Tłusty czwartek to jedyny dzień w roku, kiedy po pączki ustawiają się kilometrowe kolejki. Warto odpuścić czekanie i spróbować zrobić je samodzielnie. Ich przygotowanie jest dość pracochłonne, ale naprawdę opłaca się poświęcić czas na przyrządzenie takich łakoci. Smakują fenomenalnie z kremem pistacjowym.
Zobacz wideo
Jak doczyścić szybę lub lustro? Wypróbuj nasz trik z ziemniakiem
Przepis na pączki - idealne na tłusty czwartek
Składniki:
- pół kilo mąki pszennej,
- 50 g drożdży,
- pół kostki masła,
- pół szklanki cukru,
- cztery żółtka,
- jajko,
- szklanka mleka,
- łyżka rumu,
- krem pistacjowy,
- olej.
Minipączki jogurtowe z trzech składników. Wychodzą najpyszniejsze
Tłusty czwartek bez nich się nie liczy. Oto jak przygotować pączki z kremem pistacjowym
Przygotowanie:
- Zrób zaczyn - wymieszaj łyżeczkę cukru z letnim mlekiem, pokruszonymi drożdżami i kilkoma łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na około kwadrans.
- Rozpuść masło. Ubijaj na parze przez około 10 minut żółtka, jajko i cukier.
- Przesiej mąkę do miski, dodaj wyrośnięty zaczyn i ubite jajka z cukrem. Wyrabiaj ciasto, dodając stopniowo roztopione masło. Powinno uzyskać jednolitą, gładką konsystencję. Dodaj rum i wyrabiaj dalej.
- Ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Po tym czasie rozwałkuj je i wykrawaj okrągłe fragmenty.
- Na połowie przygotowanych krążków wyłóż krem pistacjowy. Przykryj je pozostałymi fragmentami ciasta. Zlep dobrze brzegi każdego pączka. Poczekaj około pół godziny, aż ciasto ponownie wyrośnie.
- Smaż pączki partiami w garnku z tłuszczem rozgrzanym do temperatury 175 st. C przez około dwie minuty.
- Gotowe pączki polej lukrem lub polewą z białej czekolady i posyp wierzch posiekanymi orzechami.
Smacznego!
Najlepsze pączki: Wrocław zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl