składnik