Przepis na pączki. Nadzwyczajnego smaku doda im jeden specjalny składnik. Idealne na tłusty czwartek

Przedstawiamy przepis na pączki z kremem pistacjowym. Takie nadzienie będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych powideł śliwkowych. Delikatne, miękkie i puszyste - takich pączków jeszcze nie jedliście. Będą lepsze od tych z cukierni.

Tłusty czwartek to jedyny dzień w roku, kiedy po pączki ustawiają się kilometrowe kolejki. Warto odpuścić czekanie i spróbować zrobić je samodzielnie. Ich przygotowanie jest dość pracochłonne, ale naprawdę opłaca się poświęcić czas na przyrządzenie takich łakoci. Smakują fenomenalnie z kremem pistacjowym.  

Zobacz wideo Jak doczyścić szybę lub lustro? Wypróbuj nasz trik z ziemniakiem

Przepis na pączki - idealne na tłusty czwartek

Składniki:

  • pół kilo mąki pszennej,
  • 50 g drożdży,
  • pół kostki masła,
  • pół szklanki cukru,
  • cztery żółtka,
  • jajko,
  • szklanka mleka,
  • łyżka rumu,
  • krem pistacjowy,
  • olej.

Tłusty czwartek bez nich się nie liczy. Oto jak przygotować pączki z kremem pistacjowym

Przygotowanie:

  1. Zrób zaczyn - wymieszaj łyżeczkę cukru z letnim mlekiem, pokruszonymi drożdżami i kilkoma łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na około kwadrans. 
  2. Rozpuść masło. Ubijaj na parze przez około 10 minut żółtka, jajko i cukier.
  3. Przesiej mąkę do miski, dodaj wyrośnięty zaczyn i ubite jajka z cukrem. Wyrabiaj ciasto, dodając stopniowo roztopione masło. Powinno uzyskać jednolitą, gładką konsystencję. Dodaj rum i wyrabiaj dalej. 
  4. Ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Po tym czasie rozwałkuj je i wykrawaj okrągłe fragmenty. 
  5. Na połowie przygotowanych krążków wyłóż krem pistacjowy. Przykryj je pozostałymi fragmentami ciasta. Zlep dobrze brzegi każdego pączka. Poczekaj około pół godziny, aż ciasto ponownie wyrośnie.
  6. Smaż pączki partiami w garnku z tłuszczem rozgrzanym do temperatury 175 st. C przez około dwie minuty. 
  7. Gotowe pączki polej lukrem lub polewą z białej czekolady i posyp wierzch posiekanymi orzechami. 

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.