Zobacz wideo
Faworki, chrusty, chrust, a po angielsku anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej
Tłusty czwartek coraz bliżej. W tym roku to tradycyjne święto obchodzimy 16 lutego. Na stołach pojawią się pączki, oponki, czy chrust. Jeśli do tej pory nie znaleźliśmy przepisu, który nas interesuje, warto wypróbować prosty przepis na faworki z ciasta francuskiego.
Kupiłyśmy cztery pączki u Gessler. Zapłaciłyśmy 75 zł. "Dobre, ale nie najlepsze"
Szybkie faworki. Udadzą się każdemu
Pieczenie pączków czy chrustu kojarzy się z długim staniem w kuchni. Jednak coraz częściej możemy spotkać przepisy, które zrobimy w kilka chwil. Przykładem są faworki z ciasta francuskiego, które udadzą się każdemu. Ich prostota sprawia, że nie potrzebne są żadne zdolności kulinarne czy cukiernicze. Jak je usmażyć? Oto nasz sprawdzony przepis na faworki pieczone.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- cukier puder.
Ogromną zaletą tego typu faworków jest to, że nie musimy zagniatać ciasta. Wystarczy udać się do dowolnego sklepu spożywczego. W ladach chłodniczych znajdziemy gotowe ciasto francuskie, które można wykorzystać na wiele sposobów.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Minipączki jogurtowe z trzech składników. Wychodzą najpyszniejsze
Prosty przepis na faworki z ciasta francuskiego. Sposób przygotowania
- Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i rozwijamy na stolnicy lub szerokim blacie oprószonym mąką.
- Zdejmujemy także ochronny biały papier.
- Za pomocą radełka lub ostrego noża kroimy ciasto na szerokie pasy.
- Następnie dzielimy je na prostokąty lub romby. Pośrodku każdego kawałka wykonujemy małe nacięcie.
- Przez dziurkę przeciągamy jeden koniec, tak aby powstał kształt faworka.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. C w opcji góra dół.
- Faworki z ciasta francuskiego układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Chrust pieczemy przez około 10 minut.