Dziś mamy dla was prawdziwą perełkę - przepis na domowe pączki ze starej książki kucharskiej, które wychodzą absolutnie nieziemskie - puszyste jak chmurka i kosmicznie pyszne. Jak się za nie zabrać? Nie musisz wałkować ciasta ani wycinać kółek szklanką - wystarczy zwykła łyżka.
4
Agnes Kantaruk /Shutterstock, Fot. Redakcja
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Więcej rozmaitych przepisów na pączki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Nie ma nic lepszego niż mięciutkie, domowe pączki obficie wypełnione owocową marmoladą lub dżemem z dzikiej róży. Ostatnio wpadła nam w ręce "Kuchnia Polska" wydana w latach osiemdziesiątych i na jednej z pożółkłych stron widniał przepis na pączki. Dziś podzielimy się nim z wami, ponieważ w głębi każdy z nas jest łasuchem. Jeśli czekasz niecierpliwie na tłusty czwartek, zrób je już dziś na próbę - przecież pączkową sztukę trzeba doskonalić, szczególnie kiedy ma się tak prosty i sprawdzony przepis na pączki.
Pączki na tłusty czwartek - przepis ze starej książki kucharskiej
Składniki:
1 kg mąki pszennej
kostka świeżych drożdży (100 g)
500 ml mleka
6 żółtek
pasta waniliowa
1 całe jajko
ok. 150 g cukru
sok wyciśnięty z cytryny oraz otarta skórka
1 kieliszek spirytusu (50 ml)
100 g margaryny
400 g ulubionej marmolady lub gęstego dżemu
smalec do głębokiego smażenia, cukier puder do dekoracji
Domowe pączki - sposób wykonania:
Wykonanie pączków zacznij oczywiście od rozczynu. Wkrusz drożdże do miseczki, dodaj łyżkę cukru oraz jakieś 200 g mąki i połowę mleka. Musi być ciepłe, ale nie gorące. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
Przygotuj sporą miskę i umieść w niej żółtka, jajko oraz resztę cukru. Za pomocą miksera utrzyj całość na jasny kogel-mogel. Następnie przesiej mąkę, wlej wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, odrobinę pasty waniliowej, sok i skórkę z cytryny oraz kieliszek alkoholu i zacznij wyrabiać ciasto.
Kiedy ciasto się już napowietrzy i zacznie odlepiać się od dłoni, powoli wlewaj rozpuszczoną i lekko ostudzoną margarynę. Wyrabiaj jeszcze chwilę, uklep wierzch, by napowietrzyć ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Powinno znacznie zwiększyć objętość.
Kiedy już wyrośnie, za pomocą łyżki zanurzanej w oleju nabieraj porcje ciasta i zwilżonymi dłońmi formuj je w kształt kulki. Następnie spłaszcz je i na środku połóż porcję ulubionej marmolady. Następnie szczelnie zalep pączka tak, by podczas smażenia nadzienie nie wypłynęło.
Pączuszki ułóż na stolnicy lekko oprószonej mąką (złączeniem do dołu) i przykryj ściereczką. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.
W dużym najlepiej szerokim garnku rozgrzej smalec do głębokiego smażenia. Kiedy będzie już gorący, wrzucaj partiami pączki, uprzednio oczyszczone z mąki (możesz to zrobić za pomocą pędzelka). Powinny swobodnie pływać w tłuszczu. Kiedy z jednej strony staną się już brązowe i apetyczne, za pomocą widelca odwróć je na drugą stronę.
Usmażone pączki połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Posyp je cukrem pudrem i zanurz zęby w najlepszych domowych pączkach, jakie istnieją.